Проф. Каралеев разказва антични митове и легенди в Пловдив /галерия/

0
2106
Собственикът на галерия SIGNA Недялка Петрова, художникът Вихра Григорова и проф. Любомир Каралеев представят изложбата "Митологично"

Професорът в НХА  Любомир Каралеев откри в Пловдив самостоятелна изложба под надслов „Митологично“. Художникът, който за жалост не е достатъчно познат на пловдивската публика, очарова ценителите, дошли да го поздравят в галерия SIGNA.

Те имаха удоволствието де се докоснат да едно изключително естетско връщане назад към античната история. Към историята на траките, към  техните ритуали, към изпълнените с любов и страст, с войственост , страдание, прошка и изкупление истории. Истории, които ще пребъдат во веки веков, защото носят истински и неподправени човешки чувства. Защото в творбите царува любовта, ласката и красотата на човешкото тяло. Голяма част от картините напомнят антични монети, с вписаното в тях тондо.

Гостите на изложбата имаха удоволствието да видят експозиция, която представя изключителен рисувач и картини с невероятно силно въздействие.

Вихра Григорова, която откри изложбата я нарече „един истински златен Филип“ правейки аналогия с изключително ценната и рядка антична златна монета, сечена от Филип II, чиято стойност не се измерва от грамажа й, а от това, че е посветена на голям владетел, преобърнал представите на Европа за това, което се е случвало по нашите земи.IMG_8258

„Много отдавна имам увлечение към античността, защото тя е много подредена и хармонична. В тази епоха има много красота не само по отношение на човешкото тяло, а и в отношенията между хората, в които е доминирала искреност, любов и вяра. Връщайки се там, всъщност искам да се върна към истинските стойности на живота“, споделя мотивите си да рисува сюжети от древността самия художник.

Не пропускайте да видите изложбата „Митологично“, подредена в галерия SIGNA във фоайето на Новотел Пловдив. Убедена съм, че тя ще срещне много почитатели, защото е направена с изключително майсторство и вкус.

В прикачения файл можете да чуете интервю на Нели Бистрашка с проф. Любомир Каралеев:

Предишна СтатияДве дами с послания за хармония и красота
Следваща СтатияИвана Папазова изгражда изключително силен образ в „Майка“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име