Изложбите през месец май

0
1293

В Изложбена зала „2019“ е подредена младежката изложба „Силата на илюзията. Експозицията представя 19 млади пловдивски автори, които разкриват своите представи за илюзията-живот. Тази изложба е и дебют за най-младите творци, току-що напуснали студентската скамейка. Тя е предизвикателна и любопитна в очакването ни какво мислят, желаят и търсят младите. Какви са мащабите на техните мечти и смелостта в изразяването им.
В проекта участват Борислава Сотирова, Ваня Итинова, Веселин Тсаков, Димитър
Механджийски, Иван Иванов, Ирина Гърдева, Кирил Иванов, Константин
Константинов, Лора Пармакова, Мирослав Арабаджиев, Никола Гулев, Осман
Юсеинов, Пламен Велчев, Светлана Желязкова, Светлин Колев, Станислав
Вълевски, Таньо Павлов, Христо Бозуков, Цветелина Ангелова.
„Всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност,
илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един „свят с главата
надолу“. Илюзията привлича вниманието ни към заблудата на зрението и
подсилва очакването. Днес художниците могат да предизвикат почти всичко: пространство, време, тяло – нищо не е оставено скрито от експеримента-игра. Нашите
умове са склонни да създадат ред в общия хаос. Илюзията е особена сила
на изкуството, разкрита в човешкия опит“, споделят кураторите на проекта.
В деня на откриването очаквайте интересна изненада, както и
изпълнение на джаз със скулптура, превърната в уникален контрабас –
пленителна илюзия и настроение

Един от любимците на българската публика – актьорът и щоумен Васил Василев – Зуека откри своята първа самостоятелна изложба в пловдивската галерия U P.A.R.K. Авторът не скрива, че не се взема насериозно като художник, защото рисуването му е хоби и дори е бил искрено учуден, когато е видял творбите си рамкирани и окачени по стените на галерията.

И въпреки всичко, Зуека е силен и неподправен, ироничен и шеговит разказвач, който не престава и в живописта си, както и на сцената, да се забавлява, да изговаря на висок глас истини, за които другите само шушукат, да провокира и най-вече да бъде себе си. Картните му имат сюжетна линия, но гледайки ги, всеки от нас може да направи своята лична трактовка, да разкаже някоя своя история или да доразвие действието. Той борави изключително смело с цвета като разчупва каноните и не се страхува да съчетава наглед несъвместими багри. Актьорът няма претенциите на получилите академично образование художници, но печели почитатели със своя естествен, откровен и безкомпромисен творчески похват. Платната му са като филмови кадри или сцени от театрален спектакъл. Сред главните му персонажи е образът на Дон Кихот, който се появява и в триптиха озаглавен „Не знам“, „Не чух“, „Не видях“. Но вероятно неговата същност е представена най-ярко чрез керамичния портрет на клоуна, който въпреки широката си усмивка има тъжен поглед и е оплетен с въже на шията. И в този миг в съзнанието на зрителя неминуемо изплува текстът от песента на Живко Петров в изпълнение на Васил Найденов – „ Клоунът винаги и тъжен“.

В галерия „Дяков“ можете да видите прекрасната самостоятелна изложба на Здравка Василева „В очакване на деня”.

Художничката е сред любимите ми автори, които имат свой неподправен почерк с дълбочина и характерна плътност на изразните средства. В платната й присъстват предмети от интериора, носещи очарованието на отминали времена, вълнуващи гледки от прозореца и пейзажи, романтични женски силуети и образи, уловени в момент на размисъл или почивка. Картините сякаш възкресяват отминали емоции, улавят лични преживявания, настроения и състояния.

Художникът Стефан Божков гостува  на галерия „Червеното пони“. Изложбата, подредена в дома на Начо Културата, отново е и естетска, и провокативна. Божков отново предлага композиции в традиционно тъмна тоналност, които се доближават до графичното изображение, за да ни разкрие преклонението си пред сластта на женските форми. В силуетите има и еротика, и закачка, и чувственост.

