Есента в Пловдив започва с наситена културна програма

0
394

Галерия „Възраждане“ отбеляза своя 28 рожден ден с изложба живопис „Приказка безкрай“ на Ангел Герджиков. „Ангел Герджиков е сътворил омайна серия от живописни приказки, които, събрани заедно, съставляват емблематичния творчески свят на художника. Магията на неговите знакови пейзажи ни помагат да забравим за малко (или много?) прозаичните изстъпления в живота ни и да припознаем в картините собствените си въжделения за нещо по-добро и по-красиво. А неговите прословути човеци все така ни провокират да се попитаме хора ли сме или овце“ – Краси Алексиева, 2023 г. Изложбата ще продължи до 18 септември.

До 15 септември в галерия „Червеното пони“ можете да видите прекрасната живописна изложба на Румен Рачев.

Международният пленер „Споделено в цвят“, чийто организатор е НХГ „Цанко Лавренов“, се проведе за втора поредна година в местността Копривките до хижа Здравец. В творческото събитие ще участваха художниците: Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Гергана Табакова, Димитър Воденичаров, Димитър Христович, Илиана Манукова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Радоил Серафимов, Светлозар Чавдаров и Шевкет Сюнмез. Пленерът завършва с обща изложба, която е експонирана в галерия „Артистика“, ул. „Авксентий Велешки“ № 9, Пловдив.

Национални есенни изложби Пловдив 2023 по традиция стартират на 01 септември с проекта „Функции на състоянието“, с куратор проф. д-р Галина Лардева.
Локациите на есенните изложби са: Старинен Пловдив – Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Къща Мексиканско изкуство, а откриването на 01 септември от 18.00 ч. в Балабанова къща.
Участват художниците:
Деница Тодорова – графика/рисунка (Къща Мексиканско изкуство, зала)
Елизар Милев – стъкло (Къща Хиндлиян, мааза)
Емануела Ковач – графика (Балабанова къща, сводеста зала)
Йордан Велков – живопис (Балабанова къща, двор)
Кирил Станоев – фотография (Балабанова къща, първи етаж)
Огнян Читаков – скулптура (Къща Хиндлиян, двор)
Силвия Митовска – керамика (Къща Хиндлиян, веранда)
Слав Недев – живопис (Балабанова къща, дълбока зала)
Станислав Беловски (Къща Мексиканско изкуство, двор)

Националните есенни изложби ще бъдат открити от проф. д-р Галина Лардева – куратор на Национални есенни изложби, изкуствовед, декан на факултет Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев Пловдив“, доц. д-р Младен Влашки – литературен историк, гост-преподавател в Университет „Георг-Август“ в Гьотинген (Германия) и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, и г-н Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ Община Пловдив.

На откриването на събитието известният български музикант Петър Салчев ще изнесе концерт, в който ще представи последния си музикален проект. За нехарактерния формат глас, пиано и виолончело, той се доверява на доказалите се на съвременната музикална сцена имена Йордан Тоновски и Магдалена Петрович. В програмата са застъпени както класически произведения, така и образци от добре познати популярни и джазови мелодии, интерпретирани в контекста на камерното, на моменти алтернативно звучене на състава.

Христо Бозуков ще открие поредната си самостоятелна изложба рисунка и пърформанс „18+“ на 03 септември в галерия Marina Franzetti. Събитието е с начален час 18.30 – 20:00 ч.

Изложбата се състои от 6 рисунки на женска фигура. Три от тях са рисувани в Берлин и 3 в Пловдив. Като съответно от Берлин рисунките са по 3 модела от натура. За трите рисунки, създадени в България, е позирал един модел. Изложбата разглежда движението на женската фигура във всичките и нюанси. По време на изложбата ще има пърформанс „жива рисунка върху гол модел“ – инспириран от една от най-известните картини на Сандро Ботичели „Раждането на Венера“.

Христо Бозуков е роден на 12 март, 1987 г. в гр. Пловдив, България. През 2014 г. завършва бакалавър и магистър със специалност „Стенопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Авторът Христо Бозуков е на 36 години, но може да представи вече 11 години творчество и участие в над 88 общи и над 21 самостоятелни изложби, както и множество награди. Творчеството му е безгранично и оценено от почитателите на изкуството му в различни държави: България, Сърбия, Германия, Франция, Англия, Нидерландия, Швейцария, Испания, САЩ. Той претворява живота в истинското изкуство. Измислени вселени или истински светове, той ни дава избор, в зависимост от това, кое ни харесва повече. Христо Бозуков успява да долови магията на промяната и със своята вечна авантюристична индивидуалност да я притвори в платната. Понастоящем авторът живее и твори в Нидерландия, където преоткрива нови хоризонти.

На 04 септември в галерия „Дяков“ ще можете да видите графичната изложба „Останалото липсва“ на Моника Роменска, подготвена специално след поканата специално за камерното пространство на галерията.

На 05 септември, от 18.00 часа, на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15, ще бъде открита съвместната изложба скулптура и акварел на Васил Маргаритов и Димитър Воденичаров. Известните пловдивски артисти Васил Маргаритов (скулптор) и Димитър Воденичаров (сценограф и художник) ще гостуват отново в Градска художествена галерия – Пловдив със съвместна изложба след знаменателната си обща изява преди 7 години, донесла им Награда „Пловдив“ в раздел „Изобразително изкуство“.
Васил Маргаритов ще покаже новите си пластични творби от стомана и месинг, а Димитър Воденичаров ще поднесе на публиката още от виртуозно изпълнените си акварели.
„Елегантно, естетски и с голямо майсторство положеният акварел кореспондира като контрапункт на ръждивата патина и месинговите кадифени нюанси и отблясъци. Урбанизираният пейзаж е прекрасен фон на логично извитите и закръглено-ръбести форми в пластиката“ – казва за съвместните им изложбени изяви изкуствоведът Красимир Линков, директор на ГХГ – Пловдив.
Изложбата ще продължи до 22 септември.

През първия есенен месец на годината Градската художествена галерия открива изложбената си програма в Зала „2019“ с традиционната кураторска изложба на Дружеството на пловдивските художници „15х5“. Христо Жеков е поканил 15 пловдивски творци да покажат по пет свои произведения в областта на живописта, графиката или скулптурата в експозиционното пространство на залата на ул. „Гладстон“ №32.
Откриването е на 7 септември 2023 г. от 18:00 ч.
Участват: Ангел Китипов, Ангел Чираков, Таньо Павлов, Мирослав Арабаджиев, Борислава Сотирова, Христо Жеков, Панайот Панайотов, Жорж Сопаджиев, Любен Хранов, Георги Георгиев, Адриана Узунова, Елена Савова, Цветан Стоилков, Димитър Христев, Йордан Велков.
Изложбата е част от Есенния салон към пловдивския Културен календар и се финансира от Община Пловдив. Тя продължава до 4 октомври и е с вход свободен.

Предишна Статия„Дванайсета нощ“ под звездите на село Паталеница
Следваща СтатияПрез септември Пловдив се превръща в сцена – Започва Есенният салон на изкуствата 2023!
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име