„Дванайсета нощ“ под звездите на село Паталеница

0
556

За поредна година звездното небе над село Паталеница и десетките гости, пристигнали специални отблизо и далеч, станаха свидетели на спектакъл, пренесъл невероятния шекспиров език на родна почва.

За 24 година Шекспирова компания „Петровден“ представя шекспиров спектакъл под открито небе. Новата продукция за тази година е „Дванайсета нощ“.

Пространството в двора на ОУ „Константин Величков“ се превърна в сцената на театър „Глобус“, на която прекрасни млади актьори разказаха комично-романтичната история за любовни триъгълници, неочаквани обрати, нелепи недоразумения и илюзорни фантазии.

Постановката „Дванайсета нощ“, която можете да видите и тази вечер (04 август от 21.00 часа), е под режисурата на Тодор Димитров, а актьорският екип включва младите актьори Августина-Калина Петкова – Фесте, Адриана Димова – Оливия, Александър Григоров – Малволио, Георги Начов – сър Андрю, Гьорги Георгиев-Антика, Делян Илиев – херцог Орсино, Димитър Николов – Себастиян, Лана Гекова – Фабио, Мадлен Йорданова – Мария, Мартин Раков – Сър Тоби Белч, Самуела-Ивана Церовска – Виола, Стефан Кондров – Антонио.

Брилянтната комедия е изпълнена с различни смешни и нелепи недоразумения, които са породени от любовни трепети, ревниви чувства и огромни амбиции. „С това представление бих искал да разкажа историята на едно изключително момиче: претърпяла корабокрушение в свирепата прегръдка на морето, изхвърлена на непознат бряг, крехка и нежна, и все пак дълбоко в себе си изключително силна, тя прикрива женствеността си и преобръща света, за да спечели сърцето на своя любим. Единствена и незабравима, за мен тя е Виола от вълните.

В „Дванайсета нощ“ стремежът на екипа е да постигне атмосфера, която да доближи зрителите, доколкото е възможно, до усещане за това, какво е представлявал Елизабетинският театър. За целта представлението се случва под открито небе, пространството е организирано идентично на Театър „Глобус“,  правоъгълна платформа за сцена, оградена от всички страни с публика, в дъното фасада с три портала. Музиката се състои от песни и мелодии, които са се използвали в „Дванайсета нощ“ по времето на Шекспир и се изпълнява на живо. Тази конвенция предлага и други любопитни аспекти на театралното преживяване, които екипът предпочита да запази като изненада за зрителите“, споделя режисьорът Тодор Димитров.

Тодор Димитров завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” при проф. Крикор Азарян. След това преподава „Актьорско майсторство” в Пловдивския университет по покана на Инна Церовска, след което заедно с нея доразвива идеята на Христо Церовски и продължават делото му в с. Паталеница. Последният режисиран от него спектакъл е „Дъх“, който се играе с голям успех на независимите сцени в столицата.

За прекрасната музикална среда на пиесата, която ни пренася в атмосферата на Елизабетинския театър се грижат Ния Терзиева – флейта и укулеле и  Джесика Бриджес – виолончело и укулеле. Аранжимент на музиката: Гаро Ашикян, гласово-говорен тренинг: Мадлен Йорданова, вокална подготовка: Гьорги Георгиев – Антика, хореография: Стефания Георгиева, сценография: Тодор Димитров, костюми: Инна Церовска, изпълнителско ателие: Ани Зомбори, Мина Благоева, Юлия Георгиева, “Раптекс“ ЕООД, технически екип: Огнян Карзанов, Моника Василска, Методи Методиев, Стоян Додников.

Шекспирова компания „Петровден“ е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.

Предишна СтатияЗала „2019“ посреща изложбения цикъл GENESIS на Юлиян Табаков
Следваща СтатияЕсента в Пловдив започва с наситена културна програма
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име