Цвятко Сиромашки се възстановява бързо след тежката операция

0
4856
Цвятко Сиромашки

„В момента се чувствам много добре, възстановяването ми от операцията върви чудесно и се надявам още този четвъртък да се видя с приятелите си на пловдивска земя“. Това каза в ексклузивно интервю за europlovdiv.com скулпторът Цвятко Сиромашки, който точно на Ивановден се подложи на изключително тежка операция на двете тазобедрени стави.

Днес, той вече се движи с помощта само на патерици тип „канадка“и дори се похвали, че е успял да направи 400 крачки. Рехабилитацията, която се провежда след поставянето на изкуствените тазобедрени стави, включва и използването на специален уред за раздвижване в легнало положение.12545960_10205692103929391_1435797377_o

Уникалната операция е направена от д-р Венцислав Димов, завеждащ отделението по ортопедия в СБАЛ „Полимед“. Екипът, който е оперирал близо три часа Сиромашки, се състои от седем от най-големите специалисти в България в областта на ортопедията – ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави.12528739_10205692103809388_843918831_o

Едновременната смяна на двете стави е изключително голяма рядкост и се прави основно от екипа на д-р Димов. Той е и един от малкото специалисти в Европа, които практикуват едновременна смяна на двете тазобедрени стави.

„Д-р Димов  е един благороден човек. Внимателен, вежлив, лъчезарен и изключителен професионалист, проявяващ човешко отношение към всеки един от пациентите си! Това според мен е най-добрият лекар, когото търсих в продължение на година и се радвам, че намерих! Той посреща и обслужва всеки пациент сякаш е негов приятел и близък. Нека Бог го дари с крепко здраве, за да помага на всеки, който има нужда от неговата високо професионална и наистина хуманна помощ!“, изказа огромната си благодарност към д-р Димов и неговият екип Цвятко Сиромашки.

Известният по цял свят скулптор отдава кариерата си на възстановяването чрез монументи на историческата памет за значими личности, допринесли с живота и творчеството си за Пловдив.  Той е носител  на 12 български и международни награди за скулптура, носител е на  „Почетния знак на Пловдив“, а през 2015 година Цвятко Сиромашки бе удостоен и със званието „Следовник на народните будители“ за своя труд и творчество на полето на духовността. Цвятко Сиромашки е автор на превърналите се в емблема на града паметници на бележити личности, като бюстът на отдалия съзнателния си живот и дейност на Пловдив, наричан с любов „министър на цветята“ – швейцареца Люсиен Шевалас, паметника на архитекта Йосиф Шнитер, направил първия градоустройствен план на града под тепетата и маската на великия бас Борис Христов, която, макар че предизвика доста полемики, се наложи твърдо в градския пейзаж.2014-05-23-10.40.51

За щастие в последните месеци се забелязва известна промяна в отношението и на градската управа към творчеството на Цвятко Сиромашки. Преди броени дни, самият кмет Тотев заяви, че след близо година и половина от поставянето на маската пред Дома на културата, ще бъде внесено предложение в Общинския съвет за узаконяване на пластиката. След близо три години, и постаментът на бюста на Люсиен Шевалас, от който вандали бяха откъртили медните букви, също ще бъде възстановен, като за целта ще бъдат отпуснати средства от общинския бюджет.

2014-05-23-10.47.14-660x330

Екипът на europlovdiv.com пожелава на Цвятко Сиромашки бързо и стопроцентово възстановяване, за да може в скоро време отново да работи пълноценно и да увековечи чрез творчеството си още много велики за Пловдив и за страната личности.

Предишна СтатияКак отбелязахме Богоявление и 168-та годишнина от рождението на великия Ботев? /галерия/
Следваща СтатияДа си спомним за Кольо Карамфилов
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име