Да си спомним за Кольо Карамфилов

0
1586

Дори и един вестник да ми дадат и един молив, аз пак ще направя рисунка от това

Изминаха две години от внезапната и ненавременна смърт на Кольо Карамфилов. Нестандартен и разнолик в творчеството и в живота. Винаги на ръба на бръснача, експериментиращ, търсещ, бохем, певец и купонджия, обичащ, чувствителен и раним. Всичко това е Кольо.  И днес си спомням и хубавите и в безумните моменти, когато е споделял както еуфорията от щастливата любов или успешна изложба, така и депресията и драмата на отхвърлената душа…

Кольо не спираше да експериментира във всички жанрове на изобразителното изкуство, скулптурата, неконвенционалното изкуство, а последната му любов беше. Само преди месец, преди смъртта си, той прожектира пред приятели и първия си, и последен филм „Казабланка”.

Последната му изложба, която се състоя на рождения му ден 07.12.2013г., месеца преди смъртта му, се казваше „Облаци и хора“.

Нека си спомним думите му!

Да си спомним и за човека, която не спираше да обича, да търси и да вярва в живота!

Почивай в мир, Коле!1-2-660x330

Три в едно – имен ден, рожден ден и откриване на изложба. Но за мен три в едно е самата изложба, която събира графика, рисунка и живопис. Исках някак си да покажа лудостта на изразяваното. И не случайно изложбата ми се казва „Класика”. Защото не известно за мен, всичките ми колеги се профилират, като казват „аз съм график, аз живописец…”.

Аз исках да покажа, че в XXI век, всичко е пълна мешавица. Имаме и достатъчно техника и финансови кризи, за да може да се изразяваме по всякакви начини. Ако нямам пари за живопис, защо да не се изразявам в рисунки? Аз съм казал, дори и един вестник да ми дадат и един молив, аз пак ще направя рисунка от това.

Тук има един цикъл, който се казва „Облаци и хора”.

Той е посветен на голямата стара школа на пловдивските художници, която аз имах удоволствието да познавам и за съжаление те вече са на небето… Вече са на облаците!

… Нека да живее оптимизма в нас!

Отдавам се изцяло на кино и на моя филмов проект. Започвам да пиша един голям киносценарий за хората, които не сd разбрани, които ги изхвърлят през прозореца в една бъдеща утопична държава. Казва се „Прозорецът на Юнеско”!

Искам изцяло да спра с изобразителното изкуство и да се отдам на киното. Вече съм започнал с първия си филмов проект наречен „Казабланка”. Това са три десетминутни филма, в които никъде не виждаш човека, а той е само  присъствие.

В първия играят Христо Шопов и Васил Василев – Зуека, но не ги виждаш в кадър. Те са само две въдичарски плувки на една река, която е пресъхнала. Едната богата, едната бедна.

2014 г. се отдавам на киното!

И пак с „К”! Писна ми! Кучето ми се казва Кика, аз съм Кольо Карамфилав, живея в една Къща в Садово, рисувам Картини…

Няма ли нещо с друга буква?

Но сега е Киното…

Предишна СтатияЦвятко Сиромашки се възстановява бързо след тежката операция
Следваща СтатияНоминациите за театралните награди ИКАР 2016
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име