Изложби през ноември

0
2386

Есенният сезон в галерия „Червеното Пони“ продължава с брилянтна изложба от миниатюри на Иван Шишков. Малките формати, които Иван представя, носят топлина и надежда, слънчеви лъчи, прекрасните есенни багри и свежестта на природата. Макар и малки по размер, картините на Шишо са вълнуващи и запленяващи. Те не навяват носталгия, а разнасят аромата и красотата на живота.

Скулпторът, дърворезбарят, живописецът Янко Ненов представи своята великолепна колекция „Живописни релефи“ в галерийното пространство на Бизнес хотел Пловдив. Елегантни творби, които с много мъдрост, надежда, красота и въображение разказват притчи от античността, тракийски мистерии и съвременни истории. В релефите му сякаш са запечатани ликовете на антични герои, на средновековни светци и митични сюжети.

Николай Бузов представи живописна колекция в пространството на Atellier Vesselin Roussev. Картините му са вихрушка от бушуващи стихии и урагани. Там сякаш се прелитат безкрайното пространство и пораждащото начало, което се рее между небето и земята.

В галерия „Лабиринт“, намираща са на ул. „Ангел Букурещлиев“ 1, можете да видите прекрасната изложба на Ваня Стефанова. Експозицията е под надслов „Лято завинаги“, а Ваня прегръща морето, превърнало се през зимата в солен сняг, за да запази онези спомени, с който живеем по-щастливо. Картините й приканват към пътешествия, смели и авантюристични, сочни и гарнирани с пикантността на крайбрежните разходки, безкрайните полета, танцуващи на вятъра, платноходки и плаващи дувари, простор и свобода…

Най-новата изложба на Ерна Ангелова се открива днес, 18 ноември в галерия „Лабиринт“ – Пловдив.

Писма до вкъщи“ събират носталгиите и радостите, свързани с дома, където си бил дете. Те са любовно обяснение – ще видите и разберете към какво, като дойдетe!“ – написа художничката в своята страница.

Галерия „Дяков“ представя изключителните творби на Николай Стоев. Творецът, който е с дълга и достойна за уважение творческа биография, разказва вълшебни приказки, а картините му са пълни с любов и светлина.

На 21 ноември галерия „Дяков“  ще представи искреното, безхитростно и очарователно изкуство на Стоян Божкилов в една специално създадена на тази изложба колекция от картини. Стоян Божкилов е един от най-успелите и разпознаваеми български наивисти. Роден е през 1974 в Сандански и е завършил Югозападния университет. Рисуването се оказва негова страст и той става продължител на семейната традиция в наивистичното рисуване- син е на известния български наивист Кирил Божкилов.  Започва активно да рисува през 1996, а се представя със самостоятелна изложба пред публика през 2005 в Съвета на Европа във Франция. Талантът му веднага е забелязан и оценен и започват изложби в страната и пак в чужбина- в Германия, Полша, в Музея на наивистичното изкуство в Москва, пак в Страсбург, в български галерии… Член е на Съюза на българските художници и редовен участник в представителни международни изложби и пленери. Носител, а  и е номиниран за престижни награди в областта на наивистичната живопис. Негови произведения, освен в много частни колекции у нас и по света, са в колекцията на Министерството на външните работи и Музея на наивистичното изкуство в Москва.

В галерия „Аспект“ можете да видите един вече традиционен тандем – живописеца Илия Желев и скулпторката Пенка Никова – двама творци, които са неразривно свързани с родния Пловдив и нямат нужда от специално представяне пред пловдивската публика. Пенка Никова представя осем фигури, които не са обединени от определена тема или цикъл, но са характерни за стилистиката, която тя разработва – елегантни и загадъчни женски фигури, персонажи, представени през призмата на една мека и незлоблива гротеска. От всички пластики на Пенка Никова лъха ведро настроение, зареждащо зрителя с положителни емоции. Картините на Илия Желев представят трите направления, в които той работи напоследък. Класическите му живописни платна и колажите са познати на зрителите от предишните му изложби, докато третия тип картини за пръв път показва пред публиката в „Аспект“. Те са вариация на колажните му работи, обработени на финала със специфична техника и материал, постигащ ефект на стъклопис и триизмерност. Докато живописните му творби препращат към българското народно творчество и детския поглед към света, то колажните му платна изкарват на преден план неговата космополитна, модерна страна. От силуетите на Ню Йорк, през портретите на знаменити актьори, джаз музиканти и световни учени, до типично колажни работи, съчетаващи в себе си много аспекти на разноликата ни съвременност. Решението на автора да смеси в тази изложба толкова разнородни картини също е своего рода експеримент и предизвикателство към зрителя. Пловдивчани могат да се насладят на творбите на Пенка Никова и Илия Желев до 26 ноември.

