Отличават победителите в Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов”

0
1359

С награждаване на победителите във второто издание на Националния ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов“, ще започне изложбата с творби на участниците в престижната надпревара. Откриването на изложбата и церемонията по награждаване на отличените ще се състои на 20 ноември (Световен ден на детето) от 16:00 ч. в Балабанова къща в Стария град.

Компетентно жури, в което участват представители на Министерство на културата, Община Пловдив, НХГ „Цанко Лавренов“, Национална художествена академия, АМТИИ-Пловдив, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, училища по изкуствата от страната, както и специалисти в сферата на графичния дизайн и визуални комуникации, определи наградените:

Първа награда – Виктория Недялкова, „Водоравни“, НГПИ „Св. Лука“

Втора награда – Елена Маринска, „Война за мир“, НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив

Втора награда – Мария Кълвачева, „Свобода, равенство, братство“, НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив

Класираните на първо и двете втори места ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Специална награда „Костадин Отонов“ – Алисия Менова, „Всички хора имаме сърца“, НУПИ „Венко Колев“, Троян

Специална награда на Община Пловдив – Златина Илиева, „Хармония от различия“, НХГ „Цанко Лавренов“

Поощрителна награда – Йоана Христова, „Игра“, НХГ „Димитър Добрович“, Сливен

Поощрителна награда – Калина Тошева, „Сходен възглед“, НГПИ „Св. Лука“

Поощрителна награда – Кристина Миланова, „Заедно“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

В надпреварата тази година взеха участие над 50 ученика от училищата по изкуства към Министерство на културата, а темата, по която работят младите художници е „Различията могат да обединяват“. Във Всеобща декларация за правата на човека на ООН пише: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство. Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение. Освен това няма да се допускат никакви различия, основани на политическия, правния или международния статут на държавата или територията, към която човек принадлежи, без оглед на това дали тази страна или територия е независима, под попечителство, несамоуправляваща се или подложена на каквото и да е друго ограничение на суверенитета. Всички хора са равни пред закона и имат право без каквато и да е дискриминация на еднаква закрила от закона. Приемането на различията е важно. Различията могат да разединяват. Различията могат да обединяват. Различията могат да бъдат сила. Всеки отбор или екип има нужда от различни хора с различни възгледи и умения, за да бъде най-добрият. Противоположностите могат да се привличат и дори да се допълват.“

Организатор на конкурса e Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с подкрепата на Министерство на културата и Община Пловдив.

Предишна СтатияБлаготворителен концерт в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“
Следваща СтатияИзложби през ноември
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име