Димитър Добрев отбелязва своята годишнина с грандиозна изложба /интервю/

0
4213

През идната седмица ще можете да присъствате на откриването на самостоятелна изложба, с която един обичан творец ще отбележи седемдесетия си рожден ден.

На 26 април в ГХГ „Мексиканско изкуство“ ще бъде открита живописната изложба на Димитър Добрев.

Димитър Добрев е роден в Пловдив, но съдбата го изпраща в Смолян, където работи и твори цели 25 години. Там става член на Дружеството на смолянските художници и взема участие във всички общи художествени изложби. Участва и в две Национални изложби „Родопи“. Въпреки това, той се връща в родния си град и след известно прекъсване на творческите си занимания, отново започва да работи и да създава картини.

След изключително успешната му изложба „По първи петли“, която премина при огромен успех в галерия „Червеното пони“ през 2017 година и няколкото му участия в сборни изложби в Града под тепетата, тази година Митко Добрев ще зарадва почитателите и приятелите си с нова експозиция, в която са включени красиви пейзажи от Родопите и страната, натюрморти и композиции.

Част от историята на Димитър Добрев можете да чуете в прикачения звуков файл:

Изключително интересна подробност е, че Димитър Добрев работи с една специфична техника. Той не използва четки, а нанася маслените бои с различни по размер и вид шпакли за рисуване. Така се получават дълбоки картини, които трептят, за да придадат различни емоции и идеи. Тоновете се смесват и усилват живописния ефект, нюансите преливат един в друг, а съседните образи и петна взимат  цветове един от друг, за да придадат изключителното импресионистично звучене на маслената картина. Пейзажите му са вдъxнoвeни oт дeйcтвитeлнocттa, а влaгaнeтo нa eлeмeнти oт peaлнocттa ги пpaви живи, пpидaвa им жизнeнocт и oтĸpoвeнocт. B cлyчaя нe cтaвa въпpoc зa пpяĸo пoдpaжaниe, a пo-cĸopo зa вдъxнoвeниe oт дeтaйли oт живoтa, пpиpoдaтa, битa, чoвeшĸaтa cъщнocт. Cъздaдeнитe пo тoзи нaчин xyдoжecтвeни пpoизвeдeния ĸopecпoндиpaт ycпeшнo cъc cвoятa пyблиĸa.

Митко Добрев не крие, че най-любим обект за рисуване е Родопа планина. „Това е планината, която има изключително меки форми и буквално те приласкава в обятията си. Няма да забравя никога красотата на планината на здрачаване, гледан от моя прозорец в Смолян. Тогава залязващото зад върховете слънце гали меките заоблени върхове и човек буквално има чувството, че пред него е полегналият силует на красива жена. Мекотата на формите на планината, изключително величествената природа и сгушените в лоното нагората бели манастири и старите родопски къщи са сред най-предпочитаните от мен обекти за рисуване. Обичам много да рисувам и паяжини, защото това според мен е тъканта на живота, мистична и реална. Свързвам паяжината със съзидание и творчество, постоянство и стабилност.  Както знаеш, аз направих и цял цикъл с петли, който се оказа изключително успешен. За идеята да рисувам петли ме вдъхнови мой приятел галерист от Стара Загора. Той ме провокира, но се оказа, че тази провокация се прие много добре от моята публика и почти цялата колекция от над 40 петли и 2 кокошки намери своите собственици.  За изложбата на 26 април в ГХГ „Мексиканско изкуство“ съм подготвил 70 платна, които моите приятели и почитатели ще могат да видят. Това са картини от последните ми години, но за всички съм приготвил специална изненада – каталог, в който е направена една ретроспекция на моето творчество. Там са представени картини от различните ми творчески периоди и няколко големи творци, които са и мои приятели, са написала по няколко думи за него. Благодаря на Вихра Григорова, доц. Кирил Божков и писателят Христо Стоянов. Искам от сърце да им благодаря за добрите думи! Когато ги прочетох дори възкликнах „ това за мен ли се отнася“, толкова приятно ме изненадаха!

Искам да поканя всичките ми приятели и почитателите на моето творчество, заедно да отбележим моята седемдесета годишнина на 26 април, да се почерпим и се надявам, че ще им доставя радост с моето изкуство!

На плаката за изложбата, Димитър Добрев е избрал да постави картината, на която е изобразил триста годишният чинар в Смолян, символ на дълговечност.

Искам от сърце да му пожелая дълъг и съзидателен творчески път, здраве и  много настроение!

Предишна СтатияВасил Петров и приятели пеят за юбилей на пловдивска рок легенда
Следваща СтатияВасил Дуев гостува с „Всичко на масата“ в Bee Bop Café
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име