Стефан Командарев: „Дълбоко вярвам в това, че киното може да променя съдби, може да променя светове“ /аудио/

0
1846

Стефан Командарев е един от родните режисьори, които вярвам, че ще оставят следа в историята на българската кинематография. Самият той не крие, че преди да се впусне в режисьорското поприще, е завършил медицина в Медицинската академия. След това решава, че неговата съдба ще е свързана с киното и се дипломира в специалността кино и тв режисура в Нов български университет. Явно това е едно изключително добро решение, защото само след няколко години неговият филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ попада в краткия списък с номинации  за наградата „Оскар“ в категория „Най-добър чуждоезичен филм“, а през 2015 г. „Съдилището“ беше българското предложение в същата категория на американските филмови награди. Командарев се доказва като голям режисьор и в документалното кино, а изключително човешкият и истински разтърсващ филм „От признателните потомци“, бе отличен с награда на фестивала за документално и анимационно кино „Златен Ритон“ през 2017 година.

В момента по кината у нас върви най-новият му филм „Посоки“,  който пожъна огромен успех и в киносалоните в Европа. Той бе селектиран и в програмата „Особен поглед“ на международния филмов в Кан, където десетки зрители го аплодираха на крака.

Снимка: facebook.com/pg/posoki.direction

Стефан Командарев и част от актьорите, участвали в „Посоки“ посетиха и Града под тепетата, за да се срещнат и разговарят с пловдивските си почитатели.

Филмът „Посоки“ е изключително радушно приет от зрителите в страната, защото разказва истории, взети от „живия живот“. Успехът на филма се базира на честността и правдивия поглед, който не спестява нищо, не украсява, но и не преекспонира действителността.  „Посоки“ е един откровен поглед върху живота, който ни дава шанса да видим реалността от дистанцията, която може и трябва да ни донесе позитивната промяна.

По време на срещата, Командарев и неговият екип разказаха много интересни и забавни случки от снимачния процес на филма, разказващ шест истории на различни като типажи таксиметрови шофьори. Режисьорът сподели, че идеята се е родила, след като една вечер той се е прибирал в къщи с такси, шофирано от човек, който в ежедневието си работи като професор по ядрена физика в БАН. Тази провокация го е накарала да започне да проучва хората, които изкарват хляба си карайки такси и да надникне в техните, колкото необикновени, толкова и реални съществуващи съдби. И, за да бъде разказът му максимално естествен и честен, при писането на историята, той и сценаристът на филма Симеон Венциславов използват консултанти, които са реални таксиметрови шофьори . Разбира се и първите зрители, които са били поканени на премиерното представление на филма „Посоки“ в София, са таксиметрови шофьори. Всички сюжети от филмовите новели, с изключение само на една история, която е по разказ на Чехов, са истински

Аз не вярвам в революциите, които променят всичко за една нощ. Аз вярвам във всекидневните малки стъпки, в това  да промениш нещо в себе си, защото тва ще повлияе трайно на близките ти. Те пък ще повлияят на техните приятели…Защото това са нещата, които променят света много по-бавно, но много по-трайно…И смисълът на филма, според хората, с които го направихме, е да направим тази първа крачка към някаква позитивна промяна. Защото аз смятам, че във всяка промяна има една много важна първа стъпка. А именно, да си дадем сметка за ситуацията, в която живеем… Да, оптимист съм!…Защото нещата зависят от нас самите. Дълбоко вярвам в това, че киното може да променя съдби, може да променя светове!“, казва Стефан Командарев, който не крие, че негов кумир е режисьорът Кен Лоуч.

Какво още сподели Стефан Командарев с почитателите си в Пловдив можете да чуете в прикачения звуков файл:

Герасим Георгиев – Геро също присъстваше на срещата в Пловдив. В типичния си шеговит тон той  разказа куриозни случки от снимачния период. Един от най-забавните моменти по време на снимките е бил, когато неговият герой трябва да умре в таксито след нелеп инцидент, но в същия момент истински шофьор на такси спира, за да му окаже помощ…което естествено обърква и снимките.

Можете да чуете разказа на Геро в прикачения файл:

И, ако тези истории са провокирали интереса ви към филма „Посоки“, можете да го гледате в кино „Лъки Синема“

Предишна СтатияГалерия 28 открива сезона на изложбите
Следваща СтатияЗахари Бахаров впечатлява с ролята на Бае Славе
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име