„Сцената“ оживява онлайн /пълната програма на фестивала „Сцена на кръстопът“/

0
1898

Юбилейната 20-а „Сцена на кръстопът“ вече живее активно и в онлайн пространството. Сайтът на Международния есенен театрален фестивал www.scenatepe.com е активен, а посетителите могат да открият богата информация за представленията в основната програма и всички събития, които съпътстват форума и му дават допълнителен цвят и емоции. В афиша през 2016 г. – точно както се полага на кръгла годишнина, са включени всички най-добри спектакли от националната сцена, множество концерти, литературни срещи, изложби, ателиета и международна кръгла маса.

Празничната 20-а „Сцена“ ще бъде открита на 10 септември от 19 часа с „Възвишение“. Представлението се завръща пред публика за нов живот и символично ще даде старт на форума, защото преди 3 години малко преди премиерата изгоря големият салон на Драматичния театър. Сега „възвишенците“ на режисьора Иван Добчев се завръщат у дома, а с тях в родния си дом влиза и фестивалът. Следващите два дни програмата ще предложи две премиери – и двете на пловдивската трупа. Стайко Мурджев ще представи своя прочит на текстове от Камен Донев на 11 септември в Камерната зала, а на 12-и талантливата Диана Добрева ще се срещне с публиката за спектакъла „Вълци“ по Петър Делчев.

С премиера в Пловдив ще се представят и артистите от театър „София“ и театралната версия на забележителния роман „Анна Каренина“. Това представление ще закрие фестивала на 23 септември.

Ще гледаме трупите на НТ „Иван Вазов“ с „Ничия земя“, „Синята птица“ и „Лунатици“. Ще се наслади и на спектаклите на Младежкия театър, Театър 199, Сатиричния театър, Малък градски театър „Зад канала“, Театър „Българска армия“, Нов театър НДК. Ще гостуват и трупите на Хасковския и Шуменския театри и Държавния куклен театър-Варна.

Пловдив ще посрещне забележителни творци и от Украйна, Англия и Испания.

Всичко това нямаше да се случи без активната подкрепа на меценатите,  които ревностно подпомагат фестивала – козметична компания „Роза импекс“, ОББ, КЦМ, строителна компания „Маи-груп“, Атаро клима, „Димитър Маджаров“, Ондулин, „Пикселс“.

20-ата „Сцена на кръстопът“ е факт и с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив и домакина на събитието – Драматичен театър-Пловдив.

Ето и пълната програма на 20-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът“:

10 септември, събота, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

„ВЪЗВИШЕНИЕ”
По романа на Милен Русков

Драматизация: Александър Секулов и Иван Добчев
Постановка: Иван Добчев
Сценография: Ивайло Николов
Музика: Асен Аврамов
Фотограф: Георги Вачев
Костюмография: Ива Гикова
Оръжие и специални ефекти: Манол Ружинов
Участват: Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/ Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева.

Историята проследява съдбата на Гичо и Асенчо- малко бунтовници,  малко разбойници- в авантюрите им с четата на Димитър Общи преди и след обира на хазната в Арабаконак.  Тези нашенски „револуционери“ и за джоба си ще се погрижат,  но и народа ще освобождават и „возвисяват“. Който не иска с добро- с бой!  Авантюрите,  в които актьорите  Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Красимир Василев попадат, пътувайки  към свободата, ще ви разсмеят до сълзи. Надеждите им ще ви разплачат!  И накрая ще ви „Возвисят“!

11 септември, неделя, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

„ТУРБУЛЕНЦИИ” – ПРЕМИЕРА

Спектакъл на Стайко Мурджев

по текстове на Камен Донев
Музика: Петър Дундаков
Асистент режисьор: Васил Дуев
Участват: Боян Арсов, Елена Атанасова, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Мила Люцканова, Сотир Мелев, Стилиян Стоянов, Тодор Дърлянов, Тони Катабашев

Според Питър Брук за да съществува театър, са нужни само двама души и празно пространство, единият да наблюдава как другият преминава през празното пространство. Този спектакъл и работата ми по него са посветени именно на тези двама души – актьора и зрителя, в празното пространство, нищо повече, нищо по-малко.

