Международният фестивал на камерната музика – емблема на Пловдив вече 53 години

0
1337

И тази година най-старият фестивал за камерна музика в Европа заема обичайното си място сред качествените културни форуми у нас, запазвайки реномето си на емблема, белязала ежегодно, без прекъсване, музикалния живот на Пловдив вече 53 години – подчерта на пресконференцията, предхождаща форума, д-р Поля Паунова-Тошева – редактор на фестивалната програма.Фестивалът започна на 10 юни и ще продължи до 20 юни в Етнографския музей с осем концерта, от които шест на камерни ансамбли и соло изпълнители от чужбина и два на български състави. Единият от тях – международно признатото българско клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, откри Фестивала на 10 юни. С този концерт Дуо Славчеви – и житейски свързано с града на тепетата, отбелязва 40-годишната си творческа дейност, включваща десетки изяви в цяла България и успешни турнета в повечето европейски страни, в Русия, САЩ, Япония и Куба – изтъкна музиковедката и подчерта, че над 120 световни премиери на български произведения има в артистичната си биография дуото. На концерта прозвучаха някои от специално написаните за юбилея творби от българските композитори Филип Павлов, Атанас Атанасов, Йордан Гошев и Александър Йосифов. Втората родна формация – Духов квинтет „Солид брас”, пък ще закрие форума на 20 юни с концерт под утвърдилия се фестивален надслов „Класика и джаз”. Ансамбълът е съставен от студенти и специализанти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, с преподавател по камерна музика проф. д-р Атанас Карафезлиев.

Международният фестивал на камерната музика е първият форум, който кани на пловдивска сцена музиканти от Матера – италианският град, който както и Пловдив е удостоен да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Събитието се проведе на 11 юни с концерт на смесения камерен хор „Кантори Матерани” с главен диригент маестра Алесандра Барбаро – една от най-представителните музикални формации на Матера. В програмата бяха включени вокална музика от грегорианските хорали, Ренесанса и Барока, както и съвременна музика.

Забележителен ще бъде концертът на 14 юни. Тогава в Етнографския музей е соло рециталът на световноизвестната американска цигуларка с пловдивски произход  Елмира Дърварова. След седем концертни сезона като концертмайстор на Пловдивската филхармония от златните години на оркестъра под диригентството на Добрин Петков, Елмира Дърварова става първата и единствена досега жена-концертмайстор в историята на Метрополитън Опера. Дълъг списък от концерти, изнесени на най-известните музикални сцени по целия свят, звукозаписи, издадени от най-реномираните световни компании, суперлативни оценки от критиката, номинация за наградата „Грами” са само малка част от изключителната професионална и артистична кариера на знаменитата цигуларка. Днес тя е артистичен директор на Камерен музикален фестивал – Ню Йорк, водач на Нюйоркски клавирен квартет, Трио „Делфиниум”, танго-квинтета „Квинтет дел фуего” и Ансамбъл „Амрам”. Свири в дуо с със световноизвестния джаз пианист Фернандо Отеро, също и с изтъкнати индийски виртуози на инструмента сарод. Дърварова председателства  журито на Международния конкурс за камерна музика „Салиери – Дзинети” във Верона, а през 2014 г. става основател и оглавява журито на Международния конкурс за камерна музика „Пловдив”. В рамките на 53-ия Международен фестивал на камерната музика Елмира Дърварова ще представи една от своите концертни програми, която е озаглавена „От Бах до блуса” и включва 15 пиеси за соло цигулка на Бах, Паганини, Стравински, Пиацола, на съвременни композитори и авторска музика на самата Елмира Дърварова.

В другите пет концерта от Фестивалния афиш доминират млади, чаровни и талантливи инструменталисти, както ги охарактеризира музиковедката, възпитаници на престижни европейски учебни заведения, музиканти със забележителни постижения на международната сцена и лауреати на множество конкурси. Единият от тях е швейцарският цигулар Антони Фурние, победителят в 25-ия Лайънс европейски музикален конкурс „Томас Кути”, София, 2016 г. Той пристига по специална покана от Камерния фестивал и със съдействието на Лайънс клуба Швейцария-Лихтенщайн, заедно с пианиста Жансен Ризер. Своето впечатляващо инструментално майсторство и артистичност младите музиканти ще покажат на 16 юни. Пловдивската публика ще има възможността да се наслади на изкуството на още едно камерно дуо цигулка и пиано – на 12 юни. Тогава е концертът на живеещия от години в Австрия изтъкнат музикант – цигулар, диригент и педагог, с творческа дейност в над 40 държави, пловдивчанинът Евгений Шевкенов. Той ще свири в клавирния акомпанимент на младия украински пианист Дмитри Клименко, който едва 7-годишен е приет в класа за извънредно надарени деца на Консерваторията в Донецк, а впоследствие става възпитаник на Университета за музика във Виена и Консерваторията в Париж.

Интересна програма за почитателите на клавирното изкуство обещава концертът на 15 юни. 10-те прелюда за пиано  оп. 23 на Рахманинов и 16 немски танца от Шуберт, както и няколко виртуозни творби от Ференц Лист ще звучат в изпълнение на младия пловдивски пианист, възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“, на Лондонската Кралска музикална академия и висшето училище „Гилдхол” Евгени Генчев. Изтъкната бе успешната му солова кариера в Европа, Австралия, Китай и Мексико, както и участието на Евгени през последната година в младежката музикална формация Simphoniacs – международен проект, създаден в Берлин, и интерпретиращ класическата музика със съвременните електронни похвати и звук.

На 17 юни е изявата на клавирното трио от Турция в състав Бирсен Улуджан (пиано),  Йозджан Улуджан (цигулка) и Озан Тунджа (виолончело). Те също са млади инструменталисти с респектиращо дълги и богати творчески биографии като солисти, камерни изпълнители и преподаватели, със завиден брой изяви както в Турция, така и на международната сцена, възпитаници на престижни учебни заведения в Истанбул, Анкара, Лондон и щата Флорида в САЩ, работили в сътрудничество със световни музиканти. Триото ще изпълни творби на Шуберт и Равел.

Според проф. Анастас Славчев, артистичен директор на МФКМ от 25 години, програмата и на 53-то издание на Фестивала съхранява и развива традицията за международен престиж и високо качество на всички концерти и изпълнители. Големите имена от световната музикална сцена нямаше да бъдат известни на пловдивчани, ако го нямаше Пловдивския международен фестивал на камерната музика, истинска школа за прецизно музициране – каза още професорът. Той свърза 40-годишния творчески път на клавирно Дуо Славчеви и с развитието на Фестивала.

Билетите за всички концерти са по 10 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – по 5. Всички концерти ще са в Етнографския музей в Старинен Пловдив с начален час 20 часа.

 

Повече информация на сайта: https://chamberfestivalplovdiv.com/

Предишна СтатияАрт-разходка
Следваща СтатияФестивалът „Opera Open“бе открит с магичния спектакъл „Орфей и Паганини“ /видео, снимки/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име