Доктор Вержин Хугасян изнесе лекция на международен научен семинар

0
362
д-р Вержин Хугасян и проф. д.ю.н. Надя Бояджиева

Доктор Вержин Хугасян взе участие като лектор в международен научен семинар на тема: „Духовното и културното наследство и етническата идентичност на Балканите“, организиран от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките, който се проведе в хибридна форма на английски език. Академичният семинар се провежда в изпълнение на задачите на научния бюджетен проект „Етнически, религиозни и малцинствени проблеми на Балканите приз ХХ и ХХI век“ на ИБЦТ–БАН с рег. № 2412130 в Регистъра на Националния център за информация и документация (НАЦИД), с ръководител на проекта проф. д.ю.н Надя Бояджиева. Вержин Хугасян е доктор по „Международно право и международни отношения“, магистър по „Право“, с тема на дисертационния й труд: „Проблеми на международноправната уредба на предотвратяването и наказването на престъплението геноцид“.

По време на семинара д-р Хугасян представи подробен доклад, в който изследва въпроса за запазването на материалното и духовното наследство на арменския народ, който въпреки преживяното по време на геноцида от началото на XX век е успял да съхрани своя език, вяра, култура, религия, история, ценности, традиции, бит и етнос. Общият език и съзнанието за принадлежност към един и същ народ не позволяват на арменците да загубят своите специфични особености, своето общо самосъзнание. Благодарение на това, навсякъде, където живеят макар и разпръснати по света, са признати като арменци и могат да водят свой собствен начин на живот.

В доклада си д-р Хугасян подчерта, че ключова роля за съхранението на арменското духовно и материално наследство имат вярата, религията – в лицето на църквата, образованието, което получават арменските деца, семейството, езикът и неправителствените организации. Освен духовното наследство, арменският народ е успял да съхрани и своето материално движимо и недвижимо културно наследство чрез изграждането и съхраняването на църкви в различни държави, които са центрове на обединението на арменците. Вержин отбеляза, че един от най-забележителните символи на вярата на арменския народ и почитта към паметта на жертвите на извършения геноцид над арменците през 1915 г. е каменният кръст „Хачкар“.

Д-р Хугасян е представител на Общоарменския благотворителен съюз (Armenian General Benevolent Union – AGBU) – една от най-големите и най-известните арменски неправителствени организации в света, извършващи общественополезна дейност. Той има изключително важна роля за запазването на духовното и материално наследство на арменския народ. По време на семинара Вержин разказа, че организацията е учредена през 1906 г. в Кайро, Египет, а със започването на Втората световна война, седалището й е преместено в Ню Йорк, САЩ. Като основни стълбове в работата на Общоарменския благотворителен съюз, тя посочи арменското образование, култура, хуманитарна помощ и социално-икономическо развитие, а като основни цели – подпомагането на културното, образователното, моралното и физическото развитие на арменския народ. Представителствата в Република България (в гр. София и в гр. Пловдив), включително и младежката структура в гр. Пловдив (AGBU Young Professionals of Plovdiv), са част от голямото семейство на организацията. Съюзът работи и си сътрудничи с международни правителствени и неправителствени агенции и организации, както и с уважавани международни институции, в т. ч. с Организацията на обединените нации, Световната банка, Европейския съюз и други.

Вержин е убедена, че огромна роля за опазването на духовното и материалното наследство на арменците има както църквата, така и Общоарменският благотворителен съюз като неправителствена организация, които подпомагат арменците във всички сфери на живота.

Предишна СтатияИзложби през април
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име