Театър на отговорността или провокациите на социално ангажирания театър

0
2239

За втора година фестивалът за документален и социално ангажиран театър „Театър на отговорността”, ще бъде част от културния есенен маратон в Града под тепетата. Между първи и седми октомври ще се случи второто издание – „Театър на отговорността- Форум 2018”, за да провокира мислите и сетивата на изкушените от алтернативния театър.

Организаторите на фестивала са се нагърбили с нелеката задача да разчупят пловдивската сцена с шест представления, провокиращи не само смях или сълзи, но и малко мисъл. През седемте фестивални дни ще бъдат обживени различни пространства и части на града, в посока на съвременните сценични форми. Форумът има за цел да запознае пловдивската публика и гостите на града с документалния театър в България и Полша и да предостави възможност за безплатно участие в две работилници (workshops).

Между първи и шести октомври всички изкушени от театралното изкуство ще могат да се включат в работилница за театър – „Отвътре навън- градът като екран” с ръководител Магда Шпехт (Полша). За повече информация- http://docdro.id/5Cl26pZ.

От втори до шести октомври ще се проведе работилницата „Игрови тренинг за емоционална интелигентност” с ръководител доц. д-р. Светлана Байчинска (http://docdro.id/7aJqITf).

На шестия ден от фестивала ще има среща-дискусия на тема Партньорство между театър и антропология. Събитието е разработено в партньорство с Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“ и ще се проведе в „Компас” на ПУ „Паисий Хилендарски”.

„Театър на отговорността” е сдружение, чиято основна цел е да развие международна, театрална платформа. Основната ни мисия е да създадем мрежа от артисти и организации, които се обединяват около идеите и целите на социално ангажирания театър, проявяващ се в различни сценични форми- конвеционален театър, пърформанс, клоунада, акция, инсталация и др.
ПЪЛНА ПРОГРАМА:
01.10. – 19:00, Тютюнев град
„Което остава“(документално представление, променада) студио за документален театър „VOX POPULI“ и екологично сдружение „За земята“
Билети: на място
Цена: 10лв. (само с предварително записване- 0878260193)

01.10. – 21:00, клуб Фарго
Откриващо парти на фестивала

02.10. – 19:00, Експозиция Георги Божилов- Слона, Скобелевата къща
„Баба Пепи“(документално представление)- „Театър на отговорността“
Билети: на място
Цена: 7 лв.

03.10. – 19:00, Алтернативно пространство за изкуство и култура „The Space“
„САМ И“(документално представление)- театър „Реплика“
Билети: на място
Цена: 10 лв.

04.10. – 19:00, Драматичен театър Пловдив
„Одисеята“ по Задочни репортажи за България от Георги Марков– ДТ „Любомир Кабакчиев“ Казанлък
Билети: на касата на Драматичен театър Пловдив

05.10. – 19:00, Национална търговска гимназия
„А ти какво би направил?“ (форум театрално представление)- театър Цвете
Вход свободен (само с предварително записване, местата са ограничени- 0878260193)

06.10. – 13:00 до 15:00, ПУ „Паисий Хилендарски“, зала „Компас“
„Ролята на театъра извън сцената“ – отворена дискусия

06.10. – 19:00, Алтернативно пространство за изкуство и култура „The Space“
„Отвътре навън“– представяне на работилницата за съвременни сценични форми с рък. Магда Шпехт (Полша)
Вход свободен.

07.10. – 19:30, Алтернативно пространство за изкуство и култура „The Space“
„Делфинът, който ме обичаше“(пърформанс)- Колектив 1а, Полша
Билети: на място
Цена: 10 лв.

07.10. – 21:00, клуб Фарго
Закриващо парти на фестивала

Резервация на места може да направите на телефон 0878260193. (с изключение за Драматичен театър Пловдив, където резервациите стават на сайта на театъра: https://dtp.bg/или на касата.)

„Театър на отговорността- Форум 2018” се реализира с финансовата подкрепа и съдействието на:
Национален фонд култура, програма „Мобилност“; Арт офис; ПУ “ Паисий Хилендарски“; Национална търговска гимназия Пловдив; Алтернативно пространство за изкуство и култура „The Space“; Държавен куклен театър Пловдив; Градска художествена галерия- Пловдив, Асоциация за култура, етнология и антропология- Медиатор, Клуб Петното на Роршах, ДТ „Н.О.Масалитинов“, Студио Вега Тест, Studio Lemon.

Предишна Статия„Танцът Делхи“ изтръгна сълза и даде повод за размисъл
Следваща СтатияЛично за „Сцена на кръстопът – 2018“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име