На гости в къщата „Ангели и котки“

0
3411

Знаете ли каква е допирната точка между котките и ангелите?  Ами, и двата вида гравитират между естественото и свръхестественото, между обичайното и необичайното, между видимото и невидимото, между живота и смъртта…

Вероятно вече се питате, защо задавам този въпрос? Защото има една дама, която успява да опитоми тези техни две колкото земни, толкова и свръхестествени сили,  да ги опитоми, да ги обедини и превърне в метафора на загадъчността на живота, на смъртта, на женското начало. Тази дама се казва Ина Попова и е превърнала дома си в артистично убежище с още по-провокативното заглавие – Къща за гости „Ангели и котки“.

Ина Попова е обичана актриса от недалечното минало. Изиграла повече от 40 роли в българското кино, както и в чужди продукции, а театралните й превъплъщения на сцените на различни театри в София и провинцията са над 30. В младежките години, Ина трябва да избира между двата си таланта – актьорско или  рисувателно изкуство. Ина прави своя избор, но продължава да се занимава с дизайн, рисува, създава светещи инсталации, които представя в няколко изключително успешни самостоятелни изложби в София и Пловдив.

Ина Попова

Любовта на Ина са котките, които са неизменна част от семейството и съпътстват ежедневието й. Но най-голямата й страст са ангелите – пазители. Те присъстват в почти всички изумителни артистични творби, изработени от метал, дърво, текстил, хартия, акрил, златен варак, с които тя мигновено завладява сърцата на ценителите.

Но в този материал ми се иска да разкажа за дома на Ина, който е едно изумяващо със стила и уютната си атмосфера място.

Къщата, която е построена през 30-те години на миналия век, се намира на топ място в София и граничи с чудесния парк на Военна Академия.

Домът е уникален и носи духа и очарованието на един от най-вълнуващите  и шармантни периоди от миналото – Бел Епок. Носталгичният полъх от времена, изпълнени със стил, красота, оптимистично настроение и приятно безгрижие, се долавя от всяко кътче, струи от всеки детайл, прокрадва се шеговито покрай завесите, наднича от камината и се настанява в огромното бяло легло с балдахин.

Мястото има свой собствен стил  и е артистична смесица от рустикален стил, с препратки към сецесион, ампир и неокласицизъм. Но именно в тази еклектичност се крие и неговото очарование!  

Голяма част от мебелите, декорациите и интериорните решения са дело на актрисата. Палитрата от цветове в къщата минава през всички сезони – започва с топлите пастелни цветове на есента, които властват в антрето, за да прелее в чистотата и уюта на снежно белите мебели в спалнята и дневната, преминава през китната зеленина, обсипана с люляков цвят и пролетно ухание на кухнята и намира лятото в уникалната жълта кахлена камина, която разпалва и чувства, и страсти.

Почти всичко тук е вдъхновено и изработено от естествени материали, като кожа велур, дърво и камък, както и от тъканите – памук, лен, вълна и коприна.

И тъй като домакинята е не само актриса, но и уникален творец, от чиито ръце се раждат ангели – хранители, в къщата са намерили своя уютен дом  красивите произведения на изкуството, създадени от Ина.

С изискан вкус, елегантност и въображение, Ина е създала един удивителен свят, в който цари топлина и уют.

И, ако това кътче докосва и вашите сетива, ако искате да си подарите един артистичен уикенд в столицата, или да побеседвате за изкуство с актрисата, която създава ангели, не се колебайте да го направите още днес. Къщата за гости може да бъде резервирана в един от  следните сайтове:

https://www.booking.com/hotel/bg/cat-house.bg.html?label

https://ru.airbnb.com/rooms/11646317?adults=3&guests=1&location

Аз имах честта и удоволствието да бъда част от тази атмосфера и, повярвайте ми, няма да се колебая да се завърна там отново!

Предишна СтатияКоледно – новогодишно китайско чудо 2018- 2019 /четвърта част – Заключителни концерти/
Следваща СтатияResidenzschloss – перла в короната на Дрезден /снимки/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име