Изложба ще отбележи 80-тата годишнина от рождението на Димитър Киров

0
1424
Снимка: Михаил Миховски, Радио Пловдив

С живописна изложба, експонирана в залата на Културен център Радио Пловдив, ще бъде отбелязана осемдесетата годишнина от рождението на големия български художник Димитър Киров.

За пореден път, музата и спътница в живота на ДиКиро, балерината и педагожка Русалия Кирова, ще покаже на ценителите и почитателите на творчеството на художника някой от най-емблематичните му живописни платна и мозайки.

Димитър Киров е роден на 20 май в Истанбул, но в животът и творчеството му са свързани с други два града – Пловдив и Париж. Той сред непреходните творци от пловдивската живописна школа от края на XX век, в която блестят и имената на Георги Божилов – Слона, Йоан Левиев, Христо Стефанов, Енчо Пиронков, Кольо Витковски.

Димитър Киров ни напусна през 2008 година, но съпругата му неотклонно пази жива паметта за големия български художник и винаги на датата на неговото рождение прави великолепни изложби. В сърцето на Стария град, в къщата на Верен Стамболян, е разположена и постоянна експозиция с произведения на Димитър Киров.

Творчеството на ДиКиро е познато по целия свят, а негови платна и мозайки има в Национална галерия в Дрезден, Германия, Ермитажа в Санкт Петербург, Чешка национална галерия и Музея на съвременното изкуство, Фукуяма, Япония. Той е носител на десетки национални и международни отличия.

Изложбата в Пловдив ще бъде открита тази вечер в 18 часа, а на вернисажа ще има и кратка музикална програма с фрагменти от произведения на Чайковски.

Творби на Димитър Киров ще бъдат представени и в София. Изложбата „Духът на ДиКиро“, която е под патронажа на Министерство на културата,  ще бъде открита на 14 май в галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Раковски“ 27 в столицата, а на 4 юни от 18 часа се открива изложба в Националната галерия на площад Александър Батемберг.

Предишна СтатияСтарият град става столица на гурме и винения туризъм
Следваща СтатияБожана Апостолова: „Сама и обща в себе си живея“ (аудио)
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име