Ивана Папазова изгражда изключително силен образ в „Майка“

0
2169
фотограф Георги Вачев

Премиерното представление на спектакъла „Майка“ от Максим Горки ще се играе тази вечер, 18 април, на Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив. Пловдивчани ще имат удоволствието да видят един забележителен спектакъл, създаден от любими актьори от трупата на пловдивския театър и млади таланти.

IMG_0709
фотограф Георги Вачев

Проектът е под режисурата на младата Маргарита Мачева и е спечелил финансиране по програма „Дебюти“ на Министерство на културата. В спектакъла участват Мариана Йотова , Боряна Братоева/ Мария Сотирова, Елена Кабасакалова, Александра Димитрова,  Петя Михайлова/ Деница Илиева, Венелин Методиев, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов и Красимир Доков.

В главната роля на Васа Железнова блести с прекрасна игра актрисата Ивана Папазова. Забележителен е образът на майката, който тя изгражда. Железнова е сурова жена, разкъсвана между любовта към децата, стремежът да запази на всяка цена семейното наследство, алчността и морала.

фотограф Георги Вачев
фотограф Георги Вачев

Пиеса на Горки, писана през 1910 година, е предизвикателство както за младата режисьорка, така и за целия актьорски състав, защото поставя изключително важни теми и разнищва сложните взаимоотношения между членовете на едно семейството. Историята разказва за  свободата на избора, за невъзможната любов, за патриархалните нрави, диктуващи драматични решения, за  престъплението, възмездието, прошката и наказанието.

фотограф Георги Вачев
фотограф Георги Вачев

Действието е наситено с много драматизъм, а на сцената бушува истински вулкан от болезнени страсти, желания и слабости. Тук се преплитат различни и несъвместими позиции, променящи се през времето, авторитарната власт на родителите и патриархалната нравственост, която разполага с двоен морален стандарт.

фотограф Георги Вачев
фотограф Георги Вачев

Текстът на пиесата е силен, посланията са многопосочни, но актьорите се справят на високо ниво. Прекрасно е партньорството на младите актьори  с доайените на пловдивска сцена Ивана Папазова и Красимир Доков /в ролята на вуйчото Прохор/. Забележителна е и играта на Тодор Дърлянов, който се превъплъщава в ролята на сакатия син на Васа – Павел, търсещ свободата, опитващ се да излезе от опеката на семейството дори с цената на живота си.

фотограф Георги Вачев
фотограф Георги Вачев

Действието се разиграва на фона на размирици и работнически стачки, когато напрежението в страната нараства неимоверно. Мултимедията на П.Танчев успешно пресъздава епохата, а музиката на Пл.Мирчев -Мирона загатва за драматизма на масовите протести, прераснали в кървави бунтове  в началото на миналия век в Русия.

Почитателите на Мелпомена ще бъдат удовлетворени, защото „Майка“ успешно запълва създалата се в последно време чувствителна липса на стойностни класически заглавия, които да вдигнат реномето на Пловдивския драматичен театър.IMG_8372

Втората премиерна дата е 28 април, не я пропускайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име