В кабинета на Здравко Димитров, Тед Кочев разбра истинския адрес, на който е роден баща му

0
2064

Областният управител Здравко Димитров посрещна в кабинета си легендарния режисьор Тед Кочев. Роденият в Торонто, Канада преди почти 85 години режисьор с български корени, прие с огромно удоволствие поканата на  губернатора на Област Пловдив.

Бащата на режисьора е роден в Пловдив и днес на церемония в общината, Кочев получи българската си лична карта. Оказа се обаче, че адресът, който е отбелязан в документа не е точен. Докато траеше срещата с областния управител се получи съобщение от Джонатан, племенник на режисьора, който издирва фамилната история и прави родословно дърво. Той потвърди, че улицата на която е живяло семейството Цочеви (както е била българската им фамилия) не е „Капитан Райчо“, а „Драган Манчов“ №3. Холивудската легенда беше много развълнуван и пожела веднага да отиде да види родната къща на баща си, която съществува и в момента.

Срещата, на която присъстваха съпругата на режисьора Лийфън Чънг, бивша гимнастичка, ученичка на Нешка Робева и основателят на „София филм фест“ Стефан Китанов, премина в изключително приятелски тон. Известният режисьор разказа интересни истории за фамилията си и дори изтананика части от македонска песен, която му е пяла в детството неговата майка. Кръщелните имена на Тед Кочев са Величко Тодоров Костадинов Цочев. Той разказа, как властите в Канада буквално са „кръстили“ баща му. Когато е пристигнал с емигрантския кораб на канадски земя и е казал името си Цочев, чиновникът от паспортната служба не успял да изговори името и го записал като Кочев. Дядото на Кочев е Костадин Цочев, виден български архитект, по чиито проекти са построени много емблематични обществени сгради в България.

Режисьорът беше изключително развълнуван от подаръците, които получи при визитата си при областния управител.

Най-добрия пловдивски хроникьор Мимо Райчев го дари с „Пловдивски алманах” в който са събрани по години, месеци и дати, събитията в Пловдив през последните 100 години. Оказа се, че една от старите снимки дори е запечатала бащината къща, където са живели семейство Цочеви в началото на миналия век. Режисьорът беше впечатлен и от сборниците „Пловдив завинаги” и „Филипопол“- албумът с 3D възстановки, които визуализират величието на емблематичните сгради и съоръжения на Пловдив от античността.

В края на срещата Областният управител подари на госта реплика на златната маска на одриския цар Терес.

Тед Кочев беше много впечатлен от гостоприемството, което получи в областната управа и обеща, че с удоволствие ще се върне отново.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име