Каназирева: Има по-модерен и по-евтин начин за гарантиране на обществения ред

0
1101

Видеокамери в паркове, на детски площадки и в кварталите ще върнат сигурността в града, счита лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“.

В Пловдив задължително трябва да бъде изградено видеонаблюдение на всички обществени места – паркове, детски градини, училища и ясли, тепета, подлези, детски и спортни площадки, спирки, кръстовища.  За тази цел е необходимо да се създаде единен център за наблюдение, в който да бъдат ангажирани не повече от 30 специалисти – наистина обучени и компетентни специалисти. На ключови места в града трябва да има мобилни екипи, които могат да реагират незабавно при нарушаване на обществения ред и да уведомяват МВР.

Тази радикална реформа е една от мерките, която предлагат лидерът на „Съюз за Пловдив“ адв. д-р Дани Каназирева и нейният екип от експерти като решение на проблема с нарастващия вандализъм в града.

Общинската съветничка напомня, че в цял свят и в Европа престъпността намалява с над 50 % в местата, където има видеонаблюдение. Това е съвременният подход,  който дава реални резултати в много държави. Основната отговорност за реда в града е на община Пловдив, която трябва да работи заедно с МВР, но не и да прехвърля изцяло отговорността си на друг, коментира Каназирева.

Сега почти в целия град никой от общината реално не следи за реда – нито жива охрана, нито камери. Забравихме какво е да се разхождаме спокойно в топлите летни вечери, не помним какво е децата да играят спокойно между блоковете, не минава и ден без да се сблъскаме с вандализма – открадната шахта, надраската спирка, стъпкани цветя в парковете.

Няма нищо по-отчайващо за работещите хора от това да видят труда си разрушен. Това обаче ни се случва всеки ден. Работим, плащаме данъци и с тях издържаме уличното осветление, пейките по парковете, автобусните спирки. Виждаме в какво състояние е всичко в града ни. Знаем, че не е законно да се чупи, но това не спира да се руши в нашия град.

Община Пловдив от години издържа предприятието „Общинска охрана“, което е подчинено на кмета на града. В него работят 252 служители. Всяка година плащаме за тях 2 милиона и 113 хиляди лева. Срещу тези пари получаваме охрана и видеонаблюдение само в центъра на Пловдив и на Гребния канал.  В останалите квартали на града няма сигурност.

Според експертите на „Съюз за Пловдив“  единният център за видеонаблюдения ще помогне да се премахнат черните дупки в Пловдив – свърталищата на сводници и проститутки около Централна гара и на „ Скобелева майка“.  Хората, които живеят в квартала до гарата, са заградили домовете си с решетки и огради, за да ограничат влизането на проститутки и престъпници в дворовете си. Това безобразие продължава с години. Община Пловдив би могла да реши проблема, но не е поискала да го направи.

Решението е в принципа на „счупените стъкла“: ако един прозорец е оставен счупен, то вандалите ще счупят и всички останали прозорци. Ако обаче общината наложи ред, не допуска нито един прозорец да остане дълго счупен и преследва дори най-малкото нарушение на обществения ред, тогава тези райони ще се превърнат в сигурни и приветливи места.

Трябват само три неща: видеонаблюдение, осветление и засилено присъствие на общинска охрана. Това ще направи живота на хората в тези квартали по-добър и ще превърне районите в привлекателни за повече хора, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“.

Още преди 3 години „Съюз за Пловдив“ предложи в Общинския съвет решение за премахване на черните дупки на Пловдив, но мнозинството не пожела да ги приеме. Тогава предлагахме изпращане на патрули на ротационен принцип и малка промяна в Наредба №1 за опазване на обществения ред, която да забрани влизането след 20 часа вечерта в дворовете на детска градина „Зора” и на Стоматологичния факултет.

Има правила на хартия, но никой не ги спазва. Каквото и да построим ново в града ни, след няма и месец то вече е счупено, замърсено и повредено. Налагането на законов ред и усещане за сигурност е един от най-сериозните ни приоритети. Престъпността е повсеместна. Тя е на улицата, тя е в училищата дори, тя е в домовете на много хора“. Каназирева е убедена, че инвестицията във видеонаблюдения ще струва на пловдивчани по-малко пари от издръжката, която сега се плаща. Но ефектът ще бъде многократно по-голям.

Предишна СтатияMaster of Wine Каролайн Гилби дегустира 85 от най-добрите български вина
Следваща СтатияПленерът „Пловдив от Твореца сътворен“ възражда 40 годишна традиция
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име