Лятна фолклорна фиеста отново завладя Пловдив (снимки, видео)

0
2095

За 23-ти път Градът под тепетата се превърна в пъстроцветно сборище на фолклорни състави от различни държави, който забавляват пловдивчани и гостите на града с традиционните си танци.

Тази година в Международния фолклорен фестивал участват танцьори от Армения, Бразилия, Грузия, Испания, Йордания, Косово, Чили и Черна Гора. В програмата участват и пловдивските формации – Фолклорен ансамбъл „Седенчица“, Детска танцувална школа „Тракия“ и Фолклорен ансамбъл „Дилянка“, който отбелязва с юбилеен концерт  25-години от създаването си и 40 години творческа дейност на Мария  Кьосева – основател и художествен ръководител на ансамбъла и до днес.

Форумът бе открит вчера, с пъстро дефиле на участниците, което тръгна в 17.30 часа от дом „Левски”, за да „акостира“ на сцената на пл.”Стефан Стамболов”, а от 20.00 часа на Античния театър са официалните вечерни представяния на участниците.

Танцовият  ансамбъл „Атинати“ от Грузия, с художествен ръководител Нази Девадзе, представя пред пловдивската публика традиционния рибарски танц „Лазури“, женски и сватбени танци, военен танц, както и най-новия танц на трупата „Стари картини от Тбилиси“ – танц създаден по мотиви от началото на миналия век.

Горещите бразилци от трупата на Бале Фолклорико Оригенс, с художествен ръководител Джанис Андрея Фингер Модингер, разпалиха горещи страсти с огнените си танци. Репертоарът включва танци от всички региони на страната, като преминава от Гаучо танците на Юга до Самбата на Рио де Жанейро.

Фолклорният състав от Петра – Йордания, с ръководител Абдел Монем Йомоха Абухилалех, придобива голяма известност още от създаването си през 1994 г. Репертоарът на ансамбъла е изключително богат и включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц Дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури.

Косовският Национален ансамбъл за песни и танци „Шота“, с ръководител Шефкет Гьочай е един от най-старите културни институти в Косово. Програмата му включва разнообразни фолклорни песни, танци и автентична обредност, като преобладаващи са албанските песни и танци. Характерни за трупата са оригиналните костюми и екзотичните хореографски решения.

Фондация „Звартноц Възраждане“ от Армения, с ръководител Сузана Багдасарян е създадена през 2011 г. с цел запазване и популяризиране на арменската култура. Групата изпълнява традиционна арменска музика, песни и танци и е гастролирала в държави от Руската федерация и Близкия изток, сред които Египет, Израел, Палестина, Йордания.

Чилийският Балет Фолклорико Универсидад Аустрал де Чиле, с ръководител професор Хулио Марианхел Толедо има 35 годишна история и завидно национално и международно признание. Той има две основни цели – да представя автентичния чилийски фолклор в различни райони на страната и света, както и да бъде своеобразна емблема на Университета на националната и международна сцена. Богатият репертоар на трупата включва социални и традиционни танци, както и чилийска и латиноамериканска музика.

Черна Гора се представя с Културно-художествено дружество „Захумлйе“, с ръководител Войслав Кривокапич. Танците и песните в програмата на ансамбъл „Захумлйе” са от всички фолклорни области на Черна гора, като се открояват „Врсута”, игри от околностите на Бока Которска, както и танци от югоизточна и централна Сърбия и много други.

Испания участва с Баски танцов състав „Аурцака“, с ръководител Мирен Изаскун Салазар Апаолаза. „Аурцака“ представя баски танци от различни региони, както и техни модерни адаптации, но превес имат танците от Гипуцкоа.

България е представена от Фолклорен танцов състав „Дилянка“, с ръководител Мария Кьосева. В репертоара на“Дилянка“са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и разнообразната динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина.

Освен концертите в Пловдив, прояви и дефилета има и в други райони на областта. Ансамблите от Армения, Черна гора и Йордания изнасят концерт в град Хисаря, в гр. Пещера ще се представят колективите от Испания, Чили, Косово, Бразилия, Армения и Йордания.

Церемонията по официалното закриване на фестивала е на 5 август в 20 часа на Античния театър, където ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Предишна Статия„Селският футуризъм“ превзе село Старо Железаре (снимки)
Следваща СтатияВеличествената китайска теракотена армия на гости в Дрезден
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име