12 септември, понеделник, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

„ВЪЛЦИ” – ПРЕМИЕРА
По „Трънски разкази” от Петър Делчев

Постановка: Диана Добрева
Драматизация: Александър Секулов
Костюми: Диана Добрева
Музика: Петя Диманова
Сценография: Петър Митев
Участват: Герасим Георгиев – Геро, Добрин Досев, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Алексей Кожухаров, Димитър Димитров, Троян Гогов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Мария Генчева, Анелия Ташева, Русалина Чапликова, Костадинка Аратлъкова, Иван Костадинов.

В спектакъла „Вълци“ по „Трънски разкази“ на Петър Делчев българинът прави опит да се споразумее и с бога, и с вълка, мъчително заменя вълчия вой с човешки думи и божие слово. Срещу този опит  стои вековната привичка словото да се приема не като познание, а като сопа; не като средство за любов, а като оръжие за отмъщение. Героите напускат безсловесния бит, за да се озоват в битие без бог, пълно единствено с хора. И това е страшно.

12 септември, понеделник, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ

„НИЧИЯ ЗЕМЯ”
По филмовия сценарий на Данис Танович

Сценична адаптация и режисура: Стоян Радев
Консултант-преводач: Нева Мичева
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Звукова картина: Стоян Радев
Фотограф и художник на плаката: Владимир Михайлов
Хореография: Татяна Соколова
Видеодизайн:  Петко Танчев
Участват: Филип Аврамов, Валери Йорданов, Йосиф Шамли, Йордан Петков, Зафир Раджаб, Лили Сучева

Данис Танович е босненски режисьор и сценарист, роден в Зеница през 1969 г. „Ничия земя“ (2001) е дебютът му в игралното кино (Танович е сценарист и режисьор на лентата), филмът печели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Кинотворбата, която се движи на границата между абсурда с балкански привкус и чистата трагедия, разказва за трима войници по време на войната в Югославия (1992 – 1995), срещнали се в окоп между двете фронтови линии, на „ничията земя“, а единият от тях лежи върху скачаща мина.

13 септември, вторник, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„РЕЙС”
от Станислав Стратиев

Сценична версия и постановка: Здравко Митков
Сценография:  Петър Митев
Музикална среда: Мартин Каров
Фотограф: Зафер Галибов
Хореография: Татяна Соколова
Видеодизайн:  Петко Танчев
Участват: Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Светломир Радев, Петър Лъджев

Изправени сме пред горчиви въпроси:

Защо пиеса, написана като езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество, е така актуална и днес?!
Защо мислим и действаме в мрачните и нечовешки клишета на тоталитаризма?
Защо тоталитаризмът е в самите нас?
Защо е така жестоко втъкан в народопсихологията ни и непрекъснато и успешно се самовъзпроизвежда като срамна национална болест?

14 септември, сряда, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР „ЗАД КАНАЛА“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„БЕЛ АМИ”
от Юрий Дачев по Ги дьо Мопасан

Режисьор: Бина Харалампиева
Сценография: Петя Стойкова
Костюми: Петя Стойкова и Елица Георгиева
Фотограф: Павел Червенков
Участват: Калин Врачански, Петър Калчев, Луиза Григорова, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Алиса Атанасова, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Атанас Чопов, Васил Банов

„Бел Ами“ проследява историята на провинциалния младеж Жорж Дюроа, който от обикновен репортер се издига до депутат, но не чрез собствените си възможности, а благодарение на външността и силата си да въздейства върху жените. Изкачването по стълбицата на общественото положение с помощта на прелъстяването и разпадът на нравите са основните мотиви, върху които е изградена творбата. Успехът и сексът – двете движещи сили в света, в който живеем.

