Йорданка Бъгова – Едно момиче, което изгуби слуха си, но откри таланта

0
3028

Едва ли някой е чувал името Йорданка Бъгова. На пръв поглед, това момиче е като всички останали тийнейджъри. Млада, красива, одухотворена, но и доста стеснителна 14 годишна ученичка. И вероятно ще се запитате, защо съм решила да пиша точно за нея и с какво е привлякла моето внимание?

Съдбата ме запозна с Йорданка съвсем случайно. Малко преди Коледните празници, мой познат ми се обади, за да ми разкаже за момичето, което, въпреки че е с увреден слух, е открило своя талант и жъне сериозни успехи в рисуването.

Когато е била съвсем малка, на не повече от година, след прекарано тежко заболяване, Йорданка остава напълно глуха. Това нещастие не сломява нейните родители, които се грижат с изключителна любов за нея. Малкото момиче тръгва на детска градина, както повечето деца на нейната възраст. За щастие, там попада на учителка, която открива изключителните заложби на детето и препоръчва на родителите й да развиват този талант.

Записват детето на уроци при Мария Каравланова и така Йорданка започва сериозно да се занимава с рисуване. Първият й голям успех идва, още когато е само на девет години. Малката художничка участва в конкурса на National Geographic Kids на тема „Кънки, ски, шейни и измръзнали уши“ и успява да пребори конкуренцията на стотици участници от цялата страна. Така, през зимата на 2011 година, на корицата на едно от най-популярните световни списания се появява рисунката на Йорданка Бъгова.Dani_NG1

От тогава, младата художничка не спира да рисува и печели много конкурси в България и в чужбина. В момента, момичето е в седми клас и се подготвя за кандидатстване в художествената гимназия, въпреки затрудненията, които среща в ежедневното си общуването.

Дни преди Коледните празници, на благотворителен търг, са продадени две от картините на Йорданка. Събраната сума от 1200 лв. е дарена на Йорданка, за да може тя да получи мечтания фотоапарат и да доразвива таланта си в посока на фотографията.

Направи ми впечатление изключителната скромност, с която тя и семейството й приемат щедростта на хората. Те не молят за помощ, а са благодарни за всичко!

На въпроса, от каква помощ се нуждае семейството, за да продължи обучението на Йорданка и дали има нужда от финансова подкрепа, майката Мария Бъгова простичко отговори „Справяме се. С много любов! Всички, които са около нея, полагаме грижи, за да може тя да преодолява предизвикателствата на живота“.

За Йорданка се грижат логопеди, защото тя ходи в обикновено училище. Преди години й е правена операция, при която й е поставен имплант в ухото. Тогава момичето започва да чува доста добре и това й дава надежда за нормален живот. За жалост, след време имплантът се поврежда и се налага втора операция, която обаче не е успешна. В момента родителите търсят всякакви начини да помогнат на детето си и се надяват да попаднат на добри специалисти, които да съумеят да възстановят поне частично слуха на момичето.

Много ми се искаше, точно в дните между Коледа и Нова година да разкажа историята на Йорданка Бъгова, защото останах с твърдото убеждение, че тези хора са превъзмогнал емоционално „проблема”, не са се отчаяли, гледат напред и се стремят да подпомагат и да развиват  всячески таланта на своето прекрасно дете. И в този момент ми идва на ум една приказка, в която аз вярвам и твърдо подкрепям. Тя гласи, че Господ взима едно, но дава друго и за това трябва да сме благодарни, състрадателни и обичащи. Така светът би станал доста по-добър!

С тази статия, искам да пожелая на читателите на europlovdiv.com светла и честита Нова година. Нека тя ни донесе повече доброта и вяра, надежда и смирение!

Бъдете честити!

И весело посрещане на 2016 година!

Предишна СтатияФилм по едноименния разказ на Стефан Бонев „Гълъб за Бъдни вечер“
Следваща СтатияКакво се промени в културната политика в Пловдив през 2015?
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име