„Селският футуризъм“ превзе село Старо Железаре (снимки)

0
2738

Благодарение на ентусиазма и креативното мислена на Венци и Катаржина Пирянкови, село Старо Железаре се прочу не само в пределите на България, но влезе и в новинарските емисии на много европейски държави.

За трета поредна година творческият тандем откри летен арт-сезон в подножието на Средна гора. Един от ключовите моменти тазгодишното издание на фестивала бе хепънинга, които постави акцент на „Селския футуризъм“.

Акцията се проведе под формата на революционна манифестация-поход на изкуството. Шествието, в което се включиха младите художници, участници в школата на Пирянкови, местни жители и множество гости, започна от къщата на домакините и завърши пред кметството. Там бяха развети знамена и транспаранти, агитиращи за нов по-прекрасен свят, основан на възраждане на авангардното изкуство. „ИСТИНСКИЯТ АВАНГАРД СЕ РАЖДА НА СЕЛО!“, „СЕЛОТО Е ИЗВОР НА ПРОГРЕСИВНИ ИДЕИ!“, „ДА ЖИВЕЕ СВЕТОВНОТО СЕЛСКО ИЗКУСТВО – РЕШАВАЩ ФАКТОР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО!“, „СЕЛСКИЯТ ФУТУРИЗМ ПРИСТИГА!“, „В ГРАДА ЧОВЕК ЕКСПЛОАТИРА ЧОВЕКА, А В СЕЛОТО Е ТОЧНО ОБРАТНО!“, „ГРАЖДАНИ! БЪДЕТE ГОТОВИ ЗА СЕЛСКИТЕ АВАНГАРДИСТИ!“, „ ВСЕКИ ВАКСИНИРАН СЕЛСКИ АРТИСТ – СТЪЛБ В СТРОЕЖА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!“, „ ДА ИЗДИГНЕМ ИЗКУСТВОТО НА ПО-ВИСОКО РАВНИЩЕ!“, „СЕЛСКИЯТ АВАНГАРД  Е НЕИЗБЕЖЕН!“, „АРТИСТИ НА БАРИКАДИТЕ!“, „СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ Е ИЗВОР НА ПРОГРЕСИВНИ ИДЕИ!“, „ВСИЧКИ АРТИСТИ НА СЕЛО!“, са само част от полу-шеговитите призиви и концептуални лозунги-послания на „МАНИФЕСТА НА СЕЛСКИЯ АВАНГАРД“ , които развиват визията на организаторите за по-добро бъдеще, изградено върху незаменимата енергия на младите хора.

„В началото на 20 век местните партизани са имали идеята да променят съдбата на жителите. Сега ние артистите, във времето на мир и достатък но когато селото постепенно изчезва и умира, искаме да дадем импулс за сазбуждане и нов живот, за красиво бъдеще, за неограничен потенциал на „СЕЛСКИЯ ФУТУРИЗМ!“. Това е главната идея и цел на стенописите, на хепънингите и революционните манифестации. Идвайки във селото, вие ще срещнете лозунгите с нашите идеи. Това за нас е един абсурден дадаистичен проект, но пък точно заради това, той е невероятно интересен и ангажиращ.
Общо взето идеята продължава проекта, заложен преди три години с тема: „Обновяване на българското село/ Изкуство за социална промяна”. Целият проект е популярен под названието: „Село на Индивидуалности”. Целта ни е да се предаде нов смисъл на терминът „СЕЛСКО ИЗКУСТВО”, разкриват идеята си организаторите Венци и Катаржина Пирянкови.

От няколко години насам, двамата канят през лятото млади творци от Полша, които цял месец пребивават в подбалканското село, за да рисуват по дуварите. Ключов елемент е международният, полско-български акцент. Стенописите/мурали/ по стените на селото са създадени от поляци, ученици от Школата по рисуване „Венци” в Познан, под ръководството на Катажина и Венци Пирянкови. Не без значение е и връзката с Артистичния Университет в Познан, тъй като повече от 90% от артистите, участващи в проекта са студенти там. Младите художници пристигат в България след тежък кастинг, който се провежда  лично от Венци Пирянков, техен преподавател в академията във Варшава. Пребивавайки в артистичната база на Пирянкови, те се запознават със спецификата и характера на малката селска общност, създавайки артистичен коментар на новите си усещания.

Тази година, през целия месец юли студентите рисуваха по дуварите на къщите и реализираха финалната фаза с фестивала „Отворено село/Селски авангард“.
„Стенописите“ в Старо Железаре представят местните жители и международни герои, известни личности свързани с местни мотиви пресъздаващи характера на селото. Тук, арсеналът от индивидуалности е неограничен. През тази година бяха увековечени и новите световни лидери Доналд Тръмп и Емануел Макрон в компанията на съпругите си. Бе отдадена почит и на тези, които си отидоха от нас наскоро: Леонард Коен, Джордж Майкъл. От българите, своето място заемат актьорът Георги Парцалев и иконата на българската естрадна музика Лили Иванова. Появиха се и незабравимите идоли на полското авангардно изкуство: Катажина Корбо, Владислав Стжемински, Виткаций.
Село Старо Железаре отново се доказа като истински арт-център, в който се стичат хора от всички краища на страната, за да видят графитите, а местните жители гордо ги развеждат из селото и разказват личните си истории и подбудите, накарали ги да изрисуват къщите си именно с този или онзи известен персонаж. Хората тук не крият носталгията си към отминалите времена, когато селото се е развивало и е било сред богатите в района. Днес, преобладаващото население в Старо Железаре е на възраст над средната, но след като в последните години се разчу за проекта, все повече млади хора изявяват желание да пристигнат в летните месеци и да работят в името на каузата.

Продължавайки революционните традиции на Старо Железаре, тази година Пирянкови залагат на авангардния проект за създаване на център за съвременно новаторско изкуство.Идеята им е да превърнат селото в притегателен център за младите хора с отношение към изкуството, които да се завърнат и за реализират тук мечтите си.

Предишна Статия„Хамлет“ под открито небе в Паталеница
Следваща СтатияЛятна фолклорна фиеста отново завладя Пловдив (снимки, видео)
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име