В салона на галерия „Възраждане“ все още можете да видите изложба скулптура „Новородените“ на проф. Емил Попов. Галристът Красимира Алексиева споделя „Когато Емил Попов твори, сърцето му пее, а душата му се моли. Чистотата на неговите творения е като оазис в пустинята на повсеместния кич. Авторът е от онази, намаляваща порода творци, които, късайки от себе си, успяват, поне за малко, да ни облагородят. Емил не иска да е самотен с това, което ръцете му творят и затова всяко измайсторено късче метал е като зов за взаимност, е като отворен прозорец, през който можем да надникнем, да прекрачим без да се замислим и да влезем. Доброволно, с усещане за споделената тайна на таланта и авторската одатденост“.

Скулптурната изложба на Емил Попов ще продължи до 17 ноември, а на 20 ноември ще бъдат представени социално сатиричните рисунки на Анри Кулев. Изложбата, която е под надслов „Социумът според Анри“, е по повод юбилейният рожден ден на автора.    Социалните рисунки на Кулев са една изумително въздействаща и качествена симбиоза между идея и изпълнение. Анри напипва най-болезнените, най-фрапантно шокиращите недъзи и зейнали дупки в българския социален живот. Бърка смело в зейналите язви на обществото ни и невъзмутимо показва избилата гной. Той е нестандартен, безмилостен, понякога допуска сарказмът, иронията и хуморът да омекотят крайния резултат в рисунките, но не прощава никому, нищо.   Ще бъде представен и великолепно изработен албум „Ориент SeXpress“ с еротично-хумористичните му творби, където наистина смехът е канавата за случващите се еротични приключения.  Изложбата ще продължи до 09 декември.

В галерия „Пловдив“ /ул. „Авксентий Велешки“ 20/  се представя Светлана Желязкова с изложбата „Светлосенки“. Авторката е завършила магистърска степен по „Сценография на музикално-сценичните жанрове“ в АМТИИ – Пловдив и е заместник-председател на Дружество на пловдивските художници. Участвала е в национални и международни изложби. В своето творчество тя успява да се заяви като художник, който отстоява себе си и личния си поглед към света. Нейни картини са притежание на частни колекции в Англия, Япония, САЩ, Германия, Русия и др., както и в много градове на нашата страна. Настоящата изложба потапя зрителя не само в богатството от цветове, но и в контрастно отразените състояния чрез силата на светлосенките, чрез единоборството между мрака и светлината, които преобразяват образите и внушават различни мисли и настроения у наблюдателя. Главен образ в творбите отново е жената, която макар да е крехка и нежна може да понесе и тежестта на планина на гърба си. Тя може да е изпълнена с тревоги и страхове, но е способна да се отърси от тях, да ги преодолее, да извоюва свободата си, да постави ново начало и да се осмели да мечтае. Експозицията ще продължи до 25 ноември.

Галерия „Сигна“ отбеляза 50-та изложба в ново галерийно пространство. Новото арт място се намира на ул. „Христо Г. Данов“ №11 в Пловдив. В изложбата са представени 50 автора, които са участвали в експозициите на галерията досега. Новото пространство беше открито с приятелска вечер, посветена на изкуството, а гости на събитието бяха Люба Маричкова и Мария Сатулова, които представиха творбите на незабравимия Иван Андонов. В галерията могат да се видят и някои творби на рано отишлия си Йордан Йорданов – Юри. Сред останалите участници личат имената на Цвятко Сиромашки, Владимир Дамянов, Атанас Карадечев, Снежана Фурнаджиева и много други изявени пловдивски творци.

Традиционната изложба „15х5“ на Дружеството на пловдивските художници е подредена в Дома на културата „Борис Христов“, фоайе, ет.2. В изданието през 2019 г., с куратор Христо Жеков, участват 15 художници, с различни концептуални и естетически виждания, специфични със своите стилови търсения и авторска индивидуалност в областта на изкуството. Всеки от 15-те участва с 5 свои творби, каквато е концепцията на експозицията от години. Авторите в тазгодишното издание са Александър Гьошев, Ангел Китипов, Антоан Стойков, Антония Фингарова, Атанас Карадечев, Борис Богданов, Дан Григ, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Михаил Маламски, Никола Апостолов, Петър Чучулигов, Стоян Заваринов, Тома Ненов и Христо Жеов.

Галерия Резонанс беше открита изложбата „Полъх от изток“ .Експозицията представя съвременно японско изкуство от различни райони на Япония в многообразни стилове и техники. 26 съвременни автори представят стиловото разнообразие в японските визуални изкуства. Доминиращи са произведенията с минималистична визия, лаконичност и чистата, характерни за Япония. Тази тенденция и чувствителност идват от Дзен Будизма съчетан с преклонението на японеца към природата. Съзерцанието и символизма са заложени в усещането за тишина и въздух в повечето от произведенията. Има и творби повлияни от съвременната урбанизация и нахлуващи технологии, които са контрапункт на доминиращите естетизирани произведения.

Предишна СтатияОтличават победителите в Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов”
Следваща СтатияBrexit: Играта трябва да приключи
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име