Млади творци експериментират върху темата „Ритуал“

0
1469

Дружеството на пловдивските художници заедно със студенти от АМТИИ и артфондация „Екс“ откриха първата младежка изложба за съвременно изкуство под наименованието „Ритуал“.

Куратор на изложбата е Никола Минчев, който е включил арт инсталации, видеоарт, обекти и традиционни форми на съвременното изкуство. Снощи младите творци демонстрираха своя поглед към ритуалите с танцовия пърформанс на Галина Христова, носещ заглавието „Свещенодействие“. Музиканти пък представиха експериментална музика, подчинена на темата.

За първи път художниците имаха удоволствието да се порадват и на присъствието на кмета на града Иван Тотев, който уважи изложбата. В последните месеци, в града под тепетата се водеше истинска битка между творците и общинското ръководство, след като стана ясно, че общинарите имат намерението да разрушат старата галерия на ул. „Гладстон“ 32 с намерението да строят нейно място нова сграда с неясно предназначение. След като творците не се съгласиха да напуснат залата, строена преди 40 години именно за тази цел и направиха обществена подписка, за да я запазят, кметът реши да се съобрази с техните искания и да направи само неотложния ремонт на покрива.  Присъствието на градоначалника на изложбата, говори за затоплянето на отношенията по между им. Дано това да е началото на бъдещо ползотворно партньорство, наложително за града, който през 2019 година ще носи титлата Европейска столица на културата.

Ако искате да видите интересната изложба „Ритуали“, можете да го направите до 19 май в залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32

Предишна СтатияДани Каназирева представя първата си книга за местната власт
Следваща СтатияСтарият град става столица на гурме и винения туризъм
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име