Живописен пленер „Mil&Co“ остави след себе си красиви картини и отлично настроение /снимки/

0
2923

Гостоприемните собственици на „Вила Юстина“ в село Устина бяха домакини на първия Международен живописен пленер на творци, свързани чрез името си. Пленерът „Mil&Co“ събра заедно хора,  чиито съдби са под  закодираната сила на „Mil&Co“. Зад славянския корен „мил“, който влиза в състава на много  от популярните днес имена Милен, Милка, Милко, Милена, Милан и техните производни стои красиво  послание – Обичен, Добър, Мил. И наистина, тези дни в село Устина се бяха събрали добри и мили хора, които демонстрираха своя талант. В пленера  взеха участие художници и поети като Милко Христов – Лом, Милка Юдова – Варна, Людмил Веселинов – Перник, Милко Тодоров – Троян, Милко Матеев – Варна, Милена Йорданова – Ямбол, Милена Мишева – Пловдив, Милена Белчева – Варна, сръбкинята  Милкица Пеулич, Милан Келеува от Хърватска и със специалното дистанционно участие на Милко Диков, Милен Сиромашки, Людмил Методиев, Милена Вълчева и Милко Божков. А мястото съвсем не бе избрано случайно, защото творците бяха гости на изключително гостоприемния домакин Милко Цветков – собственик на винарската изба.

През тези няколко дни, художниците бяха организирали своите творчески ателиета на върха на шатото, разположено в село Устина, сред зеленото очарование на Родопите. Творците бяха разпънали стативите си на зелената морава и се зареждаха от природната сила. А красотата и магнетичността на мястото сякаш са създадени именно за да провокират креативността на хората с тънка чувствителност. Бялата кула, която сякаш наднича над лозята, се превърна и в удобно „убежище“ за един от художниците, които прекара нощите си на открито под звездите, за да попие максимално количество от енергията и магията на природата.IMG_7611

Идеята да събере заедно хора,  чиито съдби са под  закодираната сила на „МИЛ“ за първи път хрумва на поета Милко Христов, който през 2014 г. събира в алманаха  „Made in Mil&Co“  стихове от 14 поети Мил-ковци от България, Сърбия и Хърватска.  Милко Христов е основен двигател и на пленера, който се състоя във винарска изба „Вила Юстина“ от 12 до 16 август. Милко признава, че не е професионален художник, но рисуването го зарежда с много енергия и настроение, което личи и от картините му. Той бе вдъхновен от животните във фермата на „Вила Юстина“ и беше нарисувал запазения знак на избата – петела и козел, който пък е символ на стопанството, в което се отглеждат козички от уникалната порода „боер“.

Сред чуждестранните участници се отличаваха творбите на хърватина Милан Келеува. Провокиран от приятните емоции той беше сътворил три прекрасни абстрактни картини, в които се долавяше еротичното излъчване на жената, потънала в блажено удоволствие с чаша вино. Ефектни бяха и пейзажите на сръбската художничка Милкица Пеулич, а варненецът Милко Матеев беше създал две прекрасни платна с противоположно внушение – мъж с чадър в есенен дъждовен ден и плашило, окъпано от силната светлина на жаркото лятно слънце. Людмил Веселинов от Перник представи един запомнящ се триптих. Трите платна, сложени едно до друго,  представляваха общ пейзаж, който изобразява внушителната гледка, разкриваща се от върха на шатото. Милко Тодоров от Троян, който рисуваше едновременно картините си, също демонстрира завидно майсторство. Прекрасната поетеса от Варна Милена Белчева доказа, че талантливите хора могат да се изявяват в много направления, като представи великолепни живописни платна, нестандартна арт инсталация и посвети поема на домакина. Милена Йорданова, която също е поетеса, подари на домакините своята книжка със стихове и две прекрасни малки картини. Пловдивският „отбор на Мил-ковците“ беше представен достойно от художничката Милена Мишева. В типичния си ефирен стил тя беше нарисувала любимото на собственика на Винарска изба „Вила Юстина“ дърво облепиха, което се отглежда там и което, освен че е много красиво, притежава и изключителни лечебни свойства. Фотографът Милка Юдова беше неотлъчно до участниците и ще направи каталог и Фотоалбум, спомен от пленера. Дистанционно участваха и няколко художника, които макар да нямаха възможност да присъстват лично и да се докоснат до зареждащата атмосфера във „Вила Юстина“, бяха подготвили прекрасни картини. Милен Сиромашки се представи с атрактивна фигурална композиция, от която се носеше африкански полъх, а известният наш карикатурист Милко Диков се представи с няколко шаржа. Запомнящо се беше участието на големия художник Милко Божков, който освен, че подари запазения знак на пленера, предостави за участие в изложбата една великолепна графика.

Картините бяха изложена на импровизиран заключителен вернисаж в дегустационната зала на „Вила Юстина“, а отличното настроение на участниците беше допълнено от искрящото в чашите вино на „Вила Юстина“ и вкусната вечеря, подготвена специално за събитието от щеф готвача. Менюто включваше салата, предястие от зелени чушки с крем от фасул и задушено телешко филе в специален сос.

Всички картини, нарисувани по време на първия живописен пленер „Mil&Co“, ще бъдат предоставени за благотворителна цел от домакина на проявата Милко Цветков. Творбите от пленера ще бъдат изложени през есента в Пловдив, след което на картините ще могат да се радват и любителите на изкуството в София и Велико Търново, а платната вероятно ще пътуват и за град Ниш в Сърбия.14018023_10206967708540496_1112692503_n

Първият живописен пленер „Mil&Co“ завърши, но всички бяха единодушни, че проявата ще се състои и през следващите години. Художниците, очаровани от гостоприемството на домакините от „Вила Юстина“, си обещаха да се завръщат тук отново и отново, и да създават своите картини сред природни красоти и силни емоции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име