Изложбите в Пловдив, с които посрещаме юни

0
4597
Снимки: Димитър Добрев

Една от най-обичаните от няколко поколения актриси, изградила изключителни образи в киното и театъра – Ина Попова, ще зарадва пловдивските си почитатели, но не с театрален спектакъл, а с уникална изложба, озаглавена „Упражнение за ангели“.

На 15-ти юни пловдивчани ще могат да видят нейните артистични творби, изградени от метал, дърво, текстил, хартия, акрил и златен варак, в артистичното пространство на „Галерия 28“ в квартал „Капана“.

Ина Попова открехва завесата към предстоящата изложба със следните думи: „Упражнение за ангели“ – Заглавието е заблуждаващо и доста по-лаконично, от това, което може да носи идеята за един измислен свят. Свят в цветове и форми. Моят свят, независим от създадените представи за Ангели. И моето желание да предам усещания, докосване и обгръщане. Не подчинявам, а търся възможен контакт с Тях, с убедеността, че ще съумея да махна демоните в мен, да осмисля житейските си стъпки, както и желанието да летя. Дотук съумявам това да се случва на сън. А наяве…е една моя мечта сънищата да се сбъднат и превърнат в реалност“.

В „Галерия 28“ви очаква едно изключително удоволствие от съприкосновението с ефимерния метафизичен свят на ангелите. Свят в цветове и форми, който изобразява авторовите представи за онези невидими същества, даряващи ни с любов и хармония.  Ина показва изумителния си изследователския си подход, чрез който търси естетиката и красотата на обекта. Тя използва различни материали – метал, дърво, хартия, за да ни разкрие размислите си върху вечната борба между доброто и злото.

Преди няколко години Ина Попова създаде един изключителен моноспектакъл по стихове на Емили Дикинсън с идеята да вдъхне надежда в тези доста трудни и бездуховни времена за България. В последните години актрисата се е отдала основно на заниманията си с сферата на дизайна, приложните и изобразителни изкуства и вече се е утвърдила като един от най-оригиналните и търсени творци.

Изложбата ще бъде открита в 18.00 часа от прекрасните млади и талантливи актьори от Пловдивския драматичен театър – Патриция Пъндева и Тодор Дърлянов, а всички посетители ще могат да си вземат автограф, да се снимат за спомен с  уникалната авторка и да отнесат в домовете си  оригинална творба на Ина Попова. Не пропускайте този нневероятен шанс, защото изложбата ще остане в Пловдив само до 21-ви юни.

На 11-ти юни, Арт галерия „Сигна“ в Гранд хотел Пловдив открива изложба на варненската художничка Петя Папазова, която тя самата е озаглавила „Лирично“.

Петя Папазова е от изключително харесваните съвременни български живописци,  чиито платна са истинска цветна фиеста. Чувственост, деликатност, нежност, хармония – всичко това е съчетано с темперамента й като човек  и с любовта й към импресионистичните композиции с поетичен и романтичен рисунък.

Магистър по изобразително изкуство е от Великотърновския университет. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и  чужбина.  Почитатели на изобразителното изкуство с радост са пренесли нейни творби в домовете си у нас и в Италия, Словакия, Македония, Турция, Холандия и др. Самата тя участва в пленери и организира свои, съчетани с релакс и медитация сред природата.

Художничката ще бъде представена от Вихра Григорова. Изложбата ще остане до 10-ти юли.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева откри прекрасна живописна изложба във фоайето на Бизнес хотел – Пловдив.

И този път художничката не е изневерила на запазената си марка да предлага картини в любимата й тюркоазено-синя гама. Те въздействат изключително силно със своите послания, закодирани символи и чувствени женски образи.

Снежана изненада приятели и почитатели с един изключителен портрет на актрисата Ивана Папазова, с която освен творческо вдъхновение, я свързва и дългогодишна дружба. Портретът привлича погледите като магнит, защото е уловил едно от най-интимните за всеки актьор състояния на вглъбеност, конценртираност и замечтаност, типични за мигът, преди да излезе на сцената.

Галерия „Аспект“ представя третата самостоятелна изложба на Николай Добрев – художника, който живее далеч от морето, в Ловеч, но черпи вдъхновение от необятното синьо на Черно и Бяло море и градчетата по крайбрежието им.

Той е класически пейзажист, зад всички негови картини стоят рисунки, които художникът прави по време на многобройните посещения на любимите си места, много често като участник в пленери. Планината и морето имат почти равностойно място в живописта му, но авторът признава, че морето крие за него специална магия.

В настоящата изложба на Николай Добрев са включени 29 картини с преобладаващо морски сюжети. Любимите му малки градчета носят един романтично-носталгичен ореол, в градските пейзажи особено място заема архитектурата, красивите стари къщи, които често променят облика си заради човешка намеса.

Освен любимите Балчик и Созопол, върху платната оживяват живописни кътчета от Варвара, Кавала и Керамоти. Интересни от композиционна и живописна гледна точка са картините, уловили специфични детайли – яркоцветните гръцки столове, тъмнолилавата сладост на смокинята на фона на зелената свежест на смокиново листо.

Разкривените и запуснати къщи съжителстват с очарователни улични кучета, които гледат с големи тъжни очи от платната, посветени на българското село. И всичко тава поднесено с финеса на отличен рисувач и фин живописец, върху чиито платна господстват всички възможни нюанси на любимото му синьо. Изложбата на Николай Добрев може да бъде видяна в галерия „Аспект“ до 12 юни.

Галерия „Дяков“ отбеляза 22-та си годишнина с прекрасна изложба на Владимир Чукич и връчи годишната награда на галерията – плакет, дело на Атанас Хранов .

Владо Чукич отново зарадва почитателите си с елегантните си живописни платна, акварели и литографии. Изложбата е озаглавена „Откровения“ и наистина в нея, освен типичните за Чукич фини и чувствени дамски образи, присъстват  и ефирни пейзажи и абстрактна живопис.

Галерия „Червеното пони“ се превърна в гостоприемен дом за прекрасните абстрактни живописни платна  на Антон Гошев. Картините му се отличават с великолепен колорит и силно енергийно въздействие. Накацали върху стените в китния двор на галерията, платната греят с възторжените си цветове, закодирани знаци, плетеници и символни лабиринти, и човек трябва да намери най-емоционалния си ключ, с който да разчете загадките и посланията, които картините носят.

В галерия „Възраждане“ бе открита живописната изложба на Николай Караджов.

Николай Караджов е художник, който винаги устоява на временните внушения и капризи в изкуството и е единствено верен на себе си, на живописните енигми, разграничили артистичното му его от всичко останало. Моралът на една живопис винаги определя фалша от правдивостта и в това отношение при Караджов летвата е вдигната високо. Няма значение какво рисува – красиви жени, цвете или натюрморт, естетичната мощ на художника е като противоотрова към всичко пошло, грозно и арогантно. Картините му са изтънчени, с хладна прелест на рисунъка, с магнетична психологичност на сюжета и субекта. Композициите в платната са семпли и скромни и това още повече вдига качеството на внушението им. Емпатията между картина и зрител е на дълбоко психологично ниво и остава насладата от майсторството на един зрял и искрен живописец.

Николай Караджов

Изложбата ще продължи до 18.06.2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име