Мартенски изложби в Пловдив

0
1777

Мартенските изложби в Пловдив отново са пъстри и разнообразни жанрово и стилистично. В навечерието на тачения дамски празник 8-ми март ще бъдат открити сериозен брой самостоятелни и общи художествени изложби.

Тази вечер, 06 март, от 18.00 часа, в галерия „Аспект“ ще бъде открита една изключително нежна, цветна и фина изложба. Нели Ценова  ще превърне галерията в цветна градина. По стените ще разцъфнат приказните цветя, събрала в новия си живописен цикъл цялата символика на преходността и възраждането на живота. „Неслучайно цветята и флоралните мотиви са най-често изобразявани в изкуството. Тяхното присъствие в човешкия бит, обичаи и вярвания, е непреходно. Това е извечният стремеж на човека да пресъздаде и задържи до себе си красотата.” – споделя художничката. Централно място в експозицията заема лалето, символ на най-чистата любов.  В картините присъстват и розата като символ на любовта и женствеността, лотусът – символ на вечността, най-безстрашното сред цветята – кокиче, минзухарът като цвете на есента и пролетта, срамежливата горска теменужка, водната лилия, която олицетворява чистотата, възкресението и творческата сила.

Галерия Дяков“ представя Владимир Шунев. Авторът дебютира в пространството на галерията през далечната 1998-ма година, когато представя цикъла „Древни рисунки от пещерите на България“. Владимир Шунев е български художник, който е в изложбените зали на страната и чужбина от 1990 г. Член е на СБХ от 1992г, носител на престижни награди в България и Ливан. Канен е и е участвал в редица пленери в България и чужбина. Автор е на десетки самостоятелни изложби в страната и в други страни по света, в това число и в Пловдив.Сега, след 21 години прекъсване, топлата му и изящна живопис отново ще бъде представена в камерното пространство на галерия „Дяков“ със самостоятелната изложба „Моите Тоскана и Амстердам…“ в самостоятелна изложба, с която се открива пролетния сезон. Откриването на изложбата е на 07 март, от 18ч.

Дружеството на пловдивските художници кани на 07 март в залата на галерия „Пловдив“ почитателите на традиционната пролетна експозиция „Дами канят“. Дамите от Дружеството ще завладеят отново сърцата и сетивата на почитателите си с безкрайна нежност, изградена от цвят, форма и огнена женска магия. Но дамите не се изявяват като непристъпни амазонки, защото са поканили и мъжете художници, които ще представят творби посветени на женското обаяние! Изложбата „Дами канят“ ще бъде открита на 07 март от 18:00ч. в галерия „Пловдив“,  ул. „Авксентий Велешки“ 20.

Точно на 08 март художникът Петър Чучулигов ще представи изложба под наслов „Фрагменти”. В експозицията са включени творби, отпечатани в техниката сериграфия и три широкоформатни колажа. Авторът ще покаже графични отпечатъци, които първоначално са били фотоколажи и по време на творческия процес са реализирани в техниката сериграфия. Интересно решение е да създаде и няколко колажа, в които са използвани части от сериграфските отпечатъци и са своеобразен контрапункт на печатните графики. Темата „Фрагменти” обединява творческите търсения на Петър Чучулигов. Той пречупва през своя поглед детайли и фрагменти от женското тяло, които са превърнати в нови геометрични форми и придобиват нов хармоничен смисъл. Творбите са обединени в своеобразен калейдоскоп от стилизирани композиции, които се допълват взаимно и всяка картина носи част от всички останали. Черно-белите графични основи на изображенията са съчетани с ярки цветови комбинации, които се доближават и до живописта. Ритмично повтарящите се форми и обеми контрастират с експресивни и смели експерименти с цветовете. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят един богат свят от композиции, цветови хармонии и светлина. Художникът изразява своите идеи и впечатления от реалността чрез символи и подчертаващи значението обекти и линии. Успява да постигне синтез между материал, форми и послание. Петър Чучулигов успява да внуши на зрителя, че приказните и нереални светове могат да се превърнат в истина, когато въображението бъде претворено в изкуство. Всички дами са поканени на откриването, което е от 18:00 ч. в изложбената зала на Балабанова къща Стария град.

