Посрещаме седмица с изложби, посветени на Светлите Великденски празници /галерия/

0
1676

Колорит, динамика и експресия очакват зрителя, който ще се потопи в живописния свят на Данчо Григоров. Изложбата му „Писма от далеч“ беше открита преди броени дни в пространството на хотел Хеброс в Стария град. Еклектично и многолико творчество, което показва и съзерцателност, и носталгия, и устрем, и екзалтация, и  пулсиращ ярък колорит. „В картините му се долавя и един звучен тон, носещ настроение, устрем, а понякога и гняв. Може да изглежда странно, но подобна екзалтация се усеща като порив, не като арогантност. Маркирането на хоризонт, беглият детайл, внезапната поява на полутон създават у зрителя чувство за съпреживяване и щастливата увереност, че светът не е черно-бял. Но пък е неустоимо интересен и недоизказан“, казва галеристът Таня Банкова.

Десетки гости дойдоха в пролетната вечер, за да видят експозицията, да поздравят Данчо Григоров и да опитат искрящото розе с малинови нюанси. Вечерта беше наситена с много празнично настроение, а творческите разговори между стари приятели, които изложбата на Данчо Григоров събра в уютния двор на хотел Хеброс, продължиха докато над Пловдив изгря пълната луна.

По същото време, но в галерия Филипополис, пловдивската публика имаше възможност да се полюбува на  един интересен експеримент. Творческото семейство Мария, Венцислав и синът им Богдан Върбанови реализираха уникален“риалити“ проект, неречен “Отворено ателие – Споделено”.

Авторският проект, който се прави за втори път в България, представя  творческия процес на живо. В продължение на 2 седмици всичко случващо се в ателието се излъчва в реално време по интернет на адрес  www.varbanov.dir.bg.

Мария и Венцислав са известни български художници, а техният син Богдан Върбанов е на 17г., ученик в 10ти клас в НХГ”Цанко Лавренов”, Пловдив, носител на наградата на публиката от миналогодишния Национален конкурс за млад автор на Галерия „Аспект” и стипендиант на Фондация „Комунитас”.

До 04 май тримата рисуват на живо по 6 часа на ден пред публиката в галерията, а също и пред широката публика по света, показвайки целия си творчески процес. Те използват както конвенционалната четка, така и аерограф и демонстрират на зрителите рисуване на хиперреалистични картини, като показват как от празното платно “изграждат” триизмерния фотореалистичен образ. С този проект тримата искат да разчупят традиционното представяне на художника в галерия – изложба, откриване, след което нищо не се случва!  Желанието им е да направят творческия процес достъпен до много хора, а пространството за изкуства да „влезе“ в домовете посредством мрежата. По този начин до него могат да се докоснат и социално слаби, и хора живеещи в отдалечени от културните центрове краища на страната, и българите в чужбина. Артистичното семейство иска в навечерието на Светлите Великденски празници да дари достъпност до живота в галерията и на хората с увреждания, а също и на младите хора, които използват предимно интернет в своето общуване със света.

На 26 април от 13 часа Върбанови ще организират интерактивни излъчвания на лекция и открит урок за съвременните тенденции в изобразително изкуство – за съвременния реализъм и малко познатите в България Фото и хиперреализъм, както и демонстрации на различни живописни техники – рисуване с аерограф. Лекцията е предназначена за ученици от школите по изкуства и ще се излъчва в художествените галерии във Видин, Тутракан, Дулово и Силистра, където чрез мултимедийни прожектори ще се прожектира на живо, в реално време на голям екран лекцията и демонстрациите.

Изложбата от италиански фотографии „Венеция се оглежда“ е експонирана на втория етаж в Градската художествена галерия – Пловдив. Една естетска колекция от фотографии на Рикардо Дзиполи. Изложбата съдържа 40 фотографии, показващи една непозната Венеция, ефимерна и същевременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци. Този град се представя като променлив и неуловим, а всъщност е идеален и метафизичен. Фотографиите не са негово копие, а визии от една въображаема Венеция, която променя формите и цветовете си, разпространява присъствието си в неочаквани гледки и изумителни асоциации, в които конкретиката се слива по художествен начин с абстрактното. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изскачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми. За творческия си подход при създаването на „Венеция се оглежда“ авторът споделя: „…погледът над едно отражение е нещо лично и никой друг, без значение колко близо до нас се намира, не може да го улови по същия начин: отражението е уникално създание на този, който го вижда….Неуловимо и следователно неповторимо, ето как може да бъде дефинирано като цяло всяко едно отражение, което, след като веднъж сме открили, решаваме да запечатаме на лентата.“ Експозицията ще може да бъде видяна до 02 май.

На галерия Резонанс гостува Николай Майсторов с проекта „100 икони х 100 сонета”, който е вдъхновен от лириката на Пабло Неруда.

Дръзки и провокативни са рисунките на Майсторов. Силно деформираните човешки тела провокират размисли и страсти и не оставят равнодушен нито един зрител. Чрез така характерната за него силна експресивност на формата и цветовете , той постига неповторимо и силно внушение на своите творби. Майсторов е автор с разпознаваем личен стил, който излиза от всички рамки и определения. Ето какво казва за творчеството му проф. Станислав Памукчиев „Изкуството на Николай Майсторов е резултат на трескаво въодушевление, екстаз, сублимиране на дълбоко скритите в сянката на личността психични енергии, на атавистичните, архетипни и либидни сили, определящи дълбинно съдържанието на живота. Художникът е обсебен от вглеждането в основните въпроси на битието. Той постоянно е в конфликта и непригодността на своето вписване в илюзорността и тленността на живота. Търси спасение, бяга от лъжливото чувство, което зализва и размива истината – чувството, което не допуска разбирането на трагизма на безволевото и принизено съществуване в измамно щастие.“

В прикачения звуков файл можете да чуете интервюто на Нели Бистрашка с Николай Майсторов:

На 26 април от 18.00 ч в галерия Резонанс ще има и поетична вечер, посветена на поезията на Николай Майсторов. Поетът Анго Боянов ще представи стихосбирката му „Пирувам с вярата“. Няма да липсват и музикални изненади.

Също във вторник, 26 април от 18:00ч., в галерия Възраждане бъде открита изложба живопис „ Мъгла над Сърпазар “ на Стефан Балтов. „Авторът е невероятен майстор на техниката сфумато. По-скоро е неин владетел. Сфуматото, по принцип, е тайнствено живописно явление, но при Балтов проявява и други качества. В неговите пейзажи, то създава мистерии, забулва излишното, оправдава тайните на пространството, прави го обитаемо за духовете и го населява с нечовешки живот. Мярка се единична фигура от някаква приказка и всичко става още по-странно. Тоновете са нежно приглушени, пространството е наелектризирано с поетична нега и времето е загубило своето влияние. Свенливата светлина на една единствена улична лампа е по-скоро жест за примирение с тъмното и плах опит за любовен баланс между светлина и мрак.

Пейзажите са погълнали всичко конкретно, за да остане имагинертността на едно сладко и непостижимо в живота безвремие“, споделя Краси Алексиева. Изложбата ще продължи до 16 май.

Същата вечер се открива и изложбата на директора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров. Тя ще бъде подредена в галерия Arsenal of Art, квартал Капана – ул. Магура №4 и ще се открие в 18.30 часа.

Отново утре, 26 април, но от 19.00 часа в галерия Виа Артис ще бъде открита изложбата на парижанката Елизабет Калмес.       13043590_842877769155363_8907567291529028032_n (1)

В навечерието на Светлите Великденски празници поредна своя изложба в Аспект реди и Ганчо Карабаджаков. Настоящата изложба е четвърта за художника в Аспект и публиката очаква с нетърпение с какво ще ни изненада този път. Той винаги е твърдял, че изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика и стриктно се придържа към това си разбиране и в тази изложба. Създадените специално за пространството на галерия Аспект платна са обединени като цикъл под мотото „Светът е за двама“.  Тридесетте  картини са експлозия от цветове и чувства, настроението е ведро, внушенията са забавни и весели. От всякъде сякаш надзърта самият художник с неподправеното си чувства за хумор, с незлобливата си гротеска и способност да се шегува с всичко, дори със себе си – неслучайно, с намигване към публиката, той сам се титулува „Карабаджо“. Така гледа и на живота – някак отвисоко, далеч от сплетните и сивотата на ежедневието;  линията на хоризонта в картините му е толкова далечна, че чак е овална, като очертанията на планетата Земя, а неговите герои са толкова големи, че всичко край тях е дребно и незначително. Композицията е изчистена до крайност и в центъра са вечните „карабаджови“ персонажи – мъжът, жената и детето, техният дом и домашните им животни – неща на пръв поглед толкова обикновени, но всъщност събрали в себе си целия смисъл на битието. Темите в картините  са общочовешки – любовта и еротиката, библейските притчи и исторически образи. Силно повлиян от иконописта, художникът създава живопис със дълбоко емоционално въздействие, умело съчетавайки меката гротеска с дълбоки философски послания. Всичко това изгражда неповторимия стил на неговите картини, прави го разпознаваем и различен. Или както казва добрият приятел на твореца проф. Иван Харалампиев: „Изкуството на Ганчо Карабаджаков радва очите, весели душата и тревожи духа!“ А дали това наистина е така и дали светът е наистина за двама, всеки може да се увери като посети изложбата в Аспект от 27 април до 17 май.

 

 

Предишна СтатияПъстрота и много майсторлък на Панаира на занаятите /галерия/
Следваща СтатияХристос от календара
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име