Изложби в навечерието на Коледа

0
1598

В галерия „Дяков“ беше открита изложбата на Анета Ялъмова.    Това е специалният поздрав за посетителите и приятелите на галерията по случай наближаващата Коледа и Нова 2020 година, сподели галеристът Анна Дякова.

Анета Яламова е българска художничка, която не се съпротивлява изкуството й да бъде определено, като „наив модерн“ с уточнението, че наивът е съзнателен стремеж и търсено внушение, защото художничката  е завършила художествена академия.

Нейните работи са разходка из българските градове, /независимо, че много пътува и в чужбина/, където могат да се видят старинни къщи, представени през нейния поглед и разказващи истории, случки, човешки състояния. В  този смисъл работите на Анета Яламова са обяснения в любов към Велико Търново, Стария Пловдив, Варна…

Колекцията от живописни творби, които Анета Яламова е нарисувала тази година за публиката на галерия „Дяков“, е с акцент атмосферата на многовековния Пловдив с носталгичната, топла и романтична атмосфера, каквато един влюбен в града талантлив художник може да придаде.

Галерия „Дяков“ работи от години с Анета Яламова- била е представяна в самостоятелни и колективни изложби.

На 06 декември галерия „Seven“ ще представи провокативната изложба със заглавие „BLACK“ на младият и талантлив художник Христо Бозуков.

Галерия Възраждане също ще зарадва пловдивчани и гостите на града по случай наближаващите светли празници.

На 10 декември ще бъде открита живописната изложба „Шарен свят – свят широк“ на Богомил Арсов – Пако.

Галеристите Краси и Сим Алексиеви канят своите гости с думите „С тази изложба Ви въвеждаме в един весел, свеж и усмихнат свят. Свят, малко приказен и шарен, но при всички случай – оптимистичен. Нека приключим старата година с усмивка и добро настроение. Персонажите от картините, със своята ярка и по детски светла откровеност, ще Ви помогнат“.

Богомил Арсов – Пако е автор със силно изразен самороден талант. Картините му се отличават с експресивност и латиноамерикански дух – цветовете са горещи, а изображенията – изсечени и скулптурно обобщени. Богомил се вдъхновява силно от музиката. Освен в България живее и пътува в различни страни по света – Гватемала, Куба, Южна Корея, където не престава да твори. Осъществил е 17 самостоятелни изложби и има множество участия в общи такива. Негови картини са притежание на частни колекционери от Америка,Гватемала, Италия, Испания, Гърция, Франция,Канада, Южна Корея и България.
Малко преди Коледа десет художници събраха своите малки рисунки за една специална изложба в галерия Лабиринт. Не пропускайте да се насладите на изящните работи на Здравка Василева, Георги Щърбев, Кольо и Милена Мишеви,Трендафила Трендафилова, Рада Пилюшка, Деян Вълков, Димитър Янков,Дейвид Тадесе и
Елена Калпакчиева.

Студенти и преподаватели от специалност „Църковна живопис“ към АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ представят в Къща „Стамболян“ своята Коледна изложба.

А студентите от специалности „Фотография“ и „Графичен Дизайн и фотография“ представят своите творби на фотографската изложба (БЕЗ)ЛИК, която е експонирана в Къщата на Мексиканската графика.

Изложбата е с участието на: Атанас Шиндов, Георги Дойчев, Добрина Митовска, Димитър Кожухаров, Елена Каламова, Илиян Вачуров, Ивона Иванова, Марина Шиварова, Мария-Анджела Анджули, Милена Димитрова,Соня Пенчева,Севдалина Димитрова,Тодор Кибритев,Явор Беров, преподавател Мариана Камбурова.
„Във фотографската изложба (БЕЗ)ЛИК студентите по Фотография представят свои авторски подходи за работа със съвременния портрет. Прието е да мислим, че човешкото лице има традиционно присъствие в портрета. Младите автори разчупват това статукво като прилагат в своята работа артистични фотографски подходи. За тях портретната снимка може да съществува в серии от различни гледни точки, секвенции, колажи. В тези интерпретации, където ликът отсъства, може да научим много за характера и личността на човека от снимката. Разглеждайки портретите с прикрити лица, на които се разкриват различни части от телата на фотографираните субекти, авторите изобразяват личността на индивида чрез местата, материята, действията и предметите свързани с него. Безликите хора от тези фотографии ни наблюдават през своята анонимност, но и отстояват присъствието си като личности, което създава атмосфера на тайнственост. Част от тази загадка разкрива както индивидуалната, така и социалната принадлежност на човека. Във изложбата (БЕЗ)ЛИК традиционният портрет се изплъзва от статичната си, шаблонна рамка. По този начин фотографиите на младите автори ни представят не просто безлично присъствие на хора, а един съвременен подход в интерпретацията на портретния жанр, и успяват да запишат нов „физиономичен образ на своето време“ (Мариана Камбурова).

На галерия „Пловдив“ гостува със самостоятелна изложба Деян Иванов Маргус от Дружество на македонските художници.

Предишна СтатияХристо Бозуков представя „BLACK“
Следваща СтатияЗапочна арт сезон 2020 /обновена/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име