Финалистите от третия Национален конкурс за плакати бяха представени в галерия „Мисията“

0
1530

Първата изложба с плакати от третия Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ направи своето изключително успешно представяне в галерия „Мисията“ на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на Република България, ул. „Алфред Нобел“ № 2, София. В експозицията бяха представени първите десет номинирани плакати от официалното журиране.

Първа награда на Министерство на културата спечели Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“. Втора награда на Министерство на културата получи Никол Петрова, НГПИ „Св. Лука“, а трета награда е за Виктория Йорданова, НГПИ „Св. Лука“. Награда „Костадин Отонов“ извоюва Венцислав Нанов от НГПИ „Св. Лука“. Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука“ е носител и на отличието на Министерство на външните работи. Наградата на Областна администрация Пловдив отива при Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“, а наградата на Община Пловдив спечели Нина Врачева от пловдивската художествена гимназия. Виктория Илиева от НХГ „Ц. Лавренов“ и Дара Трайчева от НГПИ „Св. Лука“ получиха поощрителни награди.

Гласуването за III-ти Националнен конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ за училищата по изкуствата към Министерство на културата се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ „Цанко Лавренов“. Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха: представители на Министерство на външните работи на Република България, Ралица Базайтова – главен експерт в Министерство на културата на Република България, специалисти от Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“, гл. асистент д-р Ненко Атанасов и гл. асистент д-р Светлин Балездров от НХА, доц. д-р Александър Гьошев от АМТИИ, доц. д-р Красимира Друмева – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Костадин Отонов и Петър Чучулигов от НХГ „Цанко Лавренов“, Ралица Карапантева от НГПИ „Св. Лука“, представители на НУМСИ, преподаватели от НПГПФ, екип от НХГ „Димитър Добрович“ и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев.

Конкурс „Плакат-Костадин Отонов” 2020 г. се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. Настоящото издание е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Предишна СтатияИзложби през юни
Следваща СтатияВасил Стоев представя впечатляваща ретроспективна изложба за рождения си ден
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име