Изложби в Пловдив

0
806

Макар и плахо поради новия подем на пандемията, пловдивските галерии отварят врати. Ето какво можете да разгледате в първите месеци на годината:

Галерия „Възраждане“ ви кани на изложба скулптура и живопис на Петко Караколев, по случай неговия 60-ти рожден ден.

„Още при пръв поглед на скулптурите на Петко се усеща една очебийна деликатност на фигурите. Те сякаш се реят във въздуха, стилизирани в спокойна заобленост. Скулпторът обича семплото структуриране на формите, не търси бъбривост при формуването, оставя известна загадъчност в образите. Те носят спокойствие, кротка фантазия и промисъл за нежност. Чудесна изложба, която не говори много, но има какво да каже“ Краси Алексиева.

Петко Караколев е роден през 1960 г. в Пловдив.
Завършва Художествено училище в гр. Троян. През 1987 г. завършва Художествена Академия в гр. Москва със специалност „Архитектурно декоративна пластика“ при проф. Александър Бурганов. Член е на Дружеството на Пловдивските Художници.
Работил е като преподавател по изобразително изкуство.
Моделирал е зооморфна чешма „Дейнотериум“ към Палеонтоложкия музей в гр. Асеновград.
Негова скулптура притежава Комитета за култура на гр. Пловдив. Има осъществени самостоятелни изложби в България, Словакия, Русия, Германия.

Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 14февруари.

От 28 януари до 23 февруари 2022 г. в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“№32 ще можете да видите изложбата „Нова българска графика“, с която Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик гостува на Градската художествена галерия в Пловдив. Експозицията е нова и за първи път се представя пред публика, а произведенията са изцяло от фонда на Пазарджишката галерия.

Как се оформя настоящата експозиция споделя Леон Бабачев – директор на ХГ „Станислав Доспевски“: „Идеята за подбора на графичните творби е естествено следствие от нарасналия фонд на галерията през последните години от дарения, постъпили предимно от четирите издания на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов (1905 – 1977).

През 2015 година, когато стартира Националната изложба (биенале), поставените цели бяха свързани не само с популяризиране на името и творчеството на художника Георги Герасимов, но и с подпомагане изявите на съвременното българско графично изкуство. Резултатът – участие на над сто автори от различни поколения и представени 435 творби, голямо разнообразие от теми, концепции и техники – класически и съвременни. По статут наградените творби остават във фонда на Художествена галерия „Станислав Доспевски“. Много от участниците пожелаха да дарят своите произведения, именно тяхната дарителската воля се оказа решаваща за възможността настоящата изложба да се случи. Само от последното издание са придобити 41 графични листа.

Изложбата в Зала „2019“ включва 94 творби от различни артисти, част от най-новите придобивки на Пазарджишката галерия. Те няма да бъдат прибрани в папките, а ще продължат да „заявяват” и популяризират новата българска графика и нейните автори.“

На 28 януари от 18.30 часа в галерия Мария Луиза ще бъде открита изложбата на Златка Шеткова “Remake.

От 1 до 25 февруари 2022 г. фондация ФотоФабрика представя фотографската изложба “Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив.

Журналистът и фотограф Иван Бакалов снима именития ни скулптор в ателието му в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Обективът на Бакалов запечатва работата на Чапкънов през годините, атмосферата в ателието му и произведенията му, още преди да са се видели с публиката. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.

Освен фотографии в експозицията ще бъдат изложени и няколко пластични произведения от Чапкънов, предоставени от частни лица. Градската художествена галерия ще покаже скулптурния портрет на известния пловдивски колекционер Димитър Инджов от своя фонд.

Георги Чапкънов (Чапа) е носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист, фотограф, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”. Изложбата се осъществява с подкрепата на УниКредит Булбанк АД. Входът е безплатен.

В галерия Лабиринт можете да видите изложбата на Антония Маринова – Crazy. Тя създава своя авторска техника на колаж от фотогафии, графични рисунки и други тайни съставки, за да предаде най-честно и вярно своето усещане за съвременния динамичен, преситен с информация свят…
Улавя реката на подсъзнанието и ни въвлича в едно сюрреалистично пътешествие, в което да пресеем най-важното за себе си.
Антония Маринова е родена през 1971 в Пазарджик, но живее и работи в Пловдив. Художественото и образование започва в Художественото училище в Смолян със специалност „Художествена обработка на текстила“, продължава с бакалавърска степен по Педагогика на изобразителното изкуство в ПУ „Паисий Хилендарски“ и завършва Магистър по фотография в класа на доц. Никола Лаутлиев в АМТИИ – Пловдив. Творческият и дух не може да се органичи в един вид изкуство или стил, работи в различни направления: фотография, живопис, графика, текстилни пластики и др. Освен самостоятелни изложби, участва в много групови проекти и конкурси. Член е на СБХ, Националното сдружение на фотографска академия „Янка Кюркчиева“, Камарата на занаятчиите в България и Дружеството на пловдивските художници. Носител е на множество награди и номинации, сред които изпъкват: Златен медал за репортаж на Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“ – “Фотоакадемика“, София 2014; Медал от 68-ми Международен фотографски салон на Япония “The Asahi Shimbun” – Япония, 2007; Сребърен медал от I Международен салон на дигиталната фотография “Paracin 2007” – Парасин, Сърбия, 2007 и др. Най-новото отличие за работата на Антония Маринова дава ДПХ – Наградата за графика на дружеството за 2021 г. Нейни творби са притежание на галерии и частни колекции в страната и чужбина.

Над 300 рисунки на деца от 1 до 12 клас са подредени в изложбата „Мисли зелено, събирай разделно“  в Градската художествена галерия. Тя бе открита от заместник-кмета Анести Тимчев и 6-годишния Теодор от ДГ „Слънце“.

Конкурсът с рисунки бе част от инициативата от Европейската седмица за намаляване на отпадъците и има за цел да поощри отговорното отношение на подрастващите към опазване на природата и да насърчи „зеленото“ мислене. В края на миналата година ученици от 20 пловдивски училища се включиха в начинанието, което се организира съвместно от Община Пловдив и фирмите за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД.

Жури от преподаватели от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, представители на „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД, както и на Дирекция „Екология“ и отдел „Култура, археология и културно наследство“ към Община Пловдив определиха класирането и спечелилите първите места, които получиха награди.

Поради големия интерес и участие на децата по предложение на заместник-кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов се организира и изложбата в Градската художествена галерия на Главната улица.

„Бяхме изключително впечатлени от идеите на учениците, участвали в конкурса, затова решихме да подредим всички рисунки в залата, където са излагани произведенията на едни от най-големите артисти в България и света“, заяви Тимчев.

„Хората трябва да дойдат и да разгледат изложбата, децата ще са много щастливи, ако знаят, че техните рисунки са харесани“, на свой ред сподели Теодор.

Всеки, който желае, може да види как децата си представят опазването на природата и планетата Земя чрез разделното събиране на отпадъци до 1 февруари.

Предишна СтатияИзложби през декември
Следваща СтатияГеорги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име