Сред интересните вернисажи, които можете да видите все още, е изложбата живопис и керамика, която две дами са подредили в галерия „Безистена“. Женя Адамова и Цветелина Максимова предлагат една изключително естетска експозиция, в която керамиката и живописта си партнират по изключително удачен начин. Фини керамични релефи, глинени делви и прекрасни абстрактни пейзажи заживяват заедно, за да вдъхнат настроение и любов на ценителите на изящният женски изказ и светоусещане.

В „Gallery Aeterna“, която също се намира в Безистена, беше открита ретроспективната изложба на Таню Митев „Мистични хоризонти“. Сред платната има пейзажни и портретни творения на маестрото, рисувани през последните 50 години.

Ангел Гешев отбеляза деня на своето рождение с прекрасна изложба в галерия „Арсенал оф арт“ в Капана. Изложбата, която е озаглавена „Срещи“, представя един нов и напълно различен поглед на художника, които в последните години работи върху темата за глаголическите знаци и скалните рисунки от пещерите, които „втъкава“ върху ръчно направена непалска хартия. В картините си Гешев използва много елементи, напомнящи древните скални рисунки, релефната основа наподобява камък, а восъчните печати съчетават интересна разнородна символика – както християнска, така и езическа. Художникът не скрива, че любовта му към древните символи се е зародила още в училище, когато е посещавал кръжок по археология и е участвал в множество археологически разкопки.

„Мигове от безкрайността“ е името на изложбата на художника Калин Балев, която бе открита в галерия „Савов“. Художникът Калин Балев, който е син на известния политик от миналия режим Милко Балев, е роден на 2 юни 1959г. в град София. От 1981 до 1986г. следва и завършва специалност „Изящна графика“ при проф. Галилей Симеонов в Националната художествена академия. През 1986г. е приет е в Ателието на младия художник в България.Специализира изящна графика в международната школа за графика „Ил Бизонте“ – Флоренция, Италия и графика в Академия „Рафаело“ – гр. Урбино, Италия. От 1989г. членува в „Съюза на Българските Художници“. Работи и твори в областите живопис, колаж, изящна графика, рисунка и стенопис и ценителите на живописта могат да видят разностранния му талант, който Балев представя с творби във всички тези жанрове. Лично аз за първи път виждам толкова разнообразна стилово и многопланова изложба, която представя от графични творби, през маслени живописни платна, рисунки със суха креда, акварели, колажи, в които авторът използва различни материали като речни и морски камъни и пясък, както и позабравения вече способ на отпечатване – акватинта.

В галерия Възраждане беше открита изложба живопис  „Завръщане“ на Таня Шопова. След дългогодишно отсъствие от България, Таня Шопова представя своя изложба живопис в галерия Възраждане, откъдето тръгна преди много години по пътя на изкуството. Експозицията е еклектична и показва различните жанрове в които авторката твори. Най-характерното нещо за Таня е дарбата ѝ за портретуване и шарж. Тя умее от раз да схване най-характерното в човешкия образ и да нарисува актуална характеристика на субекта. Това е рядко срещан художествен талант и авторката го притежава. Таня има и отличен усет за цветовете и натюрмортите ѝ имат качества на едно отлично живописване.

Сребърен блясък, мелодичен звън и китарни грифове изпълват първия етаж на Залите за временни експозиции на Градската художествена, където можете да видите ретроспективната изложба на скулптора Атанас Колев. Изненадата идва от стоманените „свирещи“ скулптури и еротичните пластики, при които формите проникват една в друга чрез кинетичен ефект.

На втория етаж на Залите за временни експозиции на Градска Художествена Галерия е експонирана изящната живописна изложба на Димитър Таушански. Майсторът на четката демонстрира своята чувствителност по един деликатен начин, прекланя се пред женската красота, живописва очарованието на родния си град Дупница и пренася емоцията си върху зрителя.

В къщата „Мексиканско изкуство“ в Стария град е разположена експозицията „Разказ за Несебър“ на един от първомайсторите на българската фотография архитект Николай Попов (1914-1973). Архитект по образование и първоначално занятие Николай Попов избира фотографията за своя съдба и то във време, когато това изкуство е натоварено изключително с пропагандни функции. Но нито в цикъла снимки край морето, нито в онези, донесени от пътуването до социалистическа Куба (1969) няма и намек за патетика и идеологически внушения. Резултатът е изискана художествена фотография, изчистена от излишни подробности, с графично въздействие и висока естетика. Заради показаното майсторство още през 1951г. арх. Николай Попов е удостоен със званието „фотограф художник“, а през 1961 г. и със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име