Изложби през декември

0
1013

За поредна година Дружеството на пловдивските художници раздаде годишните си награди. Това стана по време на общо представяне, което творците подредиха в зала „2019“. В изложбата участват общо 84-ма живописци, графици, скулптори и автори в сферата на N-формите.

Лично кметът на Община Пловдив Здравко Димитров поздрави номинираните и връчи награди на победителите.

Лидия Симеонова бе определена за тазгодишната носителка на наградата за “Живопис”. Номинирани в категорията бяха Иван Шишков, Красимир Карастоянов, Вихра Григорова, Румен Манолов и Иван Краевски.

В раздел “Графика” бе отличена Антония Маринова – Crazy, която пребори конкуренцията на Панайот Панайотов, Йордан Велчев и Крикор Касапян.

Носител на наградата за “Скулптура” стана Живко Спасов. Останалите номинирани в категорията бяха Вячеслав Есенков, Свилен Костадинов и Петко Караколев.

Наградата за млад автори отиде при Мирослав Арабаджиев, а номинирани едновременно с него бяха Борислава Сотирова, Христо Бозуков, Никола Гулев, Веселин Цаков и Светлана Желязкова.

Очакваната с най-голямо вълнение Награда на кмета бе връчена на Вълчан Петров, който е и първият ѝ носител през 2016 г. Номинирани за приза, който се дава за 7-ма година, бяха Жорж Сопаджиев, Иван Шишков и Христо Николов.

Журито бе в състав – председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева, живописецът Нели Ценова, скулпторът Милена Бочукова, графикът Ивайло Григоров и представителят на общинския отдел “Култура, археология и културно наследство” Десислава Христозова.

Изложбата ще продължи до 31 декември с вход свободен.

В изложбената зала на Градска художествена галерия (ул. “Княз Александър I”№15) е представена експозицията, с която галерия „L’UNION“ отбелязва 20-ти рожден ден.

Изложбата представя част от престижната си колекция, в която са включени картини от шестнадесет сред най-известните български художници. Акцент в експозицията са впечатляващи творби на Емил Стойчев, Стоян Цанев, Вихрони Попнеделев, Енчо Пиронков, Свилен Блажев. Някои платна са истинска изненада за публиката, представяйки малко познати страни от развитието на отделни автори. Вниманието на познавачите привличат още произведения на Атанас Парушев – Шока, Георги Баев, Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Димитър Буюклийски, Димитър Шопов, Димитър Генчев, Иван Вукадинов, Росен Райчев.

Проявата се вписва в дългогодишната традиция на Градска художествена галерия – Пловдив да представя в своите зали значими частни колекции, които обогатяват представата за българското изобразително изкуство.

На 04 декември в културния център на РТЦ Пловдив ще бъде представена колекция от творби на участниците в курса „ВЕДИК АРТ“.

„ВЕДИК АРТ“ е психологически метод за личностно развитие чрез рисуване по интуиция. Картините не са цел на курса , а свободата да твориш без мисловни ограниченията „какво, как, не мога, дали ще се хареса…“ Така се създават свободни, прекрасни неща, а създаденото трябва да бъде споделено.
Всяка изложба е споделяне, споделянето е обмяна, развитие, движение към хората и света, отваряне на нови пътища, познанства, възможности.
Участници в курса „ВЕДИК АРТ“, чиито творби можете да видите, са:
Събка Дякова-Чехович, Александра Богданова, Таня Бобчева, Нела Монова, Боянка Иванова, Петя Балабанова, Александра Георгиева, Раша Тимчева, Лили Цанкова.

Изложбата на Васил Тенев „Абстракции“ ще бъде открита на 07 декември от 17.00 до 19.00 часа в изложбеното пространство на галерия „Резонанс“.

„Васил Тенев е художник, чийто творчески почерк излиза далеч от традиционните представи за полагането на боята върху платното. Играта с неизчерпаемите възможности от комбинации на различните материи е това, което прави творчеството му забележимо. Като, че ли всеки един продукт на човешката дейност може да предизвика въображението и творческия му импулс. Освен с техническо майсторство, Васил Тенев подхожда и с изключителен естетически усет при изграждането на композициите си. Неговите пана/колажи са изградени с много конструктивност, целенасочено изведени извън двуизмерното пространство на платното. Творбите се усещат цялостно, елементите са обединени в общо звучене. Получава се едно представяне на реалността в три измерения, предадено с помощта на парченца от самата нея. Васил Тенев си играе с асоциативна ни способност да разчитаме света, чрез препратки от частното към общото и от частицата към цялото. Изящни, стилни, деликатни, поетични, същевременно с модерно, съвременно, западно звучене“ – Сава Христов-изкуствовед. Образование: 1981 – Училище за изящни изкуства Пловдив.

На 07 декември в галерия U P.A.R.K. ще бъде открита изложба в памет на незабравимия Кольо Карамфилов под надслов „Полифонично“. Тя ще включва негови илюстрации на сонетите на Шекспир, стихосбирката на Елин Рахнев „Канела“ и офорти по творбата на Омар Хаям „Рубаят“.

В галерия „Възраждане“ до 13 декември можете да видите живописната изложба на Димитър Войнов – син „Да докоснеш Пикасо“.

Галеристът Краси Алексиева описва изложбата така: „Една изключителна изложба – Пабло Пикасо и Димитър Войнов син – един до друг. В картини! Откъдето и да го погледнеш – предизвикателство! Войнов го е измислил – неговите прекрасни жени редом с персонажите, най – вече от синия период, на Пикасо. Две несъвместимости, погледнати единично, намират съвършения баланс в картините – изключително постижение на Войнов, дързък и безкомпромисен и талантът му се е развихрил на сто процента. Това, което изумява и покорява зрителя, освен перфектността на нарисуваното е, ще повторя, превъзходният баланс между фигури, мизансцен и идеи.

Не всеки художник може да си позволи подобна дързост. Войнов дръзва и го прави блестящо!   А купувачът ще си има в къщи и Пикасо и Войнов – в една само картина!“

Галерия „Дяков“ представя Анета Яламова с „Цветът на радостта“ по повод предстоящия светъл християнски празник Рождество Христово и наближаващата Нова 2022 година.

Галерия „Дяков“ представя една колекция от специално нарисувани и селектирани за нейното пространство творби на утвърдената и обичана българска художничка, работеща в областта на наивизма. „Цветът на радостта“ е специален празничен поздрав за приятелите на Галерията с пожелание за много здраве, повече щастие, любов и дългоочаквано завръщане към нормалния ни начин на живот!

Изложба живопис “Отдих” на Кирил Иванов можете да видите до 15 декември в галерия „Мария Луиза“,

а след това – 17 декември, в същото галерийно пространство, почитателите на Станимир Видев и Георги Щърбев ще могат да се насладят на тяхната съвместна изложба, създадена специално по повод коледните и новогодишни празници .

Предишна СтатияРезултати от IV-то издание на Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов“
Следваща СтатияИзложби в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име