Валя Балканска  пее за промоцията на първия албум на носителката на GRAND PRIX Антония Маркова

0
1967

Младата пловдивска певица Антония Маркова, носителка на  осем от най-престижните музикални награди GRAND PRIX, издаде първия си самостоятелен албум. Промоцията на албума “ Как ще те обичам” ще се състои на 31 март от 19.30 часа в клуб STAGE 51, вход безплатен . Ще имате възможност да се докоснете и до космическия глас на Валя Балканска, която идва специално, за да подкрепи младата си колежка. „Каня Ви да съпреживеем заедно емоциите, които бушуват в мен, както и да споделя безкрайната си радост, че космическият глас на България – Валя Балканска ще бъде моя подкрепа в този специален момент“, казва Антония Маркова.

Антония Маркова е изключително популярна зад граница, защото само през последната година печели най-голямото отличие GRAN PRIX  на музикални фестивали в Македония, Молдова, Малта, Румъния, Турция и Литва.

„През годините много хора написаха за мен прекрасни песни, всяка от които със собствена история. Исках да ги събера в едно и да обобщя направеното до момента. Това е моето творчество, от първата ми авторска песен, до най-новите ми готови проекти (само индивидуални песни без дуети и групови проекти ). Песните в албума са създадени с помощта едни от най-популярните имена в създаването на българска музика. В албума има 15 авторски песни и превърналата се в емблема за мен песен на Ищар HORSHAT HAI CALIPTUS, с която превзех много върхове по пътя към успеха. Песента е кавър с откупени права за изпълнение и издаване в албум“, споделя Антония Маркова.

Покрай заглавната песен на албума „Как ще те обичам” има забавна история. Текстът е едно забравено любовно послание, открито в джоба на престилката на медицинска сестра.

Как искам да съм цвете в пролетта,

Косата ти гальовно да закача.

До теб ще бъда и в старостта.

Поискай само и ще те обичам!

Красивото признание се превръща в прекрасна песен, изпята Антония Маркова.  Песента е по музика и аранжимент на Димитър Гетов (композитор на „ Черно и бяло” – на Георги Христов) и текст на Петя Пашева.

През 2013 година Антония Маркова реализира първия си  самостоятелен концерт, който е с благотворителна цел. Тя има видеоклипове към песните „Върни ме“ (Дийпзоун) и „Готов ли си” (Красимир Гюлмезов- дует „Шик”).

„Как ще те обичам“ е албум пълен със стойностни песни и много истинска музика.

Творческа биография на Антония Маркова:

Антония Маркова е българска поп певица, родена на 9 юли 1985г. в град Пловдив. Любовта й към музиката се заражда още от ранно детство и тя мечтае да се качи на музикалната сцена. С благословията на своите родители започва да се занимава с пеене като солист на детския хор „Калпазански рай”. Паралелно с обучението си в училище тя посещава уроци по музика и първата й самостоятелна сценична изява е едва на 7-годишна възраст. С годините любовта и стремежът към сцената се засилват, и тя започва да участва на всички престижни национални и редица международни конкурси за млади изпълнители, от които се завръща като победител и носител на най-високите отличия. Изучава поп и джаз пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, паралелно, с което завършва и вишето си образование в УХТ – гр. Пловдив в степен магистър като инженер – технолог в две специалности – технология на виното  и  технология на млечните продукти с обучение на френски език.

През 2003г. Антония Маркова става носител на Голямата награда на първото издание на френския фестивал „Златен ключ“ на Alliance française, което й дава възможността да представи България на конкурса за френска песен „Soirée de la chanson française”, гр. Сплит, Хърватска. Изключителен успех за Антония Маркова е нейното участие на фестивала „Бургас и морето“ 2007г., където тя печели сърцата на публиката и става носител на  Голямата награда за изпълнител. Носител е и на наградата за дебют от фестивала „София пее”. Печелила е и наградата на БНР за продуциране на песен и е пяла с Биг бенда на БНР.

Антония Маркова е позната на българската публика и от телевизионните риалити формати „Мюзик айдъл“ и „Гласът на България“, където оставя трайна следа с  уникалното си изпълнение на песента от репертоара на Ищар „Horshat hai caliptus”, която й е носила и безброй други отличия. Други навярно я помнят и като водеща на музикалните предавания “ Хит минус едно“ на БНТ (което също е печелила и като изпълнител) и „1 от 5“ на телевизия София Кабел, в които има честта да работи с режисьорката Ласка Минчева.

Световно признание за Антония Маркова е участието й в музикалния конкурс на AVON VOICES, където тя успява да достигне полуфиналите в Париж, избрана измежду 9000 изпълнители от цял свят и където тя, заедно с останалите полуфиналисти получават професионални съвети от един от продуцентите на Кристина Агилера.

