„НеБългарите“ – Различният поглед (галерия)

0
1154

„НеБългарите“ е заглавието на пътуващата изложба, която показва лицата на чужденци, пребиваващи в България.

Идеята за нестандартния поглед е на Антони Георгиев и е реализирана от Фондация Free Speech International в партньорство с „Мулти култи колектив“.

В Пловдивски културен институт можете да видите фотографии на хора, родени на хиляди километри оттук, които са поставени във визуален български контекст. В специален каталог могат да бъдат прочетени и техните истории, в които те разказват своите радостни или драматични докосвания до случващото се в България.

Според изследване на Евростат, в България живеят около 42 000 чужденци, голяма част от които са добре интегрирани и са намерили тук своя „втори дом“. През последните години България е и входен пункт за търсещи убежище икономически или политически емигранти. Това отприщи и своеобразен език на омразата към всеки, възприеман като „различен“ и „чужд“, като голяма част от чужденците се оказаха потърпевши от ксенофобия и популизъм.

Проектът „НеБългарите“ се опитва да покаже през обектива тези  проблеми и да разкаже  човешките истории на обикновени чужденци, живеещи в България. Въпросите, които поставя този проект са в основата на дебата за това какво България и каква трябва да бъде през ХХI в.

Тези въпроси засягат и идентичността на самите българи. Какво означава да си българин? Какво може да ти направи такъв, ако майка ти и баща ти не са родени тук и ако цветът на кожата ти и формата на очите ти са различни? Достатъчно ли е да обичаш и да се наслаждаваш на българската музика, изкуство, планини, храни и Черноморие? Каква е разликата между многоцветната забрадка и тази, която е в равномерно сиво?

Това са невини, но и учудващо трудни въпроси, които ние задаваме чрез образи и думи, казва Антони Георгиев.

Дебатът по тях предстои, а вие, ако сте изкушени от темата за „различността“, непременно посетете изложбата, която е експонирана в Културен институт в Пловдив.

Предишна СтатияПоказват рисунки на Борис Георгиев
Следваща СтатияВелоалеята на „Мария Луиза“ ще създаде хаос в трафика
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име