Новият живописен сезон започна с изложба на Иван Андонов „Поне за миг да полетя“ /галерия, видео/

0
2038

Първите дни от новата година очертаха един силен и интересен арт сезон. Макар че истинският галериен маратон все още не е започнал, някои от пловдивските галерии избраха доста нестандартни събития за старта на 2018 година. Обичайната група любители на изкуството бе приятно изненадана от разчупването на шаблонното откриване на изложби. Това се случи в галерия „Сигна“, която, освен че представи изключително интересна живописна изложба на обичания наш актьор, режисьор, аниматор и талантлив художник Иван Андонов, предложи и прожекция на документалния филм за неговия живот и творчество „Поне за миг да полетя“.

Димитър Инджов

Галеристът и колекционер Димитър Инджов откри изложбата  с вълнуващо слово, което завърши с думите „Развитието на Иван Андонов следва своя естествен и логически път. Имам чувството, че несъвършената ни и все по-бездуховна система на живот, в която духът все по-често биваше подчинен от материята, го отвращаваше, и той намери убежище в живописта. Там, където можеше да лети свободно и да бъде щастлив“.

Във видеото можете да чуете цялото слово на Димитър Инджов:

На откриването на изложбата присъстваха и съпругата на Иван Андонов – Люба Маричкова, както и създателите на филма „Поне за миг да полетя“ – продуцентът Анри Кулев, режисьорът Галина Кралева и сценаристът Влади Киров. В документалната лента, спомени за Иван Андонов споделиха Люба Маричкова, актьорите Илка Зафирова, Христо Мутафчиев, Анани Явашев, Мария Статулова, писателите Георги Мишев и Георги Данаилов, музикантът Кирил Маричков, който е брат на Люба, колеги, родственици и приятели.

Галерия „ARSENAL of ART“ също даде начало на сезона с интересна изложба. Изключително приятно впечатление, настроение, цвят и емоция оставиха у почитателите на изисканата естетика художествено обработените фотографии на Борис Богданов. Фотосите му се доближават до  най-добрите образци на попарта. Оригиналните портрети на приятели на художника и модели са обработени с такава вещина и майсторство, че въздействат като живописни платна. Борис демонстрира прекрасна и находчива техника, която превръща фотографията в предпочитан интериорен елемент за всеки, който иска домът му да бъде в крак с модата.

Почитателите на живописта могат да се срещнат с творчеството на Пламен Бешков, който откри своя самостоятелна изложба в пространството на „Пловдивски културен институт“. Пловдивчанинът представя живопис, изпълнена с маслени и акрилни бои, отдавайки предпочитание на фигуралните композиции. Под мотото „Споделено мълчание“, той представя своята гледна точка към взаимоотношението между мъжа и жената, както и дистанцираността им към времето, пространството и заобикалящия ги свят. Експресивен рисунък, силни контрастни тонове и  деформирани форми са запазената марка на художника.

В началото на годината галерия „Резонанс“ ще даде път на младежката креативност и въображение. На 17 януари, обединени от мотото „Осенения и размисли“, там  ще се представят тринадесет млади скулптори,  повечето от които са от ателието на проф. Ангел Станев в Националната художествена академия. Нови творчески търсения, преплетени с младежки ентусиазъм и висок професионализъм, обединяват младите творци Благица Здравковска /Македония/, Валентина Шара /Италия/, Галя Благоева, Елена Аначкова, Елина Симеонова, Илия Владимиров, Мария Малинова, Никола Цветанов, Светлин Демирев, Теодор Добрев, Христо Антонов, Христина Дренска – Тита, Яна Караманджукова, които ще покажат своите скулптури, инсталации и рисунки. Избраните автори са допирни по светоглед и творчески път. Творбите ще бъдат придружени от текстове, избрани от младите автори, импониращи на тяхното творчество. Пърформансът ще е своеобразен диалог между художник и писател, една среща с  друг творец, оставил им послание – почва за размисъл, поле за осенения, среща с идеали и екзистенциални проблеми. Едно припознаване с въпроси, а може би и отговори, един неуловим момент, когато чувства и мисли се сливат, преминават във форма. Курсът, усетен и избран интуитивно от младите творци, е по посока на абстракцията, а скулптурата е проявена в минималистични, чисти и естетски пластически решения, претворени в материал. Произведенията са приканващи към преосмисляне на сетивните възприятия и будещи въображението, засягащи цял спектър от духовни търсения и художнически изказ.­­­

На добър час на всички пловдивски галерии! Нека сезонът е пълен със стойностни и интересни изложби, които постоянно да радват и изненадват почитателите на изящните изкуства!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име