15 септември, четвъртък, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„СИНЯТА ПТИЦА”

Феерия от Морис Метерлинк

Превод от френски:  Невена Стефанова
Режисьор: Мариус Куркинскиа
Сценография и костюми: Никола Тороманов
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Асистент сценография и костюми: Андреа Попова
Фотограф и художник на плаката: Стефан Ненков 3inSpirit
Участват: Димитър Николов, Ванеса Лу, Рени Врангова, Илиана Коджабашева, Веселин Анчев, Василена Винченцо, Валентин Ганев, Виктория Колева, Деян Ангелов, Пламен Пеев, Милена Атанасова, Албена Колева, Дарин Ангелов, Дамян Тенев, Виктор Танев, Цветомира Даскалова, Ева Данаилова, София Бобчева, Благовест Благоев, Биляна Петринска, Теодор Елмазов, Албена Ставрева, Вяра Табакова.

В навечерието на Коледа феята Берилюн навестява децата Тилтил и Митил. Тя търси Синята птица, за да излекува внучката си от странна болест – не е щастлива.

15 септември, четвъртък, 19.00 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„ПИЛЕТО”
по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, с включени текстове от филма „Великият диктатор“

Превод на пиесата: Харалампи Аничкин
Сценичен вариант и режисура: Васил Дуев
Сценография и костюми: Мира Петрова
Музика: Петя Диманова
Хореография: Стефания Георгиева
Участват: Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилиян Желязков и Ярослава Павлова.

„Пилето“ е спектакъл за приятелството и семейството, за любовта и войната, за лудостта и красотата, и най-вече за стремежа на един човек да полети свободен като птица. Историята проследява съдбата на двама приятели, които са израснали заедно, и травмите, които получават по време на участието си във война.

16 септември, петък, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

ТЕАТРАЛНА КОМПАНИЯ „ЛУСИЯ МИРАНДА“ ИСПАНИЯ ПРЕДСТАВЯ
„КАКВО ДА ПРАВИМ С БАБАТА?”
Автор Лусия Миранда

Режисьор: Лусия Миранда
Участват: Анхел Пераба, Белен де Сантяго и Лаура Сантос

Г-жа Кармен е на осемдесет и четири години и има две деца. Г-жа Кармен живее с Флорен – румънка, чието задължение е да я обслужва и къпе; защото г-жа Кармен страда от болестта на Алцхаймер. Макар Карменсита, дъщеря й, да й пее песни от детството и да й разказва случки от нейния живот, г-жа Кармен не помни нищо.

17 септември, събота, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

УЧЕБЕН ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ПРИ НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ“
КЛАС „ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ” ПРЕДСТАВЯ

„АТЕЛИЕ”
По „Зойкина квартира“ от  Михаил Булгаков

Режисьор: проф. Стефан Данаилов
Асистенти: Росица Обрешкова и  д-р Сава Драгунчев
Сценография и костюми: доц. Елена Иванова и  Ралица Русева
Участват: Евелин Костова, Бориса Сарафова, Георги Кацарски, Павел Иванов, Антъни Пенев, Тодор Беров, Валери Белев, Асен Данков, Рада Кайрякова, София Маринкова, Калоян Лулчев, Севар Иванов, Даниела Манолова, Марина Кискинова, Теодор Христов, Стефан Сърчаджиев, Божана Мановска, Ивелина Иванова.

Само авторското име е достатъчно, за да ни вкара в салона при вече професионалните актьори от класа на проф. Стефан Данаилов. С притурка от няколко второкурсници на проф. Здравко Митков. Като режисьори и двамата правят винаги цветни спектакли, а публиката остава с притаен дъх до края на спектакъла… Асистентите на проф. Данаилов – Росица Обрешкова и д-р Сава Драгунчев, ни представят динамичен спектакъл, музикално обагрен, с невероятна млада енергия, но не за сметка на изключителния професионализъм на сцената.

17 септември, събота, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ – ШУМЕН ПРЕДСТАВЯ
„ОТТУКА ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ”
Авторски вербатим спектакъл

Режисура и композиция Неда Соколовска
Сценична среда: Неда Соколовска и Диляна Асенова
Участват: Валентин Ченков, Димитър Атанасов, Мария Григорова, Милен Димитров, Стефани Лечева и Таня Алваджиева /Василия Дребова (гост)

„Оттука започва България“ е първият вербатим спектакъл у нас, реализиран с трупа на държавен театър.