Пяла е в страни като: Италия, Русия, Украйна, Франция, Хърватска, Македония , Босна и Херцеговина, Молдова, Гърция, Турция, Малта, Румъния, Литва

Изключително важна роля за нейното музикално развитие изиграва срещата й с българския композитор Димитър Гетов и от 2008г. Антония Маркова е част от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. През 2009г. Димитър Гетов създава специално за нея песента  „Как ще те обичам”, чието заглавие носи и първият компакт диск на младата певица. До момента Антония Маркова има над 20 авторски песни, писани за нея от едни от най- големите имена в българската музика, като част от тях са  проекти заедно с други певци от българската сцена.

Пяла е на една сцена съвместно с изпълнители като Лили Иванова, Георги Христов, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Ваня Костова.

На 20 юни 2013г. Антония Маркова реализира първия си самостоятелен концерт -спектакъл, който преминава с небивал успех, а за място на събитието  избира  родния си град Пловдив. Средствата от този концерт тя дарява за благотворителна кауза в помощ на дом за деца  в неравностойно положение.

През 2014г. Антония Маркова стартира годината с нов, модерен проект – нейното първо видео, което е към  песента „Върни ме”, създадена специално за нея от Deep Zone Project. Режисьор на видеото е Васил Стефанов. Песента има и английска версия и носи заглавието „Deep Inside“.

Само няколко месеца след това пуска и второто си видео. Сингълът носи заглавието “Готов ли си“ и е по музика и аранжимент на Красимир Гюлмезов .

Запазила своя борбен дух от малка, Антония Маркова продължава и до днес да доказва себе си и таланта си не само на българската музикална сцена, но и зад граница, прославяйки както своето име, така и на Родината си. През последните две години тя става носител на многобройни награди от международни конкурси за поп музика в редица страни: Франция, Италия, Русия, Украйна, Хърватска, Македония , Босна и Херцеговина, Молдова, Гърция, Турция, Малта, Румъния, Литва.

Награждавана е лично от бившия украински президент Леонид Кучма с престижното първо място на музикалния фестивал „ Доля” в Киев. Участвала е и в Българската Евровизия .

Представйки българския талант зад граница, Антония  Маркова печели в  рамките само на една година 8 поредни най – високи отличия- ГРАН ПРИ:

– GRAND PRIX- Скопие, Македония

– GRAND PRIX- Кишинев, Молдова

– GRAND PRIX- Малта

– GRAND PRIX- Гура Хуморулюи,Румъния

– GRAND PRIX за уникален глас- Констанца, Румъния

– GRAND PRIX- Анталия, Турция

– GRAND PRIX SKOPIE- Скопие, Македония

– GRAND PRIX-  в категорията  „Песен в памет на Уитни Хюстън”- Каунас, Литва.

Като резултат от всички тези постижения, през ноември 2015г. Антония Маркова получава наградата на Министъра на отбраната ОРДЕН ЗА ЗАСЛУГИ за постигнати високи творчески резултати и принос към  българската култура и националната идентичност, както и за издигане на престижа на Националната гвардейска част и Българската армия във връзка с 1- ви ноември – Ден на народните будители.

От началото на годината  (2016г. ) до сега Антония има вече зад гърба си две музикални турнета- Германия и Англия. В Германия тя бе част от 16-тото издание на Световния музикален парад на духовите оркестри, като пя в огромни арени – от 4000 до 16 000 човека публика, в общо 9 немски града. Там тя бе на една сцена с беквокалиста на Селин Дион – екзотичния Карл Елис. На сцената в Триер, точно на 14-ти февруари тя бе специална част от една романтична изненада- годеж на млада двойка от молдовския духов оркестър, като изпя песента от репертоара на Уитни Хюстън „ I will always love you’’ , а в замяна влюбените поканиха Антония и водещия на музикалния парад- Бьорн Герман за кумове на тяхната сватба в Молдова.

В Англия, Антония бе водеща и пя на тържествения концерт по случай 3-ти март, организиран от фондация „ Божествени български ритми” и ББР телевизия (  първа българска он лайн телевизия в Лондон) и бе част от програмата на българския културен институт в Лондон.  В Лондон , Антония бе на една сцена с  космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев и изпя заедно с нея песента „ Хубава си моя горо” , като разплакаха препълнената зала на Милфилд театър. Освен тези приятни преживявания, Антония засне два видеоклипа в Лондон.

Но най-голямата награда за Антония Маркова е любовта на нейните верни почитатели и публиката. Бъдещите творчески изненади и ангажименти на талантливата певица са свързани с предстоящите й съвместни проекти с румънски продуценти и композитори.  Вече има три румънски парчета, подготвени специално за Антония , съобразени с музикалните тенденции и очакваме някои от тях да бъдат готови за лятото.

Предстои- заснемане на видеоклип към заглавната песен на албума „ Как ще те обичам” в Литва. Заснемане на видео с румънски екип. Пътуване до Малта в края на април, защото е победителка от миналогодишното издание на конкурса  и сега тази година ще бъде част от уважаемото жури.

И както я нарече един журналист, „Антония Маркова е вулкан от глас, красота и нежност!”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име