Прощаваме се с Ицко Мазнев и Маргарита Пуева

0
2272
Ицко Мазнев /в средата/ на 20 гидишнината на галерия Дяков

Днес в 11 часа на Централни гробища в Пловдив близки и приятели ще изпратят в последния му път Ицко Мазнев. Пловдивската творческа общественост се прости с още един от талантливите художници, който напусна този свят само на 52 години. Почивай в мир, Ице!

Днес почина и прекрасната скулпторка Маргарита Пуева. Родена в Перник, на 20 януари 1950 г. Завършва Художествения факултет на Великотърновския университет в класа на проф. Ненко Марков. Работи в областта на скулптурата и живописта. Творческият й път започва през 70-те години на 20 век, когато започват да се проявяват и много нови насоки в развитието на изящните изкуства в България. Творбите на Маргарита Пуева са излагани в повече от 20 страни по света и са притежание на много музеи на изкуствата и частни колекции. От 1991 г. Маргарита Пуева живее и работи в Германия и  в Хага, Холандия. През 1987 г. Маргарита Пуева се нарежда сред осемте носители на наградата за скулптура на името на Хенри Мур, присъждана от едноименната фондация със седалище във Великобритания. Творбите й са отличени и с множество други професионални награди, участвали са в почти всички големи форуми за изящно изкуство.

Поклон пред паметта им!

Предишна СтатияOpera Open ни подари една изящна балетна гала вечер
Следваща СтатияЕмоционална среща с Шекспир под звездите на Паталеница /видео/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име