„Елхата у Иванови“ гостува в Пловдив!

0
1582

„Елхата у Иванови“ е углавно действо, създадено от съвместната работа на Театър „Реплика“ и Явор Гърдев. Тази творческа акция използва за своя основа едноименния драматургичен опус на А. Введенски — кратък протоабсурдистки текст, писан в края на 30-те години на XX век, който заживява в съвременен контекст в пространството на галерия „Структура“ в София. А в Пловдив ще се случи в емблематичните бивши Тютюневи складове.
Действат:
Явор Гърдев
Теодора Симова
Ованес Торосян
Милена Ерменкова
Ивайло Драгиев
Християна Пенева
Боряна Пенева
Милко Йовчев
Благой Бойчев
Катерина Стоянова
Тихомира Темелкова
Василка Бумбарова
Борис Зафиров

Актьорите от театър „Реплика“ се събират заедно през 2009 година като независима театрална трупа. През последните години работят най-вече в сферата на документалния театър и социалните проекти, свързани с изкуство. Работят с различни режисьори, сред които Георг Жено, Семьон Александровски, Алексей Ершов, Жозефин де Век, Георги Георгиев – Антика, Мартин Киселов, Неда Соколовска, Крис Шарков.

Театър „Реплика“ има мисия – да извади изкуството извън системата и да го използва като камък, хвърлен срещу щампата на статуквото, според което всички живеем. С една цел – да ангажира публиката наистина. Създаден от млади актьори, театърът търси свободната публика – без значение от възрастта, социалния статус и белезите на външното. Публика, с която може да се говори. Понеже РЕПЛИКА може да има тогава и само тогава, когато имаш какво да кажеш.

Най-новият проект на „Реплика“ е „За кравите“ – документално представление за ролята на телевизията в нашия живот на Вадим Леванов с режиьор Семьон Александровски, чиято премиера беше на 26 ноември в театър „Азарян“.

Руският поет и драматург Алекса́ндър Ива́нович Введе́нски (1904-1941) – един от най-ярките представители на поетическия авангард, член на Обединението за реално изкуство ОБЭРИУ, е известен на масовия читател като детски писател. Огромна част от неговите произведения за възрастни са публикувани посмъртно.
През 20-те години на миналия век съдбата го свързва с Даниил Хармс, с когото през 1925 година създават „Ордена на умниците”, след това кръга „Чинари”, а по-късно и авангардната литературно-театрална група ОБЭРИУ. Обериутите са проповядвали абсурдизма и примитивизма, като са смятали, че интересни са само безсмислените явления. Те поставят под съмнение адекватността на разума и дискредитират еснафското съзнание. Дистанцирайки се от футуристите и техните утопии за светлото бъдеще, Введенски вярва в законите на времето и смята, че времето се разкрива единствено чрез смъртта.
Последните леви авангардисти на предвоенния Ленинград, ОБЭРИУтите са съществували за кратко. Комсомолската аудитория е била скандализирана от „неразбираемите“ и „аполитични“ поети.
В края на 1931 година Введенски е арестуван след донос, че е произнесъл тост в памет на Николай ІІ, след което е изпращан на заточение в различни градове.
Лишен от възможността да бъде издаван в продължение на много години, той пише главно детски стихове. През 1941 отново е арестуван по обвинение в контрареволюционна агитация. Умира от плеврит във влака по време на принудителната депортация.
Неговият драматургичен опус „Елхата у Иванови” е написан през 1938 г и е преведен от забележителния български поет Георги Рупчев.

„Елхата у Иванови“ гостува в Пловдив на 28.12 от 18:00 и от 20:00 часа в „Тютюнев град” на ул. „Екзарх Йосиф” 16. Това е и последното действо за 2018 година!

Спектакълът пътува с подкрепата на Фондация “Америка за България” чрез Програмата  “ИЗКУСТВО В ДВИЖЕНИЕ” на Фондация „Арт Офис“.

Билети:
https://epaygo.bg/5661492487
https://epaygo.bg/4266230889

От касите на EasyPay
На място – касата отваря 1 час преди събитието!

Събитието не е подходящо за лица под 14 години.
Ограничен брой места. Не се допускат правостоящи.

Предишна СтатияВ светлината на прожектора Деян Донков – Моноспектакълът за всеки е смелост и предизвикателство
Следваща СтатияПредновогодишните изложби в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име