Васил Тенев и Пламен Русев подредиха самостоятелни изложби

0
2101

С изложбата на Васил Тенев „Силуети“ беше открит новият живописен сезон в галерия „Резонанс“. Експозицията впечатлява със своята прямота, откровеност и деликатност. Символната и многопластова живописп е в умела комбинация с различни материали, които авторът е използвал.В колажната си техника авторът е използвал и метал, и дърво, и силикатни, и керамични материали. Той умело ги е комбинирал, за да изрази своите чувства, емоции, настроения и желания. Композициите му носят и абстрактния декоративен изказ,  и чистотата и хармонията на елегантния колорит, и древните символи и знаци. Дали са изчистени от разказвателен елемент или по своему „бъбриви“, с вплетените в тях декоративни елементи, картините на Тенев няма да ви оставят равнодушни. Те ще ви заразят със своята проникновеност и красота.

И галерия „Arsenal  of  art“ откри новият сезон с изящна изложба. Пламен Русев представя своите елегантни картини в една от галериите в Капана. Пламен Русев не изневерява на абстрактния си стил и ни представя своите деликатни творби, от които лъха ведър поглед към света. Той свежи работи, наситени с много енергия и светлина, които са рисувани през последните години. В експозицията има е няколко картини от по-стар период, които обаче до сега не са били показвани пред публика. Художникът признава, че за изграждането на тази изящност, която постига в картините си, основна заслуга има неговата леля, великата оперна прима Гена Димитрова. „За мен е изключителен шанс, да бъда близо до такава фигура, като Гена Димитрова. Тя ми е помагала изключително много и от нея съм научил много неща. В професионално отношение, въпреки че тя не се занимаваше с изобразително изкуство, се научих на тази сериозност и всеотдайност към работата. Надявам се, че съм наследил и този артистичен дух, който тя носеше“, споделя Пламен Русев.

На 19 януари галерия „А+“ стартира с пореднато издание на кураторският проект на Константин Отонов „100х100 пловдивчани“. Отново ще имаме възможност да се докоснем до най-малкият от големите формати в живописта 100х100 см., представен в 11 платна от 11 автентични пловдивски автори. Този път в изложбата участват Александър Филев, Васил Генчев, Димитър Шопов, Димитър Воденичаров, Илиан Колев, Румен Жеков, Румен Нечев, Стоян Куцев, Стефано Поповски, Светослав Чавдаров, Христо Бозуков.16113950_1327822583942342_651897734491302642_n

Галерия „Възраждане“ открива новия сезон с представяне на Едуард Пенков.  На 24януари ще бъде открита графичната изложба „ Спомен “. Едуард Пенков ни напусна преди една година на 54 годишна възраст. Ето как представя творчеството му галеристът Краси Алексиева „ Едуард е енигматичен автор, труден за дефиниции, много мощен като внушение и голям майстор на композициите за екслибриси. Остро характерната му образност в рисунката го прави лесно различим и мъчен за разгадаване. Една осъвременена бароковост създава в графиката му богатство на детайли и форми, носители на необичайна сложност на изказа. Авторът има сложна творческа фантазия и е способен от един простичък субект да изгради философията на една енигма.

Едуард Пенков има неспокойна мисъл, не познава лесните отговори и в същото време с лекота логизира идеите си и добре центрова зрителското напрежение. Фантастичният момент е дозиран умело – в повечето случаи – за да не се допусне излишна илюстративност и разказвателност и налягането е добре концентрирано и подчинено на основната мисъл на всеки графичен лист.Adam and Eve-2

Въпреки сложните деформации и взаимоотношения, в творбите му има нужният артистичен баланс и рисунъчна лекота, за да бъде зрителят очарован и покорен от метафоричната интелигентност на картините“.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име