Започна арт сезон 2020 /обновена/

0
1651

Новата година започна и ценителите имат възможност да се докоснат да уважавани майстори на четката и пластичните изкуства.

Димитър Рашков гостува на галерия „Възраждане“ с една великолепна колекция от бронзови релефи и скулптури. В типичния си шеговит стил с еротичен привкус, Рашков е представил 12-те зодиакални знака. Релефите са едно намигване към природата на всяка една от зодиите и пленяват с майсторско изпълнение. Забавни са и сюжетите на вградените в дървени рамки релефи, които оформят истории с различни тематики. В изложбата присъстват и няколко от емблематичните за Рашков оригинални скулптури, които изобразяват по неповторим начин богове и сатири, животни и хора. Оригиналната трактовка на майстора използва голяма доза хумор, ирония, виц и еротична нотка, за да създаде колоритни персонажи, които в известен смисъл ми приличат на герои, излезли от Чудомирови разкази. Изложбата на Димитър Рашков в галерия „Възраждане“ може да бъде видяна до 10 февруари.

На пловдивската галерия „Сигна“ гостува друг забележителен творец. Стоян Чуканов е автор, който не е добре познат на пловдивската публика, защото близо 12 години отсъства от българския художествен живот. Творецът живее и работи в САЩ, където работи като илюстратор за „CCC Poetry“ – Ню Йорк. Илюстрира или оформя изданията на автори от 30 националности, между които и носителите на наградата „Пулицер“ – Стенли Кюниц и Хенри Тейлър. С акварелната изложба озаглавена „Завръщане“ Стоян Чуканов дава своята заявка за силно присъствие на родна територия. Акварелната техника, която художникът използва е прецизна, с ярка палитра и завладяваща емоционалност.  Картините му носят изключително позитивна енергия и артистична непринуденост. Авторът ни пренася в един хармоничен, позитивен и по детски топъл свят, който завладява сетивата със своята багрена хармония.

Матей Матеев приятно изненада своите почитатели с изложбата „Момиче с китара“, която беше открита в галерия „Резонанс“. Темата на изложбата е провокирана от приятелството на твореца с преподавателката по класическа китара в АМТИИ – професор Стела Митева Динкова. Запленен от нейното изящество, красота на жеста и талант, Матьо създава цикъл от забележителни творби, които са една истинска симбиоза между музиката и живописта. Портретите сякаш са елегантни композици, в които е въплътен музикалният ритъм, за да зазвучат заедно и в синхрон.

Младият Страхил Пенев представи своята самостоятелна изложба в галерия ARSENAL of ART в „Капана“. Платната на младия автор залагат на играта на въображението чрез хармонична комбинация от форми и цветове. Той изразява своите идеи и чувства, като преплита в композициите си геометрични форми и цветни петна, създавайки естетична хармония.

Градската художествена галерия кани на откриването на самостоятелната изложба – живопис на Кирил Иванов, който освен талантлив художник е и дългогодишен служител на галерията. Изложбата, която ще бъде открита на 24 януари в 18.00 ч., има ретроспективен характер, тъй като през 2020-а той ще навърши 40 години. Верен на своето предпочитание да се изразява чрез маслена живопис върху платно, Кирил ще представи близо 40 картини, създавани през различни творчески периоди, но с отличителните за стила му ярък колорит и богато цветово изграждане на формата. Платната ще бъдат подредени на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15, където ще могат да се видят до средата на февруари.
Кирил Иванов е роден на 07.08.1980 г. в гр.Пловдив.
През 1999 г. завършва СХУ за сценични кадри – Пловдив, специалност „Театрална живопис и бутафория“. Той е магистър по „Живопис“ (2008) и по „Църковна живопис“ (2005) от АМТИИ – Пловдив. Носител е на Първа награда от Пленер Пловдив 31 март (2011), както и на Наградата на Фондация „Атанас Кръстев – Начо Културата“ през 2005 г. Работи основно маслена живопис, изявява се като автор на икони.

На 28 януари 2020 г. от 18.00 часа в Галерия „Капана“, Градската художествена галерия и Община Пловдив чрез своя отдел „Култура, археология и културно наследство“ ще представят изложбата „Избрано от фонда на Община Пловдив. Графика“.

Почитателите на изкуството ще видят селекция от 116 графични творби и рисунки, придобивани от Общината през последните 30 години. Подборът за настоящата експозиция е на изкуствоведа Красимир Линков – директор на галерията. Сред представените автори са Йоан Левиев, Димитър Киров, Кольо Карамфилов, Христо Стойчев, Марин Топалов, Владимир Генадиев, Валери Чакалов, Румен Жеков, Маргарита Джарова, Бисер Дамянов, Иван Нинов, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Игор Будников, Магърдич Касапян, Никола Певичаров, Ицко Мазнев, Захари Каменов, Мария Духтева, Любомир Самарджиев, Илия Кочовски, Димо Колибаров, Валентин Узунов, Генчо Накев, Димитър Грозданов, Владимир Чукич, Недко Итинов, Богдан Върбанов, Кольо Мишев, Румен Нечев, Таня Абаджиева, Елена Панайотова, Димитър Келбечев, Стефан Лютаков, Янко Ненов, Калоян Илиев – Кокимото, Петър Кочевски, Димитър Шопов, Димитър Воденичаров, Красимир Добрев, Юлиян Йорданов, Венета Маринова и други утвърдени автори. Включени са произведения и от чуждестранни автори, имали изяви в Пловдив.

Колекцията дава възможност да се видят различни класически и нетрадиционни печатни техники – от дълбокия печат през литографията, офорта, сериграфията и офсета, избрани от авторите да изразят творческия си замисъл.
С новата графична изложба продължава представянето на творби от фонда на Общината, което започна на 15 юли 2019 г. Тогава току-що създадената галерия „Капана“ беше официално открита с голяма живописна изложба, включваща над 250 творби. По-късно Община Пловдив дари 28 от картините на Градската художествена галерия, за да обогати своя фонд „Живопис“. Експозицията ще може да бъде видяна до 10 март.

Предишна СтатияИзложби в навечерието на Коледа
Следваща СтатияСбогом, Андрей Даниел
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име