Юбилеен концерт в чест на 70-я рожден ден на хор „Детска китка“

0
2209

С прекрасен празничен концерт, хор „Детска китка” отпразнува юбилейната 70-та годишнина от създаването си и 50 години творческа дейност на главния диригент проф. Златина Делирадева.  

Една вълшебна вечер, заредена с празнично настроение, одухотворени лица, ангелски гласове, силни емоции, чувства, аплодисменти, цветя, радостни сълзи и надежди за добро бъдеще и още по-силни изяви на нашите и световни сцени. Поздрав към празнуващите поднесе световно известната оперна прима Соня Йончева, която е бивша хористка на хор „Детска китка“.

Видеообръщението на Соня Йончева

Концертът бе в две части, като в първата на диригентския пулт застана Яна Делирадева, а през втората част диригент на хора бе проф. Златина Делирадева. На рояла – Мария Калоферова, хор майстор Джулия Узунова, гост солисти бяха виртуозните джаз музиканти  Веселин Койчев (китара)

Веселин Койчев (китара)

и Джеръми Мартин (саксофон),

Джеръми Мартин (саксофон)

а формация „Спектрум” изпълни заедно с хористите известни джаз и суинг парчета.

Формация „Спектрум”

Младите изпълнителки от хора представиха композиции от български и европейски композитори, песни с етно мотиви и православни песнопения. Те пренесоха публиката в дъждовната гора, накараха я да почувства процеждащите се през пролуките на палмовите листа капки, да се полюбува на пъстрите папагали и да почувства аромата на орхидеите, когато изпълниха песента Watane от Mark Siterr

Представиха премиерно „Песен на надеждата” от Сузана Линдмарк с хореография на Венцислава Еленска и песента „Звезди“ от латвийския композитор Ерикс Есенвалдс, на която си акомпанираха със стъклени чаши. Вълшебно изпълниха и няколко православни песнопения и прекрасната песен на Сай Коулман „Римите на живота”, а в края на концерта на сцената, заедно титулярния състав и най-младото поколение от стажантската формация, се качиха и голяма част от бившите хористи. Заедно те изпълниха песните „Алелуя” на Ленард Коен, чиито солист бе Манол Пейков и „Родна стряха” по музика на Петър Льондев и текст на пловдивския поет Иван Николов.

Хор „Детска китка” е един от детско юношеските хорове с най-дълга история в България. В трите му състава в момента пеят 120 момичета от 35 пловдивски училища. Хор „Детска китка” беше удостоен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира 2017” в категория „Хорово изкуство. Председателят на общински съвет Пловдив Савина Петкова връчи  на проф. Златина Делирадева отличието „Почетен гражданин на град Пловдив”.

След концерта всички заедно духната свещичките на специалната торта, а бившите хористи спонтанно се събраха и направиха импровизиран концерт, който завърши с много снимки за спомен, прегръдки, усмивки, но и мъничко сълзи от радост.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име