Пленерът „Пловдив от Твореца сътворен“ възражда 40 годишна традиция

0
2043

Продължава традицията на летните живописни пленери в града под тепетата. И тази година художникът Матьо Матеев събра седмина свои колеги, които с творчеството си ще защитят името на Пловдив като Европейски град на културата. Пленерът, който носи наименованието „Пловдив от Твореца сътворен“ е продължител на най-старият общински пленер в страна, провеждан повече от 40 години, който общината зачеркна от културния афиш на града. И тъй като Пловдив е всепризнат град на художниците и градът е постоянна муза от векове, със задачата да спасят една от най-старите арт прояви у нас се заемат членовете на Ротари клуб Пловдив – Пълдин, които от три години спонсорират събитието.

Тази година форматът отново събира интересни имена, както и гостенката от Рига Антра Илдра. От българска страна участват бившата директорка на Художествената гимназия Маргарита Джарова, която отново ще се представи с любимите си колажи от рециклирана хартия на тема Музика, тазгодишната носителка на Награда „Пловдив“ Ели Станчева, популярната с носещите изключителна нежност и женственост картини Лили Кючукова, прекрасният живописец, известен с абстрактните си пейзажи Аршак Нерсесян, Ангел Гешев, който само преди една година се завърна в родния си Пловдив и две представителки на най-младото поколение пловдивски творци- Ралица Стайкова и Милена Китипова.

Ралица Стайкова макар и млада, има вече три самостоятелни изложби зад гърба си, а Милена се дипломира в Художествената академия само преди два дни. И двете споделиха, че много се вълнуват от предоставената им възможност и в картините си ще заложат на емоцията, която най-точно ще демонстрира техните творчески търсения.

Милена Джарова, Лили Кючукова и Матьо Матеев
Милена Джарова, Лили Кючукова и Матьо Матеев

Всеки от художниците участва с три картини – дар на Пловдив, които ще бъдат изложени на обща изложба на 21 юни в залата на хотел „Новиз“. От 23 юни, ценителите ще могат да ги видят и във фоайето на хотел „Рамада Тримонциум“, а с част от картините ще бъде организиран търг, в подкрепа на благородна  кауза и за подпомагане на даровити деца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име