Пътуващата библиотека „Възраждане“ с октомврийски тур в четири пловдивски училища

0
2664

Инициативата на пловдивското читалище „Възраждане“ „Пътуваща библиотека“, имаща благородната цел да разпали интереса към книгите и четенето у малките ученици и тийнейджъри, започна своя октомврийски тур в НУ „П. Р. Славейков”.

Училището не е избрано случайно, защото тук е учил един от участниците в литературните срещи – сегашният изявен тромпетист от Националното музикално училище – Пловдив Георги Грозев.

Възпитаникът на Пенчо Пенчев и Марияна Колева, който неотдавна свири с артисти от цял свят на голям концерт в световния Арт център Bozar в Брюксел, както и на нестандартната открита сцена пред централна гара в рамките на третото издание на United music of Brussels, сега разказа и показа на децата що за инструмент е тромпетът. Неговата музикална илюстрация към книгата „Вълшебните очила на дядо Хети” на писателката Бета Наур провокира учениците и подтикна желанието им да се опитат да посвирят на инструмента, донесъл на Георги Грозев абсолютната първа награда от Международния конкурс “Grand Prize Virtuoso” и още много престижни отличия и изяви.

Г-жа Ваня Лапавичева – уредник на библиотеката, разказа на учениците за богатото и интересно творчество на Елизабета Джамбазова (Бета Наур). Авторката идва от Брюксел, където живее от 23 години. Нейни книги са превеждани във Франция, Канада и Израел, където през тази година е отличена със Специалната награда на Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“. Участието й в „Пътуваща библиотека“ на „Възраждане“ е част от националното турне в България, в което тя представя книгите си за деца и възрастни.

Учениците от трите пловдивски училища – НУ „П. Р. Славейков”, ОУ Княз Александър I” и ОУ „Л. Каравелов” – където инициативата на читалището вече е факт, се захласваха по „златния“ тромпет на младия талант Георги Грозев и вълшебните думи на магичната Бета Наур, които въвлякоха децата в незабравимото приключение на книгите и четенето. Следващата спирка на „Пътуващата библиотека“ ще бъде в ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян“, където ще приключи октомврийският тур на читалище „Възраждане“ в пловдивски училища.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име