Предновогодишните изложби в Пловдив

0
2157

В навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници пловдивските галерии се  надпреварваха да предлагат на почитателите на изящното изкуство богато разнообразие от самостоятелни и общи изложби. Все още имате възможност да се насладите на интересните експозиции, които представям, защото голяма част от изложбите ще продължат и в началото на Новата година.

Едно от най-новите пространства в Града под тепетата [ATELIER AVR] представи четирима автори – живопис, рисунка и графика на Даниела Русева, Димитър Воденичаров, Илиана Манукова и Румен Нечев.

Любимката на пловдивските ценители Лили Кючукова представи своите творби в уютното пространство на Градински център „Зелена линия“. С елегантния си стил, Лили не спира да превзема сърцата на публиката, а романтичните нотки в картините й се радват на огромен интерес. Картините на Кючукова се сред най-предпочитания коледен подарък, който топли не само сърцата, но сгрява с очарование и романтика душата.

Пловдивчанинът Найден Станчев се завърна в родния си град с експозицията „Приказка без край“, с която гостува на галерия „Дяков“.

Найден Станчев е роден в Пловдив , където е завършил и Художествената гимназия „Цанко Лавренов“, а след това и живопис във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“. От 2000-та година живее и работи в София. Изложбата на Найден Станчев „Приказка без край“ е изградена от творби, създадени пред последната година и половина специално за камерното пространство на галерия „Дяков“. Тази изложба е своеобразен поздрав и пожелание от автора и галериста за живот, здраве, добрина и уют в домовете на всички християни за Рождество Христово и Новата 2019 година!

Стефано Поповски представя своите творби в галерия „Сигна“. Стефано представя над 20 творби в характерния му импресионистичен стил. Те са на любимите му теми: пейзажи, натюрморти и абстракции. Изкуството му пробужда емоции, настроения и представя светове, които зрителят би искал да да посети.

В галерия „Възраждане“  е подредена изложба живопис на Иван Милушев. Творецът отново ни въвежда в своя идеалистичен свят на съхранените илюзии. Свят, в който доброто е запазена марка. Свят, в който можеш да поднесеш душата си в една молитва, да повериш приятелството си на едно коте, да приемеш кротко самотата си като посветен в мисия. Изповедалната форма на някои от картините елегантно кореспондира с фината еротика на голите женски тела. Наивизмът на един художнически почерк идеално се съвместява с мирните и деликатно намерени композиционни решения в платната. Мир, който не е примирение, а мъдрост на един приет, осмислен и оценен положително, творчески живот.

Галерия „Аспект“ представи съвместната изява на живописеца Ганчо Карабаджаков и скулпторката Кунка Димитрова.  И докато Карабаджаков е популярен, то Кунка Димитрова, въпреки богатата си творческа биография, се представя за пръв път пред пловдивска публика. Експозицията съчетава естетически и тематично фигуралнитеживописни платна на Ганчо с кавалетните и монументални скулптури на Кунка. Пищните като цвят и композиция картини и стилизираните и лишени от бъбривост пластики се допълват и обединяват хармонично в общото си въздействие.

 

Поредната изложба на група „Жените на РЪБ-а“ – „Другите неща“ за Моника Роменска беше открита в галерия „Ромфея“.

В къщата на Мексиканското изкуство в Старинен Пловдив беше открита традиционната изложба „Дядо Коледа и приятели“. Авторите са повече от прекрасни, картините – още повече!

В Градската художествена галерия беше открита традиционната годишна коледна изложба на Дружеството на пловдивските художници.  На церемонията бяха връчени и годишните награди за живопис, графика, скулптура, млад автор и наградата на кмета.

Пловдивските художници ни потопиха в магията на предстоящото Рождество Христово, изпълнено с много надежда, духовност и любов. Доброто и красотата призовават мечтата ни за по-справедлив и достоен живот, които се сливат с топлината на Божия благослов.

 

 

Предишна Статия„Елхата у Иванови“ гостува в Пловдив!
Следваща СтатияПрощален концерт на Едита Груберова в Дойче Опер Берлин
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име