В галерия „Капана“ е експонирана изключително интересната изложба на Людмил Георгиев „Вместо потрет“. В арт средите той е известен като един от най-големите експериментатори в жанра и творбите му са истински уникати. По-голямата част от подредените в експозицията творби са създадени през изминалата година и разкриват както устойчивите теми, които го вълнуват, така и търсенето на пластическите възможности, генерирани от срещата между линеарното и живописното (по Хайнрих Вьолфлин) на територията на графичните листи, с които той се представя в Галерия „Капана“. Но това са и произведения, въплътени в материал срещи, разочарования, впечатления на автора със света. Свят, който обитава или пък наблюдава отстранено от дистанцията на собственото си израстване. Провокиран от ситуацията на извънредни ограничения и невъзможността за среща с онова, което е от другата страна на рамката на картината, той се обръща към плочата, иглите, линия, мастилата, печатната пресата, за да го подири из себе си като абстракция – отвъд формата и всяка дори емоционална конкретност. И вместо автопортрети рисува своите моментни състояния.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства отпразнува навършването на 45 години от създаването си с впечатляваща изложба, разположена в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив.

Изложбата е пъстра и многожанрова. Тук можете да видите театрални костюми и сценографски проекти, илюстрации, творби на живописта, графиката и скулптурата, плакати и видео. Куратор на настоящата експозиция е Емилия Арабаджиева, която обеща такава обща изложба да се организира вече всяка година, като се обхванат представители от всички випуски на училището. В настоящата експозиция са представени Кольо Карамфилов (посмъртно), Теодор Киряков, Яна Илиева, Краси Райков, Иван Чакъров, Борис Стоилов, Никола Певичаров, Маргарита Иванова, Емил Атанасов, Иван Карев, Ваня Христова, Ева Петкова, София Лазарова, Донка Боева, Ангел Гешев, Александър Захариев, Лина Петрова, Петър Митев, Розалина Панижел, Светлана Желязкова, Димка Якимова, Рада Хаджийска, Илиян Марков, Нели Христова, Мария Митева, Николай Томов, Кирил Иванов, Аглика Чонева – Стоилова, Димитър Марински, Кънчо Касабов, Доротея Христова, Динко Ненов, Господин Чакалов, Тихомир Пенов, Димитър Механджийски.

Изложбата ще продължи до 2 юни.

Изложбата на Мариета Попова и Ваня Бурова „Писма до лятото“ можете да видите, ако отскочите до галерия „Лабиринт“. Двете прекрасни художнички са обединени от любовта към абстрактния изказ, играта с разнообразни материали и… копнежът по лятото. В изложбата „Писма до лятото“ ще станем свидетели на един поетичен разговор между цветове и линии, форми и фактури, материалността на боите и измерението на дигиталната графика.

Изложбата ще продължи до 29 май.

Галерия „Възраждане“ представя живописната изложба на Стефан Балтов „Нео – романтизъм. Пейзажи от Аркадия“. „Новата изложба на Балтов ни води в магичната и мистична страна Аркадия. Място за светлина, чистота и идеалистичност. Там светли и нежни същества се реят в пространството, населявайки го с безплътна доброта. Не са ли тези картини едно бягство от убогото ни съвремие. Бягство от грубостта, грозотата, от кича в който сме затънали. Нежността в творбите ще достигне ли до сърцата и умовете ни, заградени с бодливата тел на страха, безвремието и безнадеждието“, споделя галеристът Краси Алексиева.

Изложбата ще продължи до 31 май.

