Честит празник, съвременни будители!

0
1999

В Деня на народните будители, искам да поздравя всички хора на духа, чиято мисия е да обучават и въздигат знанието на младите хора.

Едни от тях са и моите скъпи приятели, доцент Веселин Ранков и асистент Ивана Папазова, които вече четвърта година преподават актьорско майсторство в ПУ „Паисий Хилендарски“, не без всеотдайната помощ на Николай Станчев. Възхищавам се на тяхната всеотдайност и стремеж да предадат на бъдещите си колеги тънкостите и тайните на актьорската професия.

Този уикенд младите момчета и момичета от класа на доц. Ранков и ас. Папазова представиха на сцената на учебния театър пиесата на един изключителен драматург и тънък познавачи на българската народопсихология – Ст. Л. Костов. Няма да скрия, че следя и познавам развитието на тези талантливи студенти още от първи курс и съм впечатлена от тяхното развитие. Те изиграха актуално звучащата и днес пиеса „Държавните липи“ изключително зряло и професионално. Младите актьори бяха убедителни в ролите си и се раздадоха безрезервно на сцената, забавляваха се искрено, но същевременно демонстрираха сатирично-ироничен прочит на ситуациите, който превръщаха от обикновена смешка, в задълбочен проблем – огледало на действителността. Действителност, която и днес ни сблъсква със същите крадливи българи, същото безвластие, същите лъжи, същите подкупи и мераци за държавни длъжности.

Пред публиката се представиха и двете формации – Стефани Раманска, Добринка Тосева, Надежда Халваджиева, Красимир Ненков, Господин Динев – Дидо, Веселин Иванов и Алескандър Секулов, а във второто представление участваха Тони Тончева, Кристиана Григорова, Кристина Божилова, Павлин Шуманов, Кристиян Павлов, Мартин Костов, Александър Секулов. Свежата сценография е дело на студентите от класа на доц. Весела Статкова от АМТИИ, музиката е на доц. Костадин Бураджиев, а хореографията на Мария Борисова.

В прикачените файлове можете да чуете интервютата, които колегата Нели Бистрашка направи с доц. Веселин Ранков и ас. Ивана Папазова.

Студентите в момента започват работата по дипломните си проекти, като подготвят руска пиеса, която с нетърпение очаквам да видя след шест месеца.

На преподавателите им, доц. Веселин Ранков и ас. Ивана Папазова, която именно в Деня на народните будители празнува своето рождение, както и на чудесния Николай Станчев, пожелавам неспирен ентусиазъм и плам, за да продължават да разпалват искрата на знанието и развиват таланта на всички, избрали специалност „Актьорство за драматичен театър“ ПУ „Паисий Хилендарски“.

Честит празник, съвременни будители!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име