Минчо Панайотов и Димитър Чонов дадоха старт на новите изложби през седмицата /галерия/

0
2050

Едва ли има човек изкушен от изобразителното изкуство в Пловдив, който да не е чувал името на Минчо Панайотов. Защото освен, че е един прекрасен художник, направил повече от 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина,  Минчо Панайотов е от хората, предали поне частица от своето светоусещане, естетически критерии и талант на другите. И през годините стотици бъдещи творци са минавали през неговото ателие, за да поемат в посока на изящното и красивото.

Сега, най-новите творби на художника, могат да бъдат видени в залата на Градската художествена галерия, където беше открита неговата поредна самостоятелна изложба.

Истината е, че и аз съм от хората, на които Минчо се е опитал да даде вкус и отношение не само към живописта, но и към красивото в живота и да ме научи на много неща, за които съм му благодарна и днес.  И тъй като някой вече беше написал много точно думите, с които искам да му благодаря, ще си позволя само да ги цитирам „Прекланям се пред таланта му и човечността му. Сякаш вчера беше, когато ме учеше кое как да рисувам и дори с усмивка ми се караше, когато мързелувах… Благодаря ти за всичко на което ме научи, учителю!“

Не пропускайте да разгледате прекрасните живописни платна на Минчо Панайотов, които са подредени на първия етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ №15 и ще останат там до 13.12.2015г.

В галерия „Възраждане“ гостува Димитър Чонов с естетската си изложба  от скулптура и рисунки „От долината на река Стряма“. Античното изящество на неговите препускащи коне и огнени колесници направо спра дъха и ни връща далеч назад във времето. Римските богове са едновременно и изящни и войнствени, а хетерите и вакханките са техни неизменни спътници. Прекрасни са и рисунките, с които Чонов доказва, че освен един добър скулптор, той е и умел рисувач.

Тази вечер, 02 декември, се откриват и още две изложби, в които своите най-нови търсения ще представят емблематични за Пловдив художници.

В новата галерия U P.A.R.K. в Капана от 18 часа се открива изложбата „Малка форма“, в която участват Атанас Хранов, Станимир Видев и Недко Итинов. Три имена, които едва ли имат нужда от специално представяне. По същото време, но в галерия Via Artis, Васил Стоев ще представи изложбата си озаглавена „Легенда за любовта“.

Художниците ще се радват на вашето присъствие, но ако все пак не успеете да видите творбите им на живо, ще имате възможността отново да разгледате галерията от снимки в europlovdiv.com.

Предишна СтатияПловдивска премиера на „Народен дом на терора“
Следваща СтатияИван Тотев промени отношението си към творците?
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име