След дълго петгодишно затишие след последната му изложба в Пловдив, Илия Йончев се заврърна с една изключително вълнуваща изложба, озаглавена „Нещата от живота”. Галерия „Aeterna” представи естетските  търсения, чувствените представяния и бленуваните желания на художника, който не се вписва в стандартните представи. Въображаеми мистични портрети, фигурални композиции, в които вторият план разкриват сюжета, а главните действащи лица са само детайл, пейзажи, изплува ли от дълбините на подсъзнанието… И всичко това забулено в сфуматна мъгла. Вълнуващо, провокиращо и не преходно е творчеството на Илия Йончев.

Също на 20 май в галерия „Сигна“ ще бъде открита живописната изложба на Петър Беляшки „Страници от живота“. Експозицията включва 25 платна и керамични пана.
Роденият през 1953 г. и живеещ в Пловдив художник се е наложил през годините със своя характерен и разпознаваем стил, предимно в сферата на абстрактната живопис. Придобитото професионално образование по художествена керамика го мотивира да твори и в тази необятна сфера, която има своите традиционни корени в страната и по света и даваща в същото време простор на творческата му фантазия.
Петър Беляшки е търсен и предпочитан от своите почитатели не само заради естетическата наслада от допира с творбите му, но и заради посланията, които преоткриваме от сферата на философията, етиката, психологията, връзката с Вселената и дълбочинното вглъбяване в себе си.
Неслучайно настоящата изложба носи названието „Страници от живота“. От позицията на своята зрялост той е въплътил в картините и паната дълбоко преживени случки и събития, обогатили душевността му, но и родили порива да бъдат художествено пресъздадени и споделени, а това публиката неминуемо ще усети и възприеме.
Интересът към творчеството на Петър Беляшки е нестихващ и бележи градация в над 50-те му самостоятелни авторски изложби в страната и чужбина. Благодарение на тях редица галерии и ценители в Русия, Холандия, Германия, Великобритания, Унгария, Полша, САЩ и у нас са обогатили колекциите си с негови произведения.Арт клуб и Галерия „САВОВ“ ще представи изложба от живописни творби и рисунки на известния пловдивски творец, музикант и художник Мичо Димитров по повод 65 годишния му юбилей. Мичо Димитров се утвърждава през годините като един от най-добрите български цигулари, придобили слава на световната музикална сцена. От 2017 г. е преподавател по цигулка в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и концертмайстор на Държавна опера – Пловдив. От 2012 г. започва да рисува. Има над 1800 картини и графики, 18 самостоятелни и 5 общи изложби в България, Холандия и Франция.

Галерия ARTISTICA представя талантливия художник Недолина Павлова. Няма да скрия, че имах емоционално запознанство и среща с Недолина. Родена в гр. Хасково и  завършила бизнес администрация и регионално развитие в УНСС, тя от малка се занимава с рисуване върху дрехи и щраусови яйца. Младата художничка е изключително слънчево и лъчезарно момиче, което търси и намира своята професионална реализация като творец. Тя не скрива, че не е получила академично художествено образование, защото любовта й към конния спорт е била по-силна в предишните етапи от живота й. Но една разтърсваща случка и загубата на любимия кон се оказват онази необходима провокация, която възбужда отново старата тръпка и днес тя вече се занимава професионално с изобразително изкуство. Тази изложба е втора за младата дама, след успешното й присъствие на пловдивска сцена със самостоятелна изложба в „Галерия 28“ в квартал Капана.

„Минало незабравено“ ще бъде една споделена емоция, любов и възторг от общуването с любимия кон Клорето де Мал. Между двамата се заражда изключително силна емоция, която Неделина не се свени да сподели с публиката. Чувството е изключително силно и загубата на единия от партньорите оставя неизлечима диря в съзнанието. Изложбата е посветена и на треньора ѝ Николай Славов.

Заповядайте в Галерия ARTISTICA – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9. Експозицията може да бъде видяна от 28 май до 30 юни.

Предишна СтатияНа 24 май очаквайте телевизионната премиера на филма „Коридори на съдбата“
Следваща СтатияИзложби и иновативни събития през юни
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име