Изложби през юни

0
1766

Тази вечер, 16 юни, от 18 часа в Изложбена зала „2019“ се открива пролетната изложба „Цветове“ на Дружеството на пловдивските художници. Изложбата е традиционна и обикновено се открива в навечерието на Великденските празници, но ситуацията с епидемията от COVID 19 и принудителната карантина отложиха старта на събитието, което събра 90 участника и 140 картини. Експозицията впечатлява не само с мащабност, но и с добро качество. Тук се представят творци с различен творчески поглед, стилове и светоусещане.


Ето и посланието на Снежана Фурнаджиева – председател на ДПХ към художниците и публиката „След дългото очакване на закъснялата пролет, след напрегната самота от изолация в диалог със себе си закопняхме за споделена топлина
и истинско духовно преживяване. Да почувстваме живителната сила и вяра срещу страха и отчаянието! Общата изложба „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници е този взрив от багри, форми и пластика, който ще
върне силата и надеждата в объркания ни свят. На 16.06.2020 г. от 18:00ч. изложбена зала „2019“ оживява в пълен блясък с откриването на сезона на ДПХ с живопис, графика, скулптура и N форми -част от Културния календар на Община Пловдив. Да върнем радостта и красотата за нашите ценители, приятели и гости на Пловдив, които ни очакват с любов. И за да спазим изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата,
носете маски и спазвайте дистанция от 1,5 м. Ще бъдем отново заедно въпреки всичко! Очакваме ви!“
Творбите са подредени на двете нива в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 към Градска художествена галерия – Пловдив и ще могат да бъдат видени до 17.07.2020г.
Също на 16 юни от 17:00 ч. до 19:00 в салона на галерия „Възраждане“ ще бъде открита изложба живопис „Животните ще оцелеят и след нас“ на Григор Велев.
Точно в 18:00 ч. в двора на галерията Краси Алексиева ще приветства публиката. „След месеци премълчавани изложби, галерия Възраждане започва отново работа с присъствието на любими автори в салона си. С жива публика, която на живо ще „пипне“ картините, ще се докосне, дори само с очи и със слово с автора.
Името на изложбата ви подсказва, че ще попаднете в едно сюрреалистично царство на животните. Да, те ще оцелеят и след нас, защото Господ е милостив към чистотата на природата. Ние – не сме. И ако продължаваме да живеем по този хищнически и осъдителен, отвсякъде, начин, не един вирус, а пълчища от тях ще обърнат живота ни от позитив в негатив.
Авторът е щедър и отпуска една картина за публиката, която картина ще бъде разиграна на томбола“, споделя Краси Алексиева.
Изложбата на Григор Велев ще продължи до 06.07.2020г.
На 19 юни 19 художници от различни поколения, обединени от професионалния си интерес към графиката, ще покажат свои знакови творби в представителна изложба, организирана от Градска художествена галерия – Пловдив. Кураторът на експозицията Моника Роменска – график и уредник в галерията, е озаглавила колективната изложба „Графиката сега – Пловдив 2020“, акцентирайки на безусловната пловдивска връзка на авторите, както и на репрезентативния характер на техните произведения за българското графично изкуство днес. Участват: Емил Марков, Албена Михайлова – Бенджи, Ангел Гешев, Антония Фингарова, Владимир Генадиев, Григор Григоров, Даниела Стоянова, Димитър Апостолов, Димитър Воденичаров, Емил Миразчиев, Крикор Касапян, Моника Роменска, Мъгърдич Касапян, Надя Генова, Румен Нечев, Севлия Тодорова, Христо Жeков, Чавдар Щипков, Янко Ненов.
Вернисажът на изложбата е от 16.00 до 20.00 часа в Галерия „Капана“ на ул. „Райко Даскалов“ №29, където творбите ще останат до август.
Изложбата „Линия на пресичане“ на прекрасната художничка и сценограф Яна Костадинова озари пространството на галерия „Етерна“. „До своето раждане, една живописна творба извървява дълъг път от пресечни точки. За да се слеят те в пресечната линия на една изложба, в сюжетната линия на нейната история. Да създаваш означава да се срещаш с образ, случка емоция, за да продължиш напред, оставяйки спомена за тях, претворен върху платно, лист, сцена. В координатната система на твореца очертаната линия на пресичане между онова, което се случва и онова, което провокира, между ново и старо, между аз и другите, е основополагаща. Тази линия на пресичане е тяхната мимолетна заедност. И безкрайна раздяла. Да нарисуваш линията на пресичане е да извървиш патя на една картина. Да я последваш от началото до края, да я разкажеш в цвят и щрихи. За да могат други да я видят. И продължат историята по нов начин. За да се пресече абстрактният наратив на живописта с индивидуалния свят на виждащия платното. И от контакта им да се породят нови образи и сюжетни линии. Тази линия на пресичане е кръстопът на идеите и от тяхното неспирно движение зависи животът на историята. И свободата да бъдем…“, споделя Яна Костадинова.
Константин Константинов представя своята експозиция под надслов „Antidote“ в „Atelier Vesselin Roussev“. Коко Константинов създава своето изкуство като противоотрова на сполетелите ни тревоги и депресивни настроения по време на принудителната карантина. Време, което ще запомни с тишина, но и на динамика, овладяла стихията на експресията.
На галерия „Аспект“ гостува Цветан Лазаров с изложбата си „Фрагменти и спомени от Рая“. Когато погледнете платната на Лазаров, наистина започвате да се чудите дали тези красиви фигури не са само една мечта, една илюзия и блян. Ефирните драперии, стъклените съдове, през които преминава светлината, за да се отрази в очите на изящна, фина като порцеланова статуетка жена, сякаш идват от нереален, но изключително красив свят. Гледайки изложбата на Цветан Лазаров, човек не може да не се почувства като в Рая, в който красотата доминира.
Преподавателите от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”
Пловдив и галерия “Arsenal of Art” представят изложбата „Пейзаж” на сдружение „Collegium pro arte+”.
ОИ „Старинен Пловдив” организира Виртуалната изложба „В памет на Георги Божилов – Слона”. На 13 юни 2020 г. Георги Божилов – Слона щеше да навърши 85 години. Платната му са излагани в почти всички европейски столици, колекционери от няколко континента притежават негови творби.
През далечната 1967 г. Атанас Кръстев (Начо Културата) организира първата самостоятелна изложба на Георги Божилов и това поставя началото на Националните есенни изложби, които продължават и днес. През 70-тте години на 20 век абстракциите на Георги Божилов са сваляни от изложби като „деформации” и „отклонения от соцреализма”. В началото на 90-тте години френски милионер откупува цялата му изложба в столична галерия.
В творчеството си той използва най-разнообразни техники и похвати, работи в областта на кавалетната живопис, портрета, пейзажа, фигурални и абстрактни композиции, стенопис, мозайка, сграфито.
ОИ „Старинен Пловдив” като пазител на културното и историческо наследство, част от което е и разнообразното творчество на Георги Божилов, инициира поредната виртуална експозиция „В памет на Георги Божилов – Слона”, която е достъпна във Фейсбук линк и Инстаграм – Plovdiv Old Town /official/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име