Велоалеята на „Мария Луиза“ ще създаде хаос в трафика

0
1140

С абсурдното решение общината нанася пореден удар на бизнеса и  намалява местата за паркиране на гражданите

Велоалеята, която започнаха да правят до църквата „Св. Петка“ на бул. „Кн. Мария Луиза“,  е поредният абсурд,  каквито има в изобилие в проекта, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева.  Трасето за колоездачи между ул. „Петко Д. Петков“ и бул. „Източен“ ще създаде  още по-големи проблеми в движението и ще намали местата за паркиране. Това е още едно неудобство за гражданите и удар върху дребния и средния бизнес, който общината нанася с необмислените си действия, коментира кандидатът за кмет.

Строителите, наети за изграждането на велоалеите, режат асфалта в крайната лента на булеварда.  Това означава, че вместо трилентово пътно платно ще останат само две ленти. По същия начин се намалява и отсрещното платно, тъй като велоалеята минава от двете страни на изключително натоварения булевард.

Унищожава се изградената инфраструктура  – джобове за паркиране.  От третата лента за велоалея се отнема един метър, а два метра остават за успоредно паркиране. На практика ще има много по-малко места за спиране, макар че те и сега са недостатъчни. При паркирането колите неизбежно ще навлизат във втора лента, с което ще се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Булевардът ще се накъсва заради затрудненията с паркирането и пешеходната пътека, която се намира на 200 метра от ул. „Петко Д. Петков“.  

На бул. „Мария Луиза“ има многоетажни жилищни блокове и десетки търговски обекти и офиси. С погрешното решение за прокарване на велоалеята по булеварда се нарушават интересите на бизнеса и на гражданите, които имат нужда от спокоен трафик и места за паркиране. В офиса на „Съюз за Пловдив“ вече се обаждат пловдивчани, възмутени от това, че вместо да облекчава движението, общинското ръководство го затруднява.

Отново сновната цел е да се усвоят 14-те млн. Лева. Все по-очевидно става, че за изграждането на велоалеи, които безспорно са необходими, липсва ясна и добре обмислена концепция.  Явно, когато е подготвян проектът, е гледано в тавана, затова и ефектът е показателен: едно се прави, две се рушат, коментира Каназирева.

При строежа на велоалеите се унищожават тротоари, тревни площи, дървета.  Проличава нефункционалност и противоречия с интересите на пешеходци,  на дребния и средния бизнес.

„Съюз за Пловдив“ отдавна настоява за пълна ревизия на проекта и възстановяване на унищожените тротоари и зелените площи.  Време е за оставки на отговорните лица, чието недоглеждане доведе до очебийни грешки и нахалос похарчените милиони, счита Дани Каназирева.

Предишна Статия„НеБългарите“ – Различният поглед (галерия)
Следваща СтатияПредизвикват обществено обсъждане за съдбата на Античния театър
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име