Фестивалът „Opera Open“бе открит с магичния спектакъл „Орфей и Паганини“ /видео, снимки/

0
2283

Магичният спектакъл „Орфей и Паганини“ даде начало на поредното издание на оперния фестивал „Opera Open“ в Пловдив.

Снощи Античният театър се превърна в едно мистично място, на което различни музикални интерпретации разказваха мита за Орфей. В спектакъла бяха използвани  музикални композиции, които представят мита за легендарния тракийски певец и музикант Орфей.

Меломаните, които бяха изпълнили до краен предел Античния театър в Града под тепетата, имаха удоволствието да чуят вълшебните звуци на кристален орган, в изпълнение на Мишел Деньов и виртуозът Марио Хосен, който напълно заслужено е наричан „Българският Паганини“.

Марио Хосен
Марио Хосен

Уникалното въздействие на спектакъла се дължеше на впечатляващия драматургичен подход и на изключителната мултимедийна сценография, дело на визуалния артист Поли Герасимова, която с невероятно ефектен 3D  мапинг  буквално „облече“ древната сцена със светлини и образи, които разказваха легенди. Митът за Орфей оживя и благодарение на вълшебната хореография на Боряна Сечанова и балетистите на Държавна опера – Пловдив.

Музика от различни епохи пресъздаде една от най-обичаните легенди. В концерта бяха използвани части от класически музикални произведения като оперите L’ Orfeo на Монтеверди, Orfeo ed Euridice на Глук, Orphée aux enfers на Офенбах , „Орфически танци“ на Георги Арнаудов, които са вдъхновени от орфически музикална текстове, намерени в Константинопол и дешифрирани от големия български композитор.IMG_0712

Диригент на спектакъла, вдъхновен от романтичната история на Орфей и Евридика бе световно известният френски флейтист  проф. Жан Фернандис, който изпълни и невероятно соло на флейта, докато дирижираше пловдивския филхармоничен оркестър.IMG_0691

Музикантите Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Сара Айролди и Лука Поца  от „Арена ди Верона Квартет“ бяха гост-солисти на музикалното представление. Талантливото италианско мецосопрано Никол Брандолино изпълни наситената с драматизъм и силни страсти ария от операта „Орфей и Евридика“  от Кристоф Вилибалд Глук.IMG_0676

Марио Хосен отново демонстрира високата си класа с виртуозното изпълнение на  „театрална“ музика на италианския „Орфей” – Паганини. Проф. Хосен свири на цигулка „Гуаданини“.

Благодаря на екипа и директора на Държавна опера – Пловдив Нина Найденова, и на гост-солистите за това вълшебно удоволствие, с което ни дариха!

На добър час на фестивала Opera Open!

Предишна СтатияМеждународният фестивал на камерната музика – емблема на Пловдив вече 53 години
Следваща СтатияПЛОВДИВ ЧЕТЕ
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име