Изложби през април

0
222

От 9 април до 4 май 2024 г. пловдивската Галерия ГОТИ представя изтъкнатия български скулптор Кирил Матеев с изложба „От масата“. Публиката ще има възможност да се потопи в емоционалния свят на твореца чрез една изключителна селекция от най-новите му скулптури и рисунки. Вълнуващата игра на форми и идеи, характерна за Кирил Матеев, съчетава символика, чувствени емоции и красота. Неговият неповторим художествен изказ превръща материала – камъка и метала – в разказ, наситен с майсторство и творческа страст. „Насладете се на магията на изкуството и не пропускайте възможността да видите света през очите на един от най-влиятелните съвременни български творци“, отправят покана галеристите от „Готи“. Вернисажът и срещата с автора е на 9 април от 18.00 до 20.00 ч. Изложбата може да бъде разгледана от 9 април до 4 май 2024 г.

Кирил Матеев е роден 09.05.1954г. в Шабла.  Завършва Художествена Гимназия в София а през 1981г. завършва и Национална художествена академия в София специалност скулптура. Член на СБХ /секция скулптура/.  Доцент е в НХА. Има над 15 самостоятелни изложби. Участва и в много общи изложби в страната и в чужбина. Носител е на наградите – Награда за скулптура на АМХ (1981), Награда за скулптура на СБХ (1982), Диплом от международното биенале по скулптура „Дантеска“ – Равена, Италия (1989), Първа награда от конкурс „Философия на виното“ (2000). Творчеството му е представяно в изложби в София в Национална художествена галерия, галерия на СБХ, Народно събрание, Пловдив, Варна и частни галерии в страната и чужбина. Негови творби притежават всички значими галерии в страната и са част от частни колекции в Канада, Франция, Германия, Аржентина, Русия, Китай и др. Живее и работи в София.

С първите топли априлски дни наближава и традиционната пролетна изложба на Дружеството на пловдивските художници „Цветове“. Тази година тя ще се проведе от 9 април до 12 май в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.
Повече от 70 членове на Дружеството всяка година участват в неговата първата голяма сборна изложба за годината, като всеки живописец, график или скулптор се представя с по две творби.Откриването е на 9 април в 18 часа.
Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г. Входът е свободен.

На 12 април в 18:00 часа художникът Васил Тенев ще посрещне публиката на откриването на своята самостоятелна изложба „Вдъхновения“. В нея е включил най-новите си живописни творби, които е рисувал специално за изявата в Градска художествена галерия – Пловдив, ул.“Княз Александър I“ №15.
Авторът е верен на пристрастието си към абстракцията, в която композиционно вплита декоративна фигуративност.
Васил Тенев е роден на 5 май 1962 г. в Мадан. Възпитаник е на пловдивската Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ (1981г.) и е магистър по графичен дизайн в Националната художествена академия в София, в класа на проф. Димитър Серезлиев (1996).
Работи в областта на живописта, графичния дизайн и керамиката. Автор е на повече от 30 самостоятелни изложби в различни градове в България, Италия, Словакия, Чехия, Австрия. Участва в голям брой съвместни и колективни биеналета и отделни изложби в България, Италия и Словакия.
Отличен е с първа награда на X Международен конкурс по живопис TROFEO ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия (1994).
Негови произведения могат да се видят в редица частни колекции у нас, в Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.
Новата му изложба „Вдъхновения“ може да се разгледа до 2 май 2024 г.

На 12 април от 18.00часа в галерия Мария Луиза ще можете да присъствате на откриването на изложбата “21 метафорични портрета” Янко Ненов-релеф & Дора Ненова-живопис.

От 23 април до 16 май 2024 г. Градска художествена галерия – Пловдив ще представи изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев. Самостоятелната изява пред пловдивска публика беше отдавна планирана, но все осуетявана от различни пандемични и други препятствия. Най-сетне на 23 април в 18:00 часа изложбата ще бъде открива в галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29).Експозицията включва 18 пластики от дърво и метал, както и 40 авторски черно-бели фотографии, инспирирани от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне на творбите.
По повод проекта „РазЛИЧЕН“ и неговия автор русенският художник и сценограф Георги Пасев заявява:
„…Очевидно вещ в рисунката, композицията, в овладяване на пространството, но и с музиката, която никак не му е чужда. Свободен дух, политнал с крилете на своето въображение. В тази изложба асоциацията за полет и свободно движение във време-пространството е завладяваща. Движение описано най-добре в квантовата физика с полета на електроните около атомното ядро. Това бе и първото ми впечатление. Всяка една творба материализира с естетическа категоричност авторовия поглед, конструиращ моментните параметри на това движение. Творбите са илюзорно застинали, флуидни, музикални трептения, триизмерен еквивалент на птича песен в полет…“
Христо Генев е възпитаник на богатата на традиции Художествена гимназия в Казанлък. През 1987 г. завършва Живопис във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Велико Търново. Има десетки самостоятелни и съвместни изложби, участва в национални и международни форуми за изкуство.
Над десетилетие преподава рисуване и живопис в Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Между 2001 и 2021 е директор на Художествена галерия – Казанлък.

Галерия „Дяков“ представя живописната изложба на Андрей Янев. За представянето си той е подготвил колекция от специално нарисувани платна, обединени под името „Нива и коридори“. Андрей Янев е роден в Бургас и е завършил стенопис в НХА . Специализирал е художествен емайл в Санкт Петербург, Русия. През годините има творчески престой и изложба в „GRIFFIS ART CENTER” Ню Лондон, САЩ и творчески престой и работа в „Cite International Des Arts” Париж, Франция. Реализира множество самостоятелни изложби и участва в общи изложби в страната и чужбина. Участва в международни и световни биеналета, триеналета на изкуствата в Пекин-Китай, Сеул – Корея, Дубай – ОАЕ, Чихуахуа- Мксико, Бразилия, Ханой-Виетнам, Варна-България и мн. други. Участия в национални и международни симпозиуми и пленери. Представян е в световното списание ”INTERNATIONAL ARTIST”, като автор от балканите и България, представител на „балканското мислене и култура“. Съосновател и съорганизатор на пленер и фестивал “ Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”. Съавтор, съорганизатор и участник в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с “Академия за детско творчество – ДАЯ”. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Градски художествени галерии, музеи, държавни и частни колекции в страната и чужбина. Има множество реализации на монументални витражи, стъкло мозайки, стенописи, емайлови пана в обществени сгради, стенописи в църковни храмове и частни домове в България и чужбина. Член е на Съюза на българските художници, на групата на бургаските художници и на УС на Център за семиотични и културни изследвания.

Галерия „Аспект“ представя живописната изложба на Хинко Хинков. „Всяка картина представлява реално съществуващо място“, споделя галеристката Олга Петрова. Много характерно за Хинко е използването на един и същи сюжет, разработен и представен по няколко различни начина – като цветова гама, настроение, внушение. Техниката му е обработена и шлифована през годините и стилът му на живописване е разпознаваем и често определян като наивистичен, по-скоро като наивен реализъм.

Предишна СтатияС празнично шествие откриват площад „Театрален“
Следваща СтатияДоктор Вержин Хугасян изнесе лекция на международен научен семинар
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име