Пъстрота и много майсторлък на Панаира на занаятите /галерия/

0
1648

От няколко дни пловдивската Главна заприлича досущ на Узун чаршия. Магията се случи благодарение на десетките занаятчийски шатри и павилиончета, които сякаш с машината на времето ни пренасят в онези времена, когато тази част на града е била наситена с дюкянчетата на майсторите. Съдове, изделия от ковано желязо, ръчно изработени народни инструменти, писани великденски яйца, восъчни свещи, чипровски килими, прекрасни дървени икони, фини дантели и какво ли още не могат да видят и утре – 24 април всички, които обичат и тачат българските занаяти.

Повече от сто майстори привличат интереса и на пловдивчани и на гостите на града, които се трупат около сергийте, разглеждат, пазарят се и отнасят в домовете си кой ръчно тъкани килими, кой шал от пластена вълна или вълнени пантофи, кой майсторски изработен нож, кой сладкогласен родопски чан или собственоръчно направена вазичка от глина, прекрасна дърворезба или каменна пластика. Невиждан интерес и наплив на хиляди гости предизвика тазгодишния Пролетен панаир на занаятите в Пловдив.

Главната улица под тепетата прилича на пъстра река, изпълнена с много хора пълна, които прииждат непрестанно от всички страни, за да се докоснат до традиционните български занаяти. Те са шумни, питат, интересуват се, пазаруват или само разглеждат и събират информация за начина на изработка. Дамите пък могат да се натъкмят с прекрасните шапки на ненадминатата шапкарка Ирина Сърдарева, за да се почувстват като истински аристократки, поканени на прием в някой кралски двор.

Радостта на децата е още по-голяма, защото те могат да изпитат собствените умения и креативност, като сами изработят нещо. В импровизираните улични ателиета, сръчните майстори им помагат да изучат техниката на правене на глинени съдове или да оцветят с боички восъчни или гипсови фигурки. Децата могат да се пробват и в тъкането, защото насред главната улица е монтиран портативен стан, върху когото, направо пред очите на любопитните, се раждат прекрасни, сякаш обагрени от слънцето и любовта на природата, български черги. Тук ще видите и как се изработват кожени изделия, ножове, медни съдове, как се обработва камък или дърво  и какво ли още не.

По врема на Панаира на занаятите се провежда и Пленер по дърворезба. Прекрасни икони, иконостаси и картини от дърво, избаротват направо пред очите на минувачите както наложени майстори, така и ученици от Техникума по дървообработване в Пловдив. Всички те демонстрират виртуозна техника и огромна любов към материала.

Не е забравен и традиционният български вкус на домашно приготвената храна, като от времето на нашите баби. Тук имате възможност да опитате домашна лютеница, направена по стара рецепта, колбаси и прясно изпечен хляб.

IMG_8719

За това, ако още не сте имали време да се разходите по главната улица и да разгледате пъстроцветните сергии на Панаира на занаятите, не губете никакво време, а го направете в неделния ден, защото иначе ще трябва да почакате чак до есента.IMG_8718

За радост, българските занаяти не само че не умират, но и се радват на все по-голяма популярност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име