18 септември, неделя, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив 

НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„ЛУНАТИЦИ”
от Кен Лудвиг

Превод: Светлана Панчева
Сценична редакция: Михаил Петров
Режисьор: Росица Обрешкова
Сценография и костюми: Елена Иванова
Музикално оформление: Росица Обрешкова
Фотограф: Елена Ненкова
Участват: Михаил Петров, Аня Пенчева, София Бобчева, Виолета Гиндева/Анна Петрова, Васил Драганов, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев

„Лунатици“ е динамична и очарователна комедия за двойка прочути навремето актьори – Джордж и Шарлът Хей, които сега са принудени да играят в градчета като Бъфълоу и на малки бедни сцени – като тази на театър „Ерлангър“.

18 септември, неделя, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН ДИМОВ“ – ХАСКОВО ПРЕДСТАВЯ
„ДУБЛЬОРИ”
от Кенан Тополян

Постановка Елин Рахнев
Участват: Димитър Атанасов, Иванка Шекерова, Мариела Топалова, Николета Малчева, Петър Влайков, Стелиян Николов, Стефан Цирков.

„Дубльорите в театъра са страдалците в изкуството.“
Кенан Тополян

19 септември, понеделник, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„ОТЕЛО”

от Уилям Шекспир

Автор: Уилям Шекспир
Режисьор: Иван Урумов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Дони – Добрин Векилов
Сценичен бой: Камен Иванов
Участват: Иван Радоев, Гергана Данданова, Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова, Десислава Касабова, Деян Георгиев, Калин Иванов, Йордан Алексиев

„Обявен още от прозорливите си съвременници за автор, който принадлежи не на една епоха, а на всички времена – определение на скъпия на похвали Бен Джонсън – през последните две столетия от Романтизма насам той все повече се утвърждава като върховна изява на човешкия дух.

20 септември, вторник, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ВАРНА ПРЕДСТАВЯ
„ПУРПУРНИЯТ  ОСТРОВ”

(Или генерална репетиция на пиесата на гражданина Жул Верн
в театъра на Генадий Панфилович –
с музика, вулканични изригвания и английски моряци
в четири действия, с пролог и епилог)
от Михаил Булгаков

Спектакъл на Теди Москов
По превода на Майя Праматарова
Сценография и костюми Свила Величкова
Музика Антони Дончев

Действащи лица:
Вера Стойкова (Генадий Панфилович – директор на театъра, той е и лорд Едуард Гленарвън)
Красимир Добрев (Василий Артурович Димогацки – писателят с псевдоним Жул Верн, той е и Кири – Куки – дворцов авантюрист)
Галин Гинев (Сава Лукич – цензор, Лики-Тики – пълководец, бял арап)
Боян Стоянов  (Ликуй Исаич – диригент, Жак Паганел – член на географското дружество, Кай – Кум – първи положителен туземец, Тохонга – гвардейски арап).

20 септември, вторник, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

НАЦИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „М. ЗАНКОВЕЦКА“ ЛВОВ, УКРАЙНА ПРЕДСТАВЯ
„Три любовни истории на Айседора Дънкан”
От Айседора Дънкан и Иля Шнайдер

Режисьор – постановчик: Народна артистка на Украйна Таисия Литвиненко
Художник-постановчик: Заслужил деятел на изкуствата на Украйна Людмила Боярская
Танци: Сергей Наенко
Асистент режисьор: Юрий Чеков
Участват: Заслужила артистка на Украйна Албина Сотникова, Заслужил артист на Украйна Ярослав Киргач

Любов и танци – именно с тези две ключови думи може да бъде охарактеризиран спектакълът „ Три любовни истории на Айседора Дънкан” по книгата на Айседора Дънкан „Моят живот” и спомените на Иля Шнайдер „Срещи с Есенин”.

21 септември, сряда, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

THE FESTIVAL PLAYERS THEATRE COMPANY

СТРАТФОРД НА ЕЙВЪН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРЕДСТАВЯ
„ХАМЛЕТ”

от Уилям Шекспир

Адаптация и режисура: Майкъл Дайър
Оригинална музика: Джони Копин
Костюмография: Франсис Холт
Сценичен бой: Джон Грийнууд
Консултант по стиха и речта: Триш Найт-Уеб
Участват: Марк Спригс, Лий Пек, Бенджамин Уей, Майкъл Дайър, Пол Милс, Джоуел Дафърн, Джони Джеймс-Джоунс.

Театралната трупа The Festival Players е основана през 1986 г. и първият ѝ спектакъл е „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир. До ден днешен The Festival Players има в репертоара си над 80 спектакъла върху Шекспирови текстове, играни из цяла Великобритания и в по-голямата част от Западна Европа. Ежегодно представя продукцията си в Белгия, Холандия, Германия и Норвегия. Базирани в родния град на най-великия драматург на всички времена The Festival Players Theatre Company редом с The Royal Shakespeare Company предлагат най-обширния арсенал от интерпретации на Шекспировите пиеси.

Артистичният директор на The Festival Players Theatre Company е актьорът Майкъл Дайър. Спектаклите им се открояват с яснота на класическия прочит на Барда, с енергията на актьорската игра и са провъзгласени за едни от основните износители на Шекспировата традиция в Европа.

За отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир The Festival Players подготвят най-високия текст в световната драматургия – „Хамлет“.

Представлението е с продължителност 90 минути и с осигурен превод на български език.

21 септември, сряда, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ” СОФИЯ  ПРЕДСТАВЯ
„ГОСПОЖИЦА ЮЛИЯ”
от Аугуст Стриндберг

Режисьор: Йосиф Сърчаджиев

Сценография: Невена Белева

Музика: Мартин Каров

Костюми: Невена Белева

Превод: Васа Ганчева

Участват: Йоана Буковска- Давидова, Калин Врачанска, Мира Върбанова.

Аристократичен дом в нощта срещу Еньовден… На този празник се берат цветя и билки, и треви, на които се приписва магическа сила. Баячки и знахарки забъркват отвари за здраве, за късмет, за прогонване на злите духове… но най-вече за любов.

Въздухът трепти от пареща възбуда, от сладостни, но и опасни страсти. Всички в скандинавското имение празнуват. Лакеят Жан и готвачката Кристин са в кухнята. Жан е обещал следващия танц на Кристин. Но в този момент госпожица Юлия, дъщерята на господаря, нахлува в приповдигнато настроение и отвежда слугата със себе си. Така започва историята на гениалния Огуст Стриндберг. А когато към нейния край се съмне, нищо повече няма да бъде каквото е било…

22 септември, събота, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив

НОВ ТЕАТЪР НДК ПРЕДСТАВЯ
„ЧЕТИРИ”
по „Квартет” на Роналд Харвуд

Режисьор: Ивайло Христов
Сценография и костюми: Мариана Янева
Превод: Харалампи Аничкин
Участват: Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев.

„ЧЕТИРИ“ е спектакъл за младостта, извън обективните бръчки, за ценния миг, който утре може да е невъзможен, за празника живот. Това е пиеса, която разказва за четирима пенсионирани световноизвестни оперни певци, живеещи по една или друга причина в старчески дом, където търсят спокойствието и възможността да се влюбват в света около себе си, всеки ден по различен начин. Тук ще се срещнете с педантичния и изряден Редж, веселия и умен Уилф, волната и добросърдечна Сиси и изтънчената и загадъчна Джийн.

23 септември, петък, 19.00 часа, Голяма сцена на Драматичен театър Пловдив

ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

Театър „СОФИЯ“ ПРЕДСТАВЯ
„АННА КАРЕНИНА” – ПРЕМИЕРА

По романа на  Л. Н. Толстой

Драматизация и режисура: Николай Поляков
Сценография и костюми: Марина Райчинова
Оригинална музика и изпълнение: Христо Йоцов
С участието на: Белослава – вокал, и Михаил Йосифов – флюгелхорн
Хореограф: Анна Пампулова
Асистент-режисьор: Юлиян Малинов
Видео: Димитър Сарджев
Участват: Силвия Петкова/София Маринкова, Юли Малинов, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Юлиян Рачков, Мила Банчева, Антон Григоров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Михаил Милчев, Ириней Константинов, Лора Мутишева и др.

„АННА КАРЕНИНА“ – ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

„Много е писано и казано за „Анна Каренина“ на Лев Толстой. От дълбока семейна драма до народна метафизична сага; от енциклопедия на руския живот до първия роман на символизма; а руският писател, есеист и изкуствовед Дмитрий Биков съвсем не е единственият, който го нарича политически роман.

Съпътстваща програма:

8 септември, четвъртък, 20. 00 часа, стълбите на „Каменица“

Драматичен театър „ Рачо Стоянов” Габрово ПРЕДСТАВЯ
„Духът на Кармен” – пластична улична шоу програма
Режисьор-постановчик:  Доц. Александра Хонг
Хореографи: Ясен Попов и Яцек Янков
Участват: Магдалена Славчева, Димо Димов, Петко Петков, Ангел Калев, Велислава Маринкова, Надежда Петкова, Елизабет Попова и Даниел Тотов

11 септември, неделя, 18.00 часа, Горно фоайе на Драматичен театър – Пловдив

Представяне книгата на Пенка Калинкова „20 години Сцена на кръстопът”
Представя доц. Владимир Янев

12-23 септември, фоайетата на Драматичен театър – Пловдив

Изложба, посветена на 400 г. от смъртта на Шекспир
Куратор д-р Сава Драгунчев
Със съдействието на Британския съвет

12 септември, понеделник, 10.30 часа, хотел „Лайпциг“

Кръгла маса
„Алтернативни източници за финансиране в областта на
културата: проблеми и възможности“
Модератор и водещ: Красимира Филипова, театровед
Участници:
Д-р Диана Андреева – основен доклад
Гергана Димитрова – доклад „Проблеми и възможности при финансирането на неинституционалния свободен творчески сектор“
д-р Георги Владимиров – доклад „Проблеми и необходимост от промени в Закона за меценатството в контекста на практиките по прилагането му“
Веселин Димов – председател на Асоциацията на независимия театър
Владия Михайлова – визуални изкуства
Вили Прагер – танцово изкуство, доц. д-р Ани Бурова – литература
Иван Попйорданов – член на УС на НФ „Култура“, Васил Димитров – председател на УС на Българската фестивална асоциация, Мария Русева – изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация, Атанас Маев – продуцент, Лили Грънчарова – продуцент и др.

13 септември, вторник, 18.00 часа, фоайе Камерна сцена на Драматичен театър- Пловдив

Представяне книгата на Димитър Пампулов „Моят Пловдив. Брулени години”
Представя Емилия Каменова

14 септември, сряда, 18.00 часа, Камерна сцена на Драматичен театър – Пловдив

Представяне книгата на Спас Гърневски „Право на последна дума”
Представя Начо Христосков.

14 септември, сряда, 21.00 часа, Двора на театъра

Концерт Shekerova life bend
„ЧАРЛСТОН“ назад в 60-те

16 септември, петък, 19.00 часа, Горно фоайе на Драматичен театър – Пловдив

Представяне книгата на Къна Бойчева „Български възрожденски театрали”
Представя Младен Влашки.

16 септември, петък, 21.00 часа, Двора на театъра

„Горчиво-сладка тъга”

концерт с участието на

МИРОСЛАВА КАЦАРОВА – вокал
Мирослав Турийски – пиано
Веселин Веселинов Еко – бас
Христо Йоцов – барабани.

19 септември, петък, 19.30 часа, Камерна сцена на Драматичен театър -Пловдив

ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО” – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ
„ОНОВА НЕЩО”
Ателие
По Йордан Радичков

 

 

 

 

Идея, концепция и водещи: Маргарита Младенова и Иван Добчев
Участват: Лилия Гелева, Васил Дуев, Весела Бабинова, Ивайло Драгиев, Каталин Старейшинска, Елена Димитрова, Маргита Гошева, Мая Бежанска и др.

20 септември, вторник, 21.00 часа, Двора на театъра

„Есенен акорд” – суинг концерт с участието на
The scarlet sisters и танцова формация Линди хоп

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име