Начало на пролетния сезон в пловдивските галерии

0
1441

Началото на пролетния сезон е белязано от интересни и атрактивни сборни и самостоятелни изложби.

Галерия „Аспект“ представя третото издание на тематичната изложба „Нещо старо, нещо ново…”. Както и в предишните изложби, идеята е всеки от поканените 18 пловдивски художници да участва с две картини – стара и нова, които са максимално отдалечени като време на създаване. Колкото по-голям е периодът, толкова по-интересни са резултатите.

На галерия „Сигна“ гостува елегантната фотоизложба на Даниел Чобанов, озаглавена „Първите седем“. В изложбата са включени прекрасни пейзажни кадри от Пловдив и други забележителни местности.

Ангел Гешев в навечерието на рождения си ден по традиция  се представя в своята галерия „Аrsenal of Art“със самостоятелна изложба. В експозицията са включени  творби  от хартия, дърво и трева, със символни изображения на  знаците на глаголицата, йероглифи, скални рисунки.

Петър Джельов гостува на галерия „Савов“ и представя картини с уникален колорит, въздушност и светлина. Така успява да създаде и усещане за паралелни светове. Макар на практика конкретен сюжет да липсва, платната водят към сюрреалистични усещания за паралелна реалност с алюзии към пейзаж, приказни създания и пребиваване в страната на сънищата.Като творец е работил в областта на графиката.

В галерия „L’ Union de Paris“ можете да видите изложбата „Живопис, рисунки, илюстрации Иван Кирков (1932-2010)“. Галерията представя малко познати творби от разнородното творчество на автора, оставил немалка следа в развитието на съвременното българско изкуство.

От 29 февруари до 3 април в Арт галерията на Пловдивски Културен Институт ще бъде представена живописната изложба „Отразени фрагменти” на Стефано Поповски. Стефано Поповски е роден през 1964 г. в гр. Пловдив. Завършил е Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и ВТУ „Кирил и Методий” със специалност „Живопис” във Велико Търново. От 2004 до 2017 г. живее в Кастейон, Испания. Работи акрилна и маслена живопис, като негови любими теми са пейзажът, натюрмортът, портретът и абстракцията. Същевременно създава и дигитални произведения с различни техники като – фрактали, триизмерни картини, дигитална живопис и др. Артистичните му фрактали са награждавани на световно ниво заради оригиналното и нетипично третиране на жанра. Те се характеризират с фигуративни сюжети и наподобяват класически техники.
„Ако трябва да дефинираме изкуството с една дума, това би била думата – „съвпадение”. Виждам живописта като съвпадение на цветове, литературата е същото с подходящите думи, музиката се състои от тонове в хармония… Визуалното изкуство не се създава за да се разбира, а за да се съзерцава. Ако пробужда емоции, настроения и представя светове, които зрителят би искал да посети, целта му е постигната. Ставаш истински художник не когато се научиш да рисуваш, а когато не можеш да живееш без да рисуваш.” – споделя Стефано Поповски.

В салона на галерия „Възраждане“ е открита живописна изложба под надслов „Паметта на галерията 1“. Идеята на галеристите Сим и Краси Алексиеви е всяка година да организират по една възпоменателна изложба на творци с които през годините галерията е работила, и които вече не са между нас. Първото издание на възпоменателната изложба ще бъде посветено на Димитър Лалев (1952 – 2007) с когото галерията работи още от самото си създаване, Димитър Манолов (1932 – 2013) – варненски художник, един от най-интересните и силни художници на варненската живописна школа и Слав Бакалов (1945 – 2019) – художник с европейско значение, единствения български филмов деец с награда „Златна палма“ от Кан. Картините му са не по-малко силни и значими от анимационните филми, с които е прочут. Изложбата ще продължи до 23 март.

Можете да разгледате и традиционната годишна ученическа изложба на НХГ „Цанко Лавренов“ в галерия „Ромфея“, в ккоято са представени произведения в различни стилове и жанрове на ученици от 8 до 12 клас от всички специалности: Графика, Живопис, Иконопис, Пространствен дизайн, Рекламна графика, Скулптура и Стенопис.

Галерия „Дяков“ представя Гераски Гераксие. Творецът е роден през 1974 в Асеновград. Пристрастен е към натюрморта, където успехите му са забележителни, но в последните години представя пред публиката и великолепни пейзажи.
Геракси е един талантлив и упорит млад художник, който с последователност и постоянство направи така, че за неговото изкуство да се говори с уважение. Търси непрекъснато контакт с публиката и онези художниците, чието мнение високо цени. За него рисуването е възможност да зарадва, да разкаже, да внуши, да замисли…
До този момент Геракси е реализирал 8 самостоятелни изложби у нас и в Люксембург, сегашното му представяне в Галерия „Дяков“ е неговата 9-та самостоятелна изложба.
Галерия „Дяков“ участва в израстването на художника, като включи няколко пъти негови творби в общи експозиции. Сега вече поканата е за самостоятелна изложба, задача, с която Геракси Гераксиев се справи с чест. В експозицията в Галерия „Дяков“ Геракси е включил специално създадени и селектирани творби- натюрморти, но и пейзажни работи. Художникът ще бъде представен от Таня Сърданова.

Изложбата с много френски сюжети със заглавие „Една жена в Париж”– живопис и акварел на Лили Кючукова е разположена в хотел Ландмарк – Гребна база Пловдив. Творчеството на Лили Кючукова е посветено изцяло на финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания. Един женски мир изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолна красота и финес. Лили рисува женската душа и нейните мечтания и блянове.

На 05 март от 18.30ч. ще бъде открито ново галерийно пространство. В „G Art Gallery“ ще бъде представен Богомил Благоев с живописна изложба под надслов „Полет на цветовете“. Богомил Благоев е роден през 1943 г. в с.Копаница, Радомирско. Завършил е Института за учители по изобразително изкуство в Кюстендил. Работи като преподавател по изобразително изкуство в специализирано училище по изкуствата в Перник – СОУ”Климент Охридски”. Негови ученици са сред водещите художници в Перник. Богомил Благоев е член на Съюза на българските художници, секция „Живопис“. Член е на дружеството на кюстендилските художници и на групата на художниците в Перник. Живописта, която прави, е маслена, акварел и пастел.

Дружество на пловдивските художници кани на традиционната изложба под надслов „Дами канят“. Очарованието на женската магия отново ще  завладее пространството
на галерия „Пловдив“, за да събуди сетивата, чувствеността и желанието за
промяна. Животът отново ще стане пеперудено нежен и пролетта ще нахлуе в
мечтите ни, защото месец март е във владение на жената, красотата и
любовта!

 

На 06 март в Бизнес хотел Пловдив ще бъде открита изложбата “ Насаме с …“ от автора Вихра Григорова . Картините са пъзел от различни периоди и пътешествия на авторката у нас и в чужбина. Вихра е подготвила една елегантна колекция от пейзажи, която ще остави незабравими спомени. Откриването на изложбата е с начален час 18.00 часа. Заповядайте!

 

Предишна СтатияИзложби през февруари /обновена/
Следваща СтатияДесислава Минчева и Кирил Матеев – „Мъжете